Έκθεση για τους Αρμένιους πρόσφυγες στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Ρέντη

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης «1922. Η Ελλάδα υποδέχεται τους Αρμένιους πρόσφυγες» που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας».

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και το περιοδικό «Αρμενικά». Από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά» επιλέχθηκαν για την έκθεση 130 φωτογραφίες που καλύπτουν κυρίως την περίοδο 1922-1940, καθώς επίσης εκδόσεις, εφημερίδες και κειμήλια των αρχών του 20ού αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, αναφέρθηκε στην  σημασία που είχε η εγκατάσταση των Αρμενίων στους προσφυγικούς συνοικισμούς  και το ρόλο που έπαιξε στην ανασυγκρότηση της πόλης. Ενέταξε την έκθεση στις εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή αναφέροντας πως σε συνδυασμό με την προηγούμενη έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε η απόδοση τιμής στην αρμενική κοινότητα της πόλης.

Ο κ. Αγκόπ Χανικιάν, μέλος της συντακτικής ομάδας του Περιοδικού «Αρμενικά»

καταδίκασε την αιφνίδια εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία και μίλησε για το κοινό νήμα που την συνδέει με την ιδεολογία που προκάλεσε την Αρμενική Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η πολιτική και η θρησκευτική ηγεσία της ελληνοαρμενικής κοινότητας, πολιτειακοί εκπρόσωποι, διακεκριμένοι επιστήμονες, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρμενικών και τοπικών πολιτιστικών, αθλητικών και φιλανθρωπικών σωματείων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά αρμενικά και μικρασιατικά τραγούδια με την ευγενική συμμετοχή του Ελληνοαρμένιου συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν (πιάνο, μπουζούκι) και των μουσικών Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk), Κώστα Σπηλιόπουλου (κιθάρα), Χρήστου Μπινιάρη (ερμηνευτής), Μαρίας Ρουμάνη (ερμηνεύτρια).

Διάρκεια έκθεσης:  14 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή  10:00-14:00

Πέμπτη  17:00-20:00

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.

Προσυνεννόηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολικών ομάδων:

στο 210 4913588, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 09.00-13.00

Ξεναγήσεις για το κοινό

Κυριακή, 12.00: 18 Σεπτεμβρίου, 2 Οκτωβρίου, 16 Οκτωβρίου, 30 Οκτωβρίου, 13 Νοεμβρίου

Για ξεναγήσεις ομάδων απαιτείται προσυνεννόηση