Επιτυχία – Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Αυτοδιοίκησή της. H πραγματοποίηση στην Αθήνα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαικών Περιφερειών και Δήμων, που εξασφάλισε ο Σγουρός .

sgouros - synodos koryfis

Όλες τις δυνάμεις του  στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρας μας για να ανορθώσει διεθνώς το καταρρακωμένο κύρος της , έχει θέσει , ο Περιφερειάρχης Αττικής , Γιάννης Σγουρός. Και ο αγώνας του αυτός , φέρνει σημαντικά αποτελέσματα.

Με « όπλα» την ευρύτατη αποδοχή και εκτίμησης που χαίρει στα Ευρωπαικά πολιτικά όργανα , για το ήθος , την αξιοπιστία , αποτελεσματικότητα αλλά και το έργο του , ο κ. Σγουρός , διασφάλισε  για τη χώρα μας , τη φιλοξενία μιας από τις σημαντικότερες Συνόδου της ΕΕ:

Την 6η Σύνοδο Κορυφής  των Ευρωπαικών Περιφερειών και Δήμων , το Μάρτιο του 2014.

Η διοργάνωση στην Αθήνα , της τόσο σημαντικής αυτής Συνόδου , εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα και συμβολισμούς , ιδιαίτερα θετικούς για το κύρος και την αξιοπιστία της χώρα μας , που τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φτάσει στο ναδίρ   .

Η 6η Σύνοδος Κορυφής  των Ευρωπαικών Περιφερειών και Δήμων , θα φέρει στην Αθήνα 800 Περιφερειάρχες και Δημάρχους ( ανάμεσά τους όλων των μεγάλων πόλεων) των 27 χωρών –μελών της ΕΕ , μαζί με τους συνεργάτες τους . Ανάμεσα επίσης στους κορυφαίους επισκέπτες, θα είναι νυν και πρώην Πρόεδροι Ευρωπαϊκών θεσμικών Οργάνων και ευρωπαίοι Επίτροποι.

Εκτός από το τεράστιο οικονομικό όφελος που θα επιφέρει η παραμονή τους στην Αθήνα , θα επιδιωχθεί από την Περιφέρεια Αττικής να αποτελέσει συνάμα και το εφαλτήριο για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που  έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για την ελληνική πρωτεύουσα , τα τελευταία χρόνια.

Κι αυτός είναι ένας από τους στόχους που είχε η επιτυχής προσπάθεια του κ. Σγουρού , να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής .

Γι αυτό και από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής , θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος προς την κατεύθυνση αυτή με κατάλληλη προετοιμασία που κάνει .

Τη σχετική απόφαση της διοργάνωσης στην Αθήνα της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, ανακοίνωσε η Προεδρεύουσα, Mercedes Bresso, στο Προεδρείο της Επιτροπής των Περιφερειών, κατά τη διάρκεια της 142ης Συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμπέσει με τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η Συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων της ΕΕ. Αποτελεί πολιτική συνέλευση, απαρτιζόμενη από 344 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη που προέρχονται από το σύνολο των 27 κρατών μελών και είναι αιρετοί εκπρόσωποι ενός οργανισμού περιφερειακής διοίκησης ή τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το έργο της Επιτροπής των Περιφερειών βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

1) την αρχή της επικουρικότητας: αρχή που απαιτεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο διακυβέρνησης που εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον

2) την αρχή της εγγύτητας: όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πρέπει να εργάζονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κοινό, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιός είναι αρμόδιος για κάθε θέμα και πώς μπορούν να κάνουν τις απόψεις τους γνωστές και

3) την αρχή της εταιρικής σχέσης: οι ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να εργάζονται από κοινού σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Προεδρεύουσας, κας Mercedes Bresso, έλαβε το λόγο και, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών (επικεφαλής των παρατάξεων), καθώς και τους συναδέλφους του στην Επιτροπή των Περιφερειών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής τη διοργάνωση της 6ης Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, στην Αθήνα, το Μάρτιο του 2014, της πιο σημαντικής διοργάνωσης που θα συμπέσει με τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ),  δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή και ευκαιρία για την Περιφέρεια Αττικής να φιλοξενήσει μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, με συμμετέχοντες τουλάχιστον 800 επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, που θα προβάλλει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την Αττική.

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη, είναι ευκαιρία εμείς που συμμετέχουμε στην Επιτροπή των Περιφερειών, να στείλουμε ένα μήνυμα προς τις ηγεσίες και τα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε., ότι η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμώσει τους θεσμούς της αλλά και τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών.

Ευχαριστώ όλα τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που συνέβαλαν στην υποστήριξη της διαδικασίας υποψηφιότητας της Περιφέρειας Αττικής για την 6η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης στην Αθήνα το Μάρτιο του 2014, καθώς και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την υποστήριξή τους».