Ποια λάθη και ολιγωρίες στοίχισαν τη νίκη στον Σγουρό  

ekloges - sgouros

Πολλές είναι οι αιτίες της ήττας του νυν περιφερειάρχη Αττικής , Γιάννη Σγουρού , από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ , Ρένα Δούρου , στη χθεσινή και τελική αναμέτρηση του β΄γύρου.

Η ελάχιστη διαφορά που έκρινε  καθοριστικά την αναμέτρηση , αποδεικνύει ότι δεν ήταν κυρίως το « ρεύμα» που είχε η κυρία Δούρου  ή μονο το ρεύμα ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου δε ότι υπήρξαν περιφέρειες όπως της Β’΄Αθηνών ή της Β’ Πειραιά , όπου  σημαιώθηκε υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ , σε σχέση με το 2012

Αλλά τα λάθη και οι ολιγωρίες που υπήρξαν από την πλευρά κυρίως της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίες της Περιφέρειας Αττικής . Ορισμένα  δε εξ΄αυτών είναι :

Πρώτο απ΄όλα είναι το ότι δεν « διαβάστηκε» σωστά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010. Πολύ γρήγορα « ξεχάστηκε» ότι η αντροπή όλων των τότε «προγνωστικών» και δημοσκοπήσεων , οφείλετο σε μεγάλο βαθμό στο  δίλημμμα που είχε θέσει, παραμονή της αναμέτρησης   ο πρωθυπουργός εκείνη την εποχή , Γιώργος Παπανδρέου , συσχετίζοντας  τυχόν μη επενεκλογή του κ. Σγουρού,  με  προσφυγή σε πρόωρες εκλογές . Αυτό συνέβαλε αποφασιστικά σε συσπείρωση της τότε εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ , στο ψηφοδέλτιο του κ. Σγουρού. Αποδυναμώνοντας καθοριστικά το αντίστοιχο του κ. Δημαρά , ο οποίος ως βουλευτής μόλις είχε αποχωρήσει από το τότε κυβερνών κόμμα λόγω του Μνημονίου και οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να στηρίζεται από ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού του σώμα στην Αττική και να εισέρχεται « σίγουρα» στο β΄γύρο .

Η μη σωστή αποκρυπτογράφηση αυτού του γεγονότος , δεν επέτρεψε τη χάραξη όλα τα προηγούμενα 3,5 χρόνια μιας σωστής στρατηγικής,  όχι προσωποκεντρικής αλλά με άλλα πολιτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά .

Δεύτερον , δεν έγινε αντιληπτό πως η Περιφέρεια δεν αποτελούσε μόνο μια απλή « συνένωση» Νομαρχιών . Αντιθέτως , επρόκειτο για έναν  θεσμό , από τον οποίο εκτός από την πραγματοποίηση έργων , κατ΄εξοχήν οφείλει να πηγάζουν απ΄αυτήν ευρύτερες πρωτοβουλίες , με σαφή πολιτικά ( όχι κομματικά) και κοινωνικά χαρακτηριστικά και δράσεις .

Αντίθετα , αυτό που συνέβη στην Περιφέρεια Αττικής , ήταν από την πλευρά της ηγεσίας της , κυρίως μια μονοσήμαντη λειτουργία με στενά « διαχειριστικά» χαρακτηριστικά .

Τρίτον , η μεγάλη καθυστέρηση , από πλευράς του ίδιου του κ.Σγουρού, στο να αποσαφηνίσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος ( είχε ακουστεί κάποια στιγμή  για το Δήμο της Αθήνας) . Και η ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση  της  ανακοίνωσης αυτής της απόφασης και τη δρομολόγηση των διαδικασιών , συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Έτσι , φτάσαμε στο σημείο η κυρία Δούρου , που επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ , να κατέλθει υποψήφια , μόλις πριν τρεις μήνες , να επιλέγει και  να συγκροτεί το ψηφοδέλτιό της , πολύ πιο γρήγορα και να ξεκινά νωρίτερα την προεκλογικής της εκστρατεία .

Τέταρτον , σ΄αντίθεση με  προηγούμενες αναμετρήσεις του κ. Σγουρού είτε ως  υποψηφίου Νομάρχη ( 2002,2006) είτε ως Περιφερειάρχη ( 2010) στο επιτελείο του , δεν συμμετείχαν κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , με εμπειρία στις εκλογές , αλλά μόνο ένας στενός πυρήνας συνεργατών του – κυρίως περιφερειακών συμβούλων .

Πέμπτον , η  επικρατούσα αντίληψη ότι « αρκούσε» η στήριξη εν ενεργεία Δημάρχων είτε μέσω κατ΄ιδίαν «διαβεβαιώσεων» είτε με δημόσιες δηλώσεςι στήριξης , για να φτάσει το  μήνυμα της επανεκλογής του, στους ψηφοφόρους . Πίστεψαν ότι θα δραστηριοποιούταν υπέρ του κ. Σγουρού , παραβλέποντας ότι όλοι τους είχαν πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια και δεν ήταν δυνατόν , πέραν σ’ ένα πολύ στενό πυρήνα συνεργατών τους , να δώσουν μαζικά γραμμή ή να απαιτήσουν απ΄όλους την υποστήριξη και ψήφισή του .Ακόμη και  νυν Δήμαρχοι ή υποψήφιοι, που πολιτικά προέρχονται ή είναι μέλη  του ΠΑΣΟΚ  και είχαν « κρυφτεί» κάτω από την ταμπέλα του « ανεξάρτητου», απέφυγαν μέχρι τουλάχιτον τον πρώτο γύρο να προωθήσουν την υποψηφιότητά του . Ακόμη και στο β΄γύρο ελάχιστοι είναι εκείνοι που ευθαρσώς δημόσια  ζήτησαν την υπερψήφιση του κ. Σγουρού ( Ζενέτος κ.α )

Έκτον , σ΄αντίθεση με το 2010 , δεν υπήρχαν λόγω της πλήρους διάλυσης σε τοπικό επίπεδο του κομματικού μηχανισμού  του ΠΑΣΟΚ  , «πυρήνες « στήριξής του σε κάθε Δήμο , αντίθετα δηλαδή απ΄΄οτι συνέβαινε το 2010. Ακόμη και οι δηλώσεις του κ. Σγουρού , για  το ποιά είναι τώρα η πολιτική του σχέση με το  ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά συσπείρωσε της εκλογικής εκείνης βάσης , που είτε παρέμεινε σταθερή και ψήφιζε « Ελιά» είτε είχε στηρίξει άλλους πολιτικούς σχηματισμούς του χώρου, αλλά παρέμενε « ΠΑΣΟΚ».

Έδομον , οι αλλαγές αντιπεριφερειαρχών . Αν και ήταν απαραίτητες και αναγκαίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία λόγω της μη ανταπόκρισης των περισσοτέρων εξ΄αυτών στον αυξημένο ρόλο που είχαν ή της αδυναμίας τους τα προηγούμενα χρόνια να αποκτήσουν ερείσματατα στις κοινωνίες και τους δημοτικούς μηχανισμούς των  Περιφερειακών Ενοτήτων τους , οι χειρισμοί που έγιναν ήταν παντελώς λάθος , με τραγικά αποτελέσματα .

Δεν γίνεται  να ανακοινώνεις την απόφαση για αντικατάστασή τους , τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές . Και μάλιστα σε τέτοια έκταση : Τους 5 από τους οκτώ περιφερειάρχες .

Τόσο ο λιγοστός χρόνος μέχρι τις εκλογές δεν επαρκούσε για να μετριαστούν  οι  αντιδράσεις και επουλώσεις  των μεγάλων «πληγών »  που  άνοιξαν όσο και η μεθόδευση που ακολουθήθηκε δεν συνέβαλε στην  τουλάχιστον «ουδετεροποίησή» τους ,  κατά την προεκλογική περίοδο .

Αποτέλεσμα αυτών ήταν , να συμβεί το  πρωτοφανές πανελλαδικά φαινόμενο , εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες όχι μόνο να καταγγέλλουν δημόσια τον  ακόμη «επικεφαλής» τους και να καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν την αντίπαλό του  και στον α’ και στο β΄γύρο αλλά , να έχουν ουσιαστικά μετατρέψει τις διοικήσεις τους , σε  « άβατο» για τονκ. Σγουρό , και σε προνομιακό « γήπεδο» για την κυρία Δούρου

Όγδοον , η ατυχέσταστη επιλογή προσώπων σ΄ότι αφορά την αναπλήρωσή τους . Εξαίρεση ο νυν πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου , Κώστας Καράμπελας , που πολύ σωστά επελέγη για υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αθήνας , δεοδομένης και της μακράς αυτοδιοικητικής παρουσίας του στα δημοτικά δρώμενα του Περιστερίου  και της ευρύτερης περιοχής .

Η επιλογή των άλλων τριών , πρωτοκλασσάτων αυτοδιοκητικών στελεχών της ΝΔ, πέρα από το «πάγωμα» και τα ερωτηματικά που δημιούργησε  όξυνε αντιθέσεις και ρήξεις σε τοπικό  και ευρύτερο επίπεδο.

Ένατον, η συγκρότηση αδύναμου ψηφοδελτίου. Ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων αναμετρήσεων  καταρτίστηκε ένα ψηφοδέλτιο είτε με  νυν περιφερειακούς συμβούλους που  έφεραν μεγάλη πολιτική φθορά λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής του  , είτε από παράγοντες  που δεν είχαν άμεση σχέση με τις τοπικές κοινωνίες της Αττικής και δεν « κουβαλοιύσαν» ψήφους . Ενδεικτικό είναι  οι υποψήφιοι οι προερχόμενοι από τη Β΄Πειραιά . Σε μια « νευραλγική» περιοχή λόγω και  της μη επιλογής του νυν Περιφερειάρχη , ο οποίος πολέμησε με σφοδρότητα την επενεκλογή Σγουρού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν πολύ « αδύναμα» πολιτικά .

Η ισχνή παρουσία  στελεχών από  τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης , που θα επέτρεπε τη δημιουργία  ισχυρών « ψηφοκυψελών» ανά Δήμο  και τη διεύρυνση της απήχησης του συνδυασμού , είχε αποτέλεσμα τη μη μαζική παρουσία του συνδυασμού . Όταν ,  σε κάθε  Δήμο , σε κάθε πλατεία , ήταν αισθητή η παρουσία της υποψηφιότητας της κυρίας Δούρου , η οποία και με αλλεπάλληλες περιοδείες  της ή υποψηφίων της , « όργωνε» τις συνοικίες τους. Αντίθετα καμία ελάχιστες ήταν οι περιοδείες που πραγματοποίησε ο κ. Σγουρός ( και αυτές κυρίως στο β΄γύρο)  ενώ  μηδαμινές των υποψηφίων  αντιπεριφερειαρχών και των συμβούλων των περιοχών τους .

Δέκατον , η έλλειψη έγκαιρης και στοιχειώδους επικοινωνιακής πολιτικής . Η αδυναμία του  αντίστοιχου επιτελείου του , να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή στρατηγική , θέτοντας εκείνο την  « ατζέντα» των θεμάτων και της συζήτησης  κατά την προεκλογική περίοδο , είχε αποτέλεσμα , να χάσει  παντελώς την πρωτοβουλία των κινήσεων . Έτσι ήταν υποχρεωμένοι είτε να παρακολουθούν άπραγοι είτε να «τρέχουν» πίσω από ότι τους έθεταν οι άλλοι αντίπαλοι και τις περισσότερες φορές να αναθέτουν λόγω της αδυναμίας τους, στον ίδιο τον κ. Σγουρό, να αντιπαρατεθεί , ακόμη και σε προσωπικό οξύατο επίπεδο ,  συμβάλλοντας στη  φθορά του  και στον πλήρη αποπροσανατολισμό από τον στόχο : Την παρουσίαση του σημαντικού έργου .