Τεράστιας σημασίας καινοτόμος επιστημονική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης: Κέντρο Έρευνας, Διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια

perifereia kritis - arnaoutakis

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης , έλαβε  το Περιφερειακό Συμβούλιο της Μεγαλονήσου .Αποφάσισε  την Ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη

Σήμερα σε όλο τον κόσμο μονο  25 κέντρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια έγκρισης κατασκευής ή ανάθεσης. Ενώ  ανεξάρτητες μελέτες υποδεικνύουν σαφώς ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κέντρο θεραπείας ανά περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης , «η δυνατότητα η οποία ανοίγεται για την Κρήτη να αποτελέσει προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου (Βαλκανικές χώρες- Κύπρος- Μέση Ανατολή- Βόρεια Αφρική) και στην Αραβική χερσόνησο όπου δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο αντίστοιχο κέντρο, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας.

Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις Ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά και θα ενισχυθεί ο τουρισμός συμπεριλαμβανομένου και του χειμερινού.

Όπως επισήμανε ο εισηγητής , κ. Κοκολάκης ,  «εκτός της μεγάλης κοινωνικής προφοράς και της ζωτικής σημασίας που έχει για τους ασθενείς με καρκίνο η αποτελεσματική θεραπεία του, ο συνδυασμός αυτής της  πρωτοποριακής θεραπείας με την εξαιρετικής ποιότητας διαμονή, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, το κλίμα, την έντονη διαφοροποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, τον τρόπο ζωής και διατροφής των κατοίκων, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και το μεγάλο αριθμό πτήσεων charter, παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τον ιατρικό τουρισμό».

Σύμφωνα με τον εισηγητή του,  Αλέξανδρο  Κοκολάκη, « μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100,000 ασθενείς έχουν θεραπευτεί παγκοσμίως με πρωτόνια (στοιχεία 2012, Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σωματιδιακή θεραπεία -PTCOG)».

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ

Τα στατιστικά στοιχεία επιτυχίας της θεραπείας με την τεχνολογία των επιταχυντών πρωτονίων και ελαφρών ιόντων,είπε ,  ήταν εντυπωσιακά. Η θεραπεία αυτή είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική.  Με δύο λόγια:

  • «Μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).
  • Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό δηλαδή το DNA των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.
  • Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα).

Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία. Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας».

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαν παραβρεθεί και οι  κ.κ: Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ Βουλευτής και (ακόμη τότε)Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Δεικτάκης Γεώργιος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δοξαστάκης Ζαχαρίας Δήμαρχος Χερσονήσου, Μπαριτάκης Παύλος Δήμαρχος Βιάννου, Πατεράκης Θεόδωρος Δήμαρχος Σητείας, Γεωργούλιας Βασίλης Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής της Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, Δαμηλάκης Ιωάννης Καθηγητής Διευθυντής Ιατρικής Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Λιονής Χρήστος Καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημοβασίλη Ευαγγελία  Διδάκτωρ Φυσικός, Τεχνική Συντονίστρια Δικτύου CERN-HERMES, Ανηψητάκης Αντώνης Επικεφαλής της παράταξης «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ»,  Καρατσής Πανίκος Πρώην Διοικητής της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης, Ινιωτάκης Πέτρος Πρόεδρος Δ.Ε. Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Παπαγεωργίου Αμαλία Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Ινιωτάκη Ελένη και Κουφάκης Ιωάννης Ειδικοί Σύμβουλοι Περιφέρειας Κρήτης, Παπαδάκης Γεώργιος Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, Ελευθερίου Χρύσα Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας Π.Κ., Λυπάκης Γεώργιος Νομικός Σύμβουλος Π.Κ., Επιτροπάκης Σπύρος Προϊστάμενος της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ., Τρουλινού Άννα Προισταμένης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Κ., Χατζηγιάννη Ελένη Προϊσταμένη αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Περ/ντος και Υδροοικονομίας  Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Π.Κ., Παρασύρης Γιάννης Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος, Βαβουρανάκης Ιωάννης καρδιολόγος Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κρήτης, κ.  Κλάδος Γεώργιος πολίτης

Ο Περιφερειάρχης  Σταύρος Αρναουτάκης,  απέστειλε  σχετική επιστολή στον υπουργό Υγείας ,  κ. Γεωργιάδη  με την οποία του ζητεί την στήριξή του Υπουργείου και  τη σύγκληση άμεσα ειδικής σύσκεψης για το θέμα .

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ CERN-HERMES: ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Στην εισήγησή του , ο κ.  Κοκολάκης  ανέφερε ακόμη :

«Το Πάσχα του 2011, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συναναστροφής συνάντησα τη Ευαγγελία Δημοβασίλη που εργάζεται στο διεθνή οργανισμό CERN τα τελευταία 12 χρόνια. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις δραστηριότητες του μεγάλου αυτού ερευνητικού οργανισμού και τότε  πληροφορήθηκα από την κ. Δημοβασίλη, ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954, και παρόλο που η συνδρομή της χώρας ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, η χώρα μας δεν απολαμβάνει κάποιο ιδιαίτερο όφελος, ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πέραν της πρωτοποριακής ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς σχεδόν τίποτε δεν γνωρίζουμε για τον Οργανισμό αυτό.

Από την συζήτηση προέκυψε η ιδέα για την οικοδόμηση ενός επιστημονικού δικτύου που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας μέσω της επιστήμης, της έρευνας της καινοτομίας και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Μετά από εντατική δουλειά μερικών μηνών, και την ενθάρρυνση της τότε Υπουργού Παιδείας που είχε την ευθύνη της Έρευνας και Τεχνολογίας,  προχωρήσαμε στην δημιουργία του δικτύου CERN-HERMES με κύριο σκοπό την ενίσχυση των ανταποδοτικών οφελών της Ελλάδας από το CERN, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω σε καινοτόμους τομείς.

Στο CERN-HERMES συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες του CERN και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ενεργά το Παν/μιο Κρήτης καθώς και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Παν/μια Αθήνας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Λευκωσίας, ΤΕΙ Αθηνών, το εθνικό ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης και Πάτρας.

Το Φεβρουάριο του 2012 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η δημιουργία του δικτύου με τις ελληνικές συμμετοχές.

Τον Απρίλιο του 2012 η Γενική Διεύθυνση του CERN αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση.

Την 1η Ιουνίου 2012 έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του δικτύου στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη. Τότε το CERN και οι επιστήμονες από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αναγνωρίζοντας την συμβολή μου στη δημιουργία του δικτύου με πρότειναν ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του δικτύου και επίσης ως γενικό διευθυντή ανάπτυξης και προώθησης όλου του δικτύου.

Αξιοποιώντας, είπε « όλη την γνώση από την ενημέρωση που είχα τους προηγούμενους μήνες πάνω σε διάφορα θέματα έρευνας, έδωσα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα  θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια.

Έχω στην διάθεση σας, σειρά επιστολών, που έχω λάβει από ειδικούς της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη θεραπεία με πρωτόνια.

Κοινό σημείο αναφοράς όλων είναι ότι η θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια είναι η τεχνολογικά πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία. Παράλληλα, εκφράζουν το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια μέσω του επιστημονικού τους έργου και των διεθνών τους διασυνδέσεων για την πραγματοποίηση αυτού του κέντρου στη χώρα μας, καθώς επίσης με τη συνεργασία μεταξύ των κέντρων στην  έρευνα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση».

 

Θεραπεία σε …5 μέρες

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Ιταλός καθηγητής Ορέκια, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας, στις επόμενες  δεκαετίες ένας άνδρας στους 16 θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη. Με τη  θεραπεία με πρωτόνια είναι εφικτή η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη σε 5 μέρες αντί για 8 εβδομάδες με συμβατική ακτινοθεραπεία ενώ παράλληλα τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μεγάλα και οι παρενέργειες της θεραπείας ελάχιστες έως μηδαμινές. Η νέα αυτή έξυπνη και ήπια ακτινοθεραπεία υπόσχεται σήμερα (αν βέβαια η διάγνωση είναι έγκαιρη) πλήρη αποθεραπεία-ίαση στο 95% των περιπτώσεων.

Επιπρόσθετα, έχει αποφευχθεί η επέμβαση, δεν υπάρχει πόνος και όσο αφορά στις παρενέργειες, αυτές είναι μηδαμινές. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη παρενέργεια είναι η απώλεια της σεξουαλικής ικανότητας των ασθενών σε ποσοστό 66% ενώ με την νέα μέθοδο ακτινοθεραπείας που εφαρμόζει ο καθηγητής Ορέκια, οι ασθενείς  διατηρούν τη σεξουαλική τους ικανότητα».

Ακόμη ανέφερε ότι «Με βάση στοιχεία του 2008, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 2.300.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο. Στις δυτικές βιομηχανικές χώρες περίπου 45.000 νέοι καρκίνοι εμφανίζονται ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Ένα 15% των ασθενών με καρκίνο προτείνεται για τη θεραπεία με πρωτόνια από τους ειδικούς.

 

Η Κρήτη Κέντρο Ιατρικού Τουρισμού

Πέραν των ανωτέρω σας παρουσιάζω ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για διάφορες χώρες:

Ρωσία: περίπου 660,000 νέες περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο

Τουρκία: περίπου 310,000

Ιράν: περίπου 300,000

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: περίπου 12,000

Αίγυπτος: περίπου 350,000

Αν συνυπολογιστούν: Βαλκάνια, Κύπρος, Μέση Ανατολή και βέβαια Ελλάδα, και δεδομένου ότι περίπου το 15% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου επιλέγονται για θεραπεία με πρωτόνια, διαπιστώνουμε ότι ένα «Κέντρου Αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια» στην Κρήτη,  θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασθενών, και την ίδια ώρα  διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός συγγενών θα συνόδευε αυτούς για παραμονή κάποιων ημερών στην Κρήτη, και μάλιστα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου».

Έτσι , υπογράμμισε ο εισηγητής , « η Κρήτη μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο ιατρικού τουρισμού σε δωδεκάμηνη βάση, και ας μην ξεχνάμε ότι  και άλλοι τομείς  υγείας μπορεί να ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης από γειτονικές ή κοντινές χώρες (η χώρες με τις οποίες υπάρχουν ήδη εγκαθιδρυμένες τουριστικές σχέσεις, π.χ. Ρωσία) με μεγάλο πληθυσμό και πλούσια ανώτερη κοινωνική τάξη η που δεν έχουν κανένα κέντρο θεραπείας πρωτονίων και βιώνουν τη γενική έλλειψη σε υποδομές ακόμα και σε συμβατικά κέντρα ακτινοθεραπείας».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκολάκη , «ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η γραπτή απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει και σχετικές κατευθύνσεις ως προς την υλοποίηση του έργου, και ξεχωρίζω τα εξής:

…συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας για την Κρήτη και να συνεισφέρει στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας.

…η συμμετοχή του δικτύου CERN-HERMES σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί εχέγγυο για την επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασης και την ουσιαστική συνεισφορά της στην προώθηση της έρευνας για τη χώρα.

…να συνεργαστείτε με τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές στα πλαίσια του σχεδιασμού των παρεμβάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 20 προκειμένου η πρόταση αυτή να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό τους εφόσον, βέβαια, καλύπτει τις προϋποθέσεις και πληροί τα κριτήρια που τίθενται από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

και καταλήγει:

….Αναμένουμε με ενδιαφέρον μια πιο συγκεκριμένη πρόταση για το σχήμα χρηματοδότησης του εγχειρήματος».

Και πρόσθεσε , μ΄έμφαση: «Άμεσα  θεωρώ σκόπιμη :

  • Την χρηματοδότηση για την σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής μελέτης του έργου (συμπεριλαμβανομένης χωροταξικής, επιδημιολογικής), με  προδιαγραφές που τίθενται από τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές, με βάση τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ.
  • Την συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης στην οποία θα συμμετέχουν και επιστήμονες τόσο από το δίκτυο CERN-HERMES όσο και από διεθνή κέντρα που βρίσκονται σε λειτουργία.
  • την συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τα συναρμόδια Υπουργεία και διαχειριστικές αρχές για την κατά το δυνατόν δέσμευση για την χρηματοδότηση του έργου για την Κρήτη – μια και από εδώ ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή.
  • Μια Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Παν/μίου Κρήτης, πιθανότατα θα έλυνε κρίσιμα επιμέρους προβλήματα.

Ο κύριος Περιφερειάρχης με δεδομένη την εμπειρία του στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, είμαι βέβαιος ότι με την στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να μην χαθεί αυτό το έργο από την Κρήτη.

Όμως δεν χωρεί άλλη χρονοτριβή. Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου φαίνεται να έχει κεντρίσει το έντονο ενδιαφέρον και άλλων περιφερειών ακόμη και χωρών της Μεσογείου, που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, και για την επιτυχία του εγχειρήματος θεωρώ ότι πρέπει να αγωνισθούμε όλοι μαζί, χωρίς παραταξιακές διακρίσεις, πόσο μάλλον όταν η συγκυρία βοηθά με την παρουσία  Κρητικών σε καίριες θέσεις λήψης παρόμοιων αποφάσεων. Ας κινηθούμε άμεσα.

                         Δημοβασίλη

Η Ευαγγελία Δημοβασίλη, Διδάκτωρ ερευνήτριας στο CERN και τεχνική συντονίστρια του δικτύου CERN-HERMES, η οποία παρουσίασε στο Π.Σ. τη μέθοδο της θεραπεία του Καρκίνου με πρωτόνια και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…… είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό θέμα. Θα ήθελα αρχικά μιας και βρίσκομαι εδώ στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο με την ιδιότητα της τεχνικής συντονίστριας του δικτύου CERN HERMES, αλλά και ως επιστήμονας που ασχολούμαι με τη θεραπεία των πρωτονίων τα τελευταία πέντε χρόνια, παίρνω την ευκαιρία να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αλέξη Κοκολάκη για την άψογη συνεργασία μας με την ένθερμη υποστήριξη του δικτύου CERN HERMES, αλλά και γιατί με τη μόνιμη δημιουργική ανησυχία που τον διακρίνει είχε ως αποτέλεσμα να συζητάμε σήμερα αυτήν την πρόταση. Στις επόμενες διαφάνειες θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω πολύ συνοπτικά κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε κάποια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι είναι η θεραπεία των πρωτονίων και για τι πράμα συζητάμε σήμερα.

Η θεραπεία με πρωτόνια προτάθηκε από τον φυσικό Robert Wilson το 1946 που ήταν διευθυντής ενός κέντρου, του Fermilab και ο άνθρωπος αυτός είχε ένα όραμα το 1946 και σκέφτηκε ότι τα πρωτόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλινικά για τη θεραπεία καρκινοπαθών. Ωστόσο πέρασαν αρκετές δεκαετίες μέχρι να αρχίσει να εγκαθιδρύεται ως μια μορφή τηλεθεραπείας. Η τηλεθεραπεία είναι μια θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί εξωτερική ακτινοβολία και στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται πρωτόνια αντί φωτονίων ή ακτινών Χ, όπως λέγεται στη φυσική, για να καταστρέψουν καρκινικούς όγκους. Η ανάπτυξη της θεραπείας με πρωτόνια μπορεί να θεωρηθεί ως το αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας να ελεγχθεί η ασθένεια και να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη των υγιών ιστών.

Πρέπει να τονιστεί ότι δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την περιέργεια, την ευστροφία και την επιμονή και υπομονή τόσο των κλινικών γιατρών όσο και των ερευνητών, των μηχανικών, των φυσικών και όλων αυτών που βοήθησαν στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών. …………  η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι η επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία αποτελούν ίσως την μόνη μακρόχρονη δυνατή και βιώσιμη αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει με τόση ένταση η ελληνική οικονομία σήμερα και με αυτό κλείνω και σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

 

Γεωργούλιας

Ο  Βασίλης  Γεωργούλιας, Καθηγητή Παθολογικής Ογκολογίας και Διευθυντή Ογκολογικής Κλινικής Παν/μίου Κρήτης,  μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…….ο καρκίνος αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας διεθνώς και απαραίτητες προϋποθέσεις για την θεραπεία και για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η θεραπευτική προσέγγιση, να στηρίζεται σε εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών που βελτιώνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα, καθώς και η δημιουργία κέντρων αριστείας και έρευνας για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη διάδοση και τη θεραπεία. Η ακτινοθεραπεία με πρωτόνια αποτελεί σήμερα μία νέα καινοτόμο μέθοδο για τη θεραπεία του καρκίνου που επιτρέπει την ακτινοβόληση κακοηθών όγκων με υψηλές δόσεις, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την ακτινική επιβάρυνση των υγιών ιστών. Πράγμα το οποίο συμβαίνει κυρίως με την κλασική ακτινοθεραπεία, ακόμα και με εξελιγμένες τεχνικές.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής απαιτεί σύγχρονο εξοπλισμό, υψηλής τεχνολογίας, διεπιστημονική συνεργασία, πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, υψηλό επίπεδο γνώσεων, ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο, συνεχή εκπαίδευση, άριστη οργάνωση και ορθή αξιοποίηση των πόρων. Αυτές είναι προϋποθέσεις τις οποίες θεωρούμε πολύ απαραίτητες για να μπορέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα να είναι αποτελεσματικό και να παρουσιάσει αυτά τα οφέλη. Παρότι η ακτινοθεραπεία πρωτονίων ήδη χρησιμοποιείται σε αναπτυγμένα ογκολογικά κέντρα στις Ηνωμένες πολιτείες και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, αλλά ούτε και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και άλλες βαλκανικές χώρες.

Η δημιουργία ενός κέντρου ακτινοθεραπείας το οποίο θα εμπλουτιστεί με τη δυνατότητα ακτινοθεραπείας πρωτονίων θα προσφέρει σημαντική υπεραξία για την Κρήτη, δεδομένου ότι θα αποτελέσει ουσιαστικό καταλύτη στην αναβάθμιση των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών στην Κρήτη και τη χώρα μας γενικότερα, την προσέλκυση επιστημών υψηλού κύρους, την συνεργασία με κέντρα αριστείας, χωρίς εντούτοις να παραγνωρίζει την εξυπηρέτηση εκτός από την Ελλάδα και άλλων χωρών. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια υψηλή τεχνολογία εάν αναπτυχθεί στο χώρο θα αποτελέσει τον καταλύτη, θα αναγκάσει πολλές άλλες ειδικότητες και πολλές άλλες επιστημονικές περιοχές να αναπτυχθούν παράλληλα και να αναγκαστούν να ακολουθήσουν αυτή την πρόοδο η οποία θα υπάρξει.

Επιπλέον η παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας από την επιστημονική ομάδα του δικτύου CERN HERMES αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και στην πραγματοποίηση έρευνας και στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου. Με το αντικείμενο αυτό υπογράφουμε και στηρίζουμε την πρόταση δημιουργίας κέντρου ακτινοθεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη. Το κέντρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της ακτινοθεραπείας σαν μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου, αποτρέποντας την μετακίνηση ασθενών για αντίστοιχη ακτινοθεραπεία στο εξωτερικό.

Ήδη στην Ελλάδα όσες περιπτώσεις χρειάζονται θεραπεία με πρωτόνια κυρίως προσφέρονται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελβετία. Παράλληλα όμως με την ανάπτυξη καινοτόμου έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου θα συνδέσει την τριτοβάθμια έρευνα και εκπαίδευση με την προαγωγή των υπηρεσιών περίθαλψης των ασθενών και θα προσελκύσει ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από κεντρικούς πόρους, θα πριμοδοτήσει και θα ευοδώσει την ανάπτυξη γενικότερα έρευνας στον τομέα της φυσικής και των εφαρμογών και βεβαίως στην σωματιδιακή ακτινοθεραπεία».

                  Δαμηλάκης

Ο Γιάννης Δαμηλάκης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, Διευθυντής Τμήματος Ιατρικής Φυσικής Παν/μίου Κρήτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«. …… στο πανεπιστήμιο οι δραστηριότητές μας είναι σε τρία επίπεδα, είναι στο κλινικό επίπεδο, στο ερευνητικό επίπεδο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο και πιστεύω ότι ένα τέτοιο κέντρο πρωτονίων θα πρέπει να έχει δραστηριότητες και στα τρία αυτά επίπεδα. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να το δει κανείς σαν ένα μηχάνημα, σαν μια τεχνολογία μόνο ή σαν ένα τμήμα ακτινοθεραπείας σύγχρονο, θα πρέπει κανείς να δει και τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επομένως, σε έναν τέτοιο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν τα μηχανήματα, συγχρόνως θα πρέπει να υπάρξει και ένα εκπαιδευτικό κέντρο και θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τα οφέλη από ένα τέτοιο εκπαιδευτικό κέντρο και επίσης ένα ερευνητικό κέντρο, ένα conference center, ένα ξενοδοχείο ενδεχομένως που θα φιλοξενήσει τους ανθρώπους που θα έρχονται, είτε για εκπαίδευση, είτε για θεραπεία…..».

 

               Λιονής

Ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής, Διευθυντής Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Παν/μίου Κρήτης και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«…….  να αναφέρω τα υπέρ και τα κατά. …Η βιβλιογραφία μιλάει ότι ορισμένα είδη όγκων σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την συμβατική ακτινοθεραπεία. Άρα η αναγκαιότητα είναι δεδομένη και γίνεται ολοένα και περισσότερο με την αύξηση της συχνότητας αυτών των ειδών του καρκίνου, μάλιστα ο καρκίνος του προστάτη ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες. Δεύτερον, ανάγκη για έρευνα; Νομίζω ότι η Ελλάδα και το πανεπιστήμιο οφείλει να αναζητήσει καινούργιες διαδρομές έρευνας, που πραγματικά θα του δώσει τη δυνατότητα όχι μόνο να ανοίξει διαδρομές, αλλά ίσως και να επιβιώσει μέσα από την αναζήτηση τέτοιων τεχνικών. Άρα η αναγκαιότητα είναι πολλαπλή, την ακούσατε και για κλινικές ανάγκες που ξεπερνάμε τα όρια της Κρήτης, αλλά και φυσικά οι ερευνητικές. Να δούμε και τα μειονεκτήματα:

α) Είναι αλήθεια ότι είναι επένδυση μεγάλου πεδίου, οι συμβατικές αναλύσεις μιλάνε για επένδυση 100 με 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Ίσως να είναι πολύ παραπάνω. Άρα μιλάμε για μεγάλο σκέλος της επένδυσης και φυσικά με πάρα πολλούς εταίρους και συμμέτοχους.

β) …….ολοένα και περισσότερο η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτής τεκμηριώνεται από τη βιβλιογραφία, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχει ακόμα στη βιβλιογραφία, συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με πρωτόνια, εξαιτίας ότι οι κλινικές δοκιμές δεν είναι τόσο πολυπληθής όσο άλλες. Όμως, όπως ακριβώς ακούστηκε εδώ και παρουσιάστηκε και από τις διαφάνειες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση στην κλινική αποτελεσματικότητα,

γ) το μέγεθος του πληθυσμού. Είναι αλήθεια ότι σε μία μεγάλη επένδυση με όρους οικονομίας, εξετάζεις το κόστος και την απόδοση. Την απόδοση με οικονομικούς και άλλους όρους, είναι αλήθεια ότι αυτή η επένδυση ξεπερνά τα όρια του πληθυσμού της Κρήτης. Δηλαδή μια τέτοια μονάδα και επένδυση θα πρέπει να καλύψει τα όρια της γεωγραφίας της Κρήτης.

δ) Το τέταρτο και τελευταίο είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Αυτό είναι μάλλον πλεονέκτημα για να το κερδίσει η Κρήτη  από άλλες περιφέρειες και άλλες ιατρικές σχολές και πανεπιστήμια. …..νομίζω ότι χρειαζόμαστε πολλούς φορείς, πολύ καλό σχεδιασμό και βέβαια σειρά μελετών, γιατί γι αυτή την επένδυση πρέπει να εξετάσεις πολλά θέματα, από τον χώρο, την επάρκεια και φυσικά την ασφάλεια. Όμως νομίζω και εγώ με τη σειρά μου,  ότι είμαι πολύ υπέρ στο να έλεγα ένα ναι, παρά να μείνω στις οποιεσδήποτε δυσκολίες που μία τέτοια απόφαση συναντά».

 

Κεφαλογιάννης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συνεχάρη « πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ το περιφερειακό συμβούλιο και τον κ. Κοκολάκη για τη σημερινή συζήτηση και το υψηλό επίπεδο στο οποίο γίνεται. Αυτό δείχνει ότι η δημοκρατία σε αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ο βασικός πυλώνας λειτουργίας του πολιτικού συστήματος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση. …η προστιθέμενη αξία, η οποία θα δημιουργηθεί από ένα τέτοιο έργο θα είναι τεράστια για την περιοχή.

Νομίζω ότι η ευκαιρία που δίνεται εδώ είναι πολύ σημαντική, …. όχι μόνο πρέπει να το αγκαλιάσουμε, πρέπει να είναι ένα στοίχημα της περιφέρειας και του περιφερειάρχη προσωπικά και του προερχόμενου από την ιατρική, έστω και από άλλο μετερίζι, κ. Δεικτάκη.

Ααπό την πολιτεία, μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε και εμείς εκεί θα σας βοηθήσουμε και σε αυτή την προσπάθεια όπου θέλετε, …… Εγώ νομίζω ότι έχει πεδίο δόξης λαμπρό, τη στηρίζω όπως την καταλαβαίνω, χωρίς να έχω και εγώ την πλήρη χαρτογράφηση του θέματος, πάρα πολύ έντονα, σε όλα τα επίπεδα και νομίζω ότι εάν την αγκαλιάσουμε, νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό λοιπόν το θέμα νομίζω ότι μπορεί να υλοποιηθεί ανεξαρτήτως του κόστους, μακάρι το κόστος να μην είναι μεγάλο ή να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.».

 

Δεικτάκης

 

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,Γιώργος Δεικτάκης ,  μεταξύ άλλων ανέφερε:

« Εστιάζω την προσοχή μου στην εισήγησή του περιφερειακού συμβούλου κ. Κοκολάκη, όσον αφορά την ίδρυση κέντρου αριστείας για την έρευνα, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στην Κρήτη. Είχα την ευκαιρία πολύ πρόσφατα ο κ. Κοκολάκης να μου εξηγήσει τα δυνητικά επιστημονικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή μας με την εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου. …..η παρουσία τόσων καταξιωμένων καθηγητών και ερευνητών αποδεικνύει την αξιοπιστία του εγχειρήματος και των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από αυτή την εφαρμογή.

Ακόμα η θετική τοποθέτηση τόσων ξένων καθηγητών αποδεικνύει και εκείνο την θετικότητα του εγχειρήματος.

Κύριοι σύμβουλοι, είναι προφανές σε όλους μας ότι ένα ίδρυμα που θα φέρει τη σφραγίδα και το κύρος του CERN θα είναι ένας φάρος επιστημονικότητας και τεχνογνωσίας που θα λάμπει για ολόκληρη την Κρήτη. Με βάση την πληθυσμιακή αναλογία που μας έδωσε ο εισηγητής το πιθανότερο είναι ότι ένα τέτοιο ίδρυμα θα είναι και το μοναδικό στη χώρα, είναι εύκολο λοιπόν σε όλους μας να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Κρίνοντας όλες αυτές τις θετικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. περιφερειάρχη, αλλά και όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που θα πρέπει να εμπλακούν σε μια τέτοια προσπάθεια, να ενεργοποιηθούν άμεσα.

Είναι βέβαιο πως η πολυπλοκότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος θα απαιτήσει την προσπάθεια όλων μας. Δεν θα συμμεριστώ τους ελάχιστους ενδοιασμούς των ομιλητών και τούτο διότι η αναφορά του κ. Κλάδου στην περιπέτεια του παιδιού του εξαφάνισε κάθε αμφιβολία μου και κάθε αναστολή μου. Σε ό,τι με αφορά κ. περιφερειάρχη, κύριοι σύμβουλοι, κύριοι καθηγητές, θα είμαι αλληλέγγυος σε αυτή την προσπάθεια γιατί θεωρώ ότι θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για τον τόπο μας. Με όλες μου τις δυνάμεις από τη θέση του απλού πολίτη αλλά και από αυτή του εκπροσώπου της πολιτείας θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και πιστεύω ότι και οι νυν και μελλοντικές γενιές θα μας ευγνωμονούν».

 

             Αρναουτάκης

 

Στην εισήγησή του, ο  Περιφερειάρχης Κρήτης,  Σταύρος Αρναουτάκης, αφού συνεχάρη τον Αλέξη Κοκολάκη, «γιατί είναι μια πρόταση οραματική, όχι εύκολη, πάρα πολύ δύσκολη, όμως θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο με τους εξαίρετους καθηγητές και όλους τους ομιλητές μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο υποστηρίζουμε, αγκαλιάζουμε αυτή την πρόταση, οραματιζόμαστε, διεκδικούμε και υλοποιούμε. Δεν είναι εύκολο, είναι δύσκολο, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση που αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη.

Είπε ο κ. Γεωργούλιας τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε ενδεχομένως με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όμως εάν αναλογιστούμε το παρελθόν, θα δούμε ότι η Κρήτη απέκτησε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα άξια της φήμης αλλά και του ανθρώπινο δυναμικού που ήρθε να υπηρετήσει και που υπάρχει και υπηρετεί. Γιατί δύσκολα βρίσκουμε μια περιοχή όπως είναι η Κρήτη με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υπάρχει για να μπορεί να υποστηρίξει και να μπορεί να υλοποιήσει τέτοια μεγάλα προγράμματα.

Εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση και πρέπει η Κρήτη να διεκδικήσει αυτό το μεγάλο έργο, παράλληλα βέβαια με ό,τι συνεπάγεται για τη λειτουργία μετά. Όμως πρέπει να κάνουμε βήματα σοβαρά και θεωρώ ότι με μια θετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η επόμενη μέρα θα είναι οι συναντήσεις μας με τους αρμόδιους υπουργούς. Βεβαίως τα χρήματα θα μπορούμε να τα διεκδικήσουμε όχι μόνο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά με την υποστήριξη τη δική σας, του CERN, την υποστήριξη των εξαίρετων καθηγητών που έχουμε στην Κρήτη και που υπηρετούν όλα αυτά τα ιδρύματα ερευνητικά -εκπαιδευτικά και ιατρικά, αλλά και όλους εμάς που έχουμε την υποστήριξη και έχουμε την τιμή να υπηρετούμε την Κρήτη ως πρώτο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο….. Το επόμενο βήμα, είναι η οικονομοτεχνική μελέτη. Η εκτελεστική επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε τη στήριξη αυτής της πρότασης και αυτής της προσπάθειας και θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετυχαίνουμε το στόχο, γιατί είναι μια δύσκολη οικονομική περίοδος, αλλά με τη συμπαράσταση, τη στήριξη, τη συμπόρευση, τις συνέργειες που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, να κάνουμε τα επόμενα βήματά μας που θεωρώ θα είναι προς όφελος των πολιτών που όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμ»ε.

 

             Ψήφισαν …κατά

Στην απόφαση:

α) Ψήφισαν κατά οι κ.κ. Ορφανός Στέλιος, Βρύσαλης Δημήτρης και Νταγκουνάκης Γεώργιος, διότι όπως μεταξύ άλλων ανέφεραν: «…Ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας που  μόνο με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να επέλθει, σας το χαρίζουμε,  δεν αφορά τα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο σύστημα υγείας όπου θα έχουμε όλοι πρόσβαση δωρεάν, ισότιμα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης».

β) δήλωσαν παρών οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Βαρδουλάκης Εμμανουήλ, Αγγελάκη Μαρία και Ρίζος Σεραφείμ