47 εκατ. ευρώ θα στοιχήσει τη νέα σχολική χρονιά η μεταφορά μαθητών στην Περιφέρεια Αττικής . Χρηματοδότηση απαιτεί ο Σγουρός και απαιτεί μείωση του κόστους από τους μεταφορείς

poulman me sgouro Όμηροι κυβερνητικής ανικανότητας και της κρατικής γραφειοκρατίας είναι  χιλιάδες μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης  που είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται με σχολικά λεωφορεία , κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός .Πέρσι η Περιφέρεια Αττικής, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, διέθεσε 3 εκατομμύρια Ευρώ από δικούς της πόρους, ώστε να γίνουν κανονικά τα δρομολόγια των μαθητών και να μην υπάρξουν ακυρώσεις.

Το οξύτατο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννη Σγουρός, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Αυτοδιοίκησης  για την οριστική επίλυσή του , επισημαίνοντας μ΄έμφαση , « η  μεταφορά των μαθητών αποτελεί για εμάς θέμα πρώτης προτεραιότητας και είναι αδιανόητο να μην έχει δώσει η Κεντρική Διοίκηση μια οριστική λύση».

Ο κ. Σγουρός  ανάφερε ότι , ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) συναντήθηκαν  πρόσφατα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκη. Του « θέσαμε, είπε ,  εγκαίρως το θέμα και συμφώνησε να δοθεί η απαραίτητη παράταση των συμβάσεων, την οποία αναμένουμε από το Υπουργείο στις αρχές Σεπτεμβρίου». Επίσης, ως ΕΝΠΕ, πρόσθεσε , « έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε άμεσα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα για το ίδιο θέμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό , «πέρσι η μεταφορά των μαθητών στοίχισε 25 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ φέτος το ποσό αυτό υπολογίζουμε ότι θα ανέλθει στα 47 εκατομμύρια Ευρώ αφού με τη νέα ΚΥΑ μπαίνει και η διαδημοτική μεταφορά των μαθητών . Σε αυτά τα χρήματα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα 4,5 εκατομμύρια Ευρώ που χρωστά από πέρσι το Υπουργείο Εσωτερικών στην Περιφέρεια Αττικής».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής απαίτησε να καταβληθούν από τον αρμόδιο υπουργείο  τα χρήματα στο σύνολό τους για τη μεταφορά των παιδιών. «Όπου μπορούμε θα κάνουμε οικονομία, όχι όμως εις βάρος της ασφάλειας των μαθητών και του οικογενειακού προϋπολογισμού που πιέζεται όλο και πιο πολύ και δεν αντέχει να επιβαρυνθεί άλλο» , σημείωσε.

Πρέπει επιτέλους να δώσει η Κεντρική Διοίκηση μια οριστική λύση. Δεν μπορεί με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι οικογένειές τους να είναι όμηροι της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας».

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Μαθητών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι κατέθεσαν και σχετικό υπόμνημα. Στο υπόμνημά τους έθεσαν σειρά ερωτημάτων που αφορούν στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση και ζήτησαν, μεταξύ άλλων, να καλύψει η Περιφέρεια Αττικής όλα τα δρομολόγια που ήδη υπάρχουν χωρίς καμία κατάργηση και να καλυφθεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών, όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.

Τέλος, με δήλωσή της η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ζήτησε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, στηρίζει τα αιτήματα της Ομοσπονδίας, τα οποία θεωρεί δίκαια και λογικά.