Συντριβάνια «βάλτος» στον Κορυδαλλό, παρά το κρούσμα του ιού του Νείλου

Παρά το  μόλις προ ημερών κρούσμα του ιού του Νείλου στον Κορυδαλλό ,η διοίκηση  Κασιμάτη, εξακολουθεί όχι μόνο να το αποσιωπά αλλά και φαίνεται  να ολιγωρεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που είναι υποχρεωμένη να λάβει για τον περιορισμό των επικίνδυνων εστιών .

Όπως συμβαίνει πχ με το συντριβάνι της πλατείας Αγ. Γεωργίου. Μια πλατεία όπου καθημερινά την επισκέπτονται εκατοντάδες παιδάκια αλλά και υπερήλικες ( που είναι από τις πιο ευαίσθηετες κοιωνικές ομάδες σ΄αυτή τη νόσο).

Τα νερά του συντριβανιού της πλατείας έχουν γίνει πλέον …καταπράσινα , όπως επιβεβαιώνεται και από τη φωτογραφία , με τεράστιους κινδύνους να εγκυμονεί για τη δημόσια  υγεία .Την ώρα που η  διοίκηση Κασιμάτη , υπόσχεται νέες « λίμνες και γιοφύρια» στους πολίτες του Κορυδαλλού ενόψει των εκλογών , αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να πράξει τα στοιχειώδη στα υπάρχοντα συντριβάνια.

Επίσης , ουδείς γνωρίζει εάν έγιναν έγκαιρα και όπου έπρεπε οι απαραίτητοι ψεκασμοί για τους οποίους υπεύθυνος είναι ο δήμος .Όπως ψεκασμοί στα φρεάτια( σχάρες) των ομβρίων υδάτων στους δρόμους κ.α .Αν όχι γιατί ; Από την στιγμή μάλιστα που διατυμπανίζει ότι « έχει» χρήματα  ;

Πως να προστατευθούν οι πολίτες:

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνουν άμεσα οι πολίτες για την ατομική προστασία τους και για την αποφυγή ανάπτυξης κουνουπιών στην οικία τους και στον ευρύτερο χώρο ή στο χώρο εργασίας τους, είναι οι εξής :

Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες : DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.
Κατάλληλα ενδύματα : μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).

Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη.

Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ).
Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.

Λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα (ή άλλα δοχεία), γλάστρες, βαρέλια, μικρά τενεκεδένια κουτιά ξεχασμένα στον κήπο, καρότσια, παλιά λάστιχα, μπάρμπεκιου, υδρορροές και άλλα μέρη του σπιτιού διότι τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν σημεία όπου τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους.

Για όσα δεν μπορούν να απομακρυνθούν φροντίζουμε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους, ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντας τα ή γυρίζοντάς τα ανάποδα. Τα πιατάκια στις γλάστρες να αδειάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από μία εβδομάδα). Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.

Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια). Επίσης μικρές ή μεγάλες λακκούβες στον χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.

Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται. Θέτουμε σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα αν έχουμε πισίνα ή σιντριβάνι.
Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή τον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

Δεν αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.
Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

Συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.

Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούνρες.

Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής.
Καθαρισμός των αγωγών ομβρίων υδάτων και των αρδευτικών καναλιών από ό,τι εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.

Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια).

Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.