Διατεθειμένος να δώσει μάχη για να μην φύγουν τα δικαστήρια από το κέντρο του Πειραιά, δήλωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος όλο τους προηγούμενους μήνες που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση το θέμα , έλαμψε δια της …ολιγωρίας του.
Έτσι και ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την οριστική μετεγκατάστασή τους, στο κτίριο πρώην «ΚΕΡΑΝΗΣ» της Θηβών , που έχει ανακαινιστεί ριζικά καιμ παραμένει …κλειστό εδώ και χρόνια, ο κ. Μιχαλολιάκος, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει το σύνολο της περιουσίας του για τη στέγαση των δικαστηρίων.
Και προχώρησε αυτή τη φορά και σε συγκεκριμένες προτάσεις, προτείνοντας δύο κτίρια : Τη Ράλλειο και το σημερινό Δημαρχείο. Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να επισκεφτεί τον Πρωθυπουργό, «εκφράζοντας και τους δικηγόρους της πόλης, για να μην φύγουν τα δικαστήρια από εδώ, για να μείνουν στο κέντρο της πόλης και θα του προσφέρω τη δημοτική περιουσία που έχουμε. Θα δώσουμε τη μάχη μας. Και σας καλώ να είσαστε σε αυτήν την μάχη συνεπής μέχρι τέλος». Η άρνησή του πάντως , να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία να εκφράζει τη διαφωνία του με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων, προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης και κυρίως από τη Δημοτική Σύμβουλο της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Μαρία Σταθάκη και την ανεξάρτητη Ζωή Ρούσσου. Ο Δήμαρχος ωστόσο ενέμεινε στη θέση του, λέγοντας απλά ότι «όσοι συμφωνούν, είναι μαζί μας».
Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο , με αφορμή και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, από την οποία φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δεν θέλει τη μεταφορά τους μακριά από το κέντρο της πόλης.
« Ευκολόπιστοι»
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος έκανε λόγο για μια απόφαση που αιφνιδίασε και υποστήριξε ότι το θέμα δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το οποίο όπως είπε, έπεισε τη φυσική αλλά και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με τη σειρά τους όλοι μαζί τον Πρωθυπουργό της χώρας.
«Η πολιτική ηγεσία της χώρας υπέκυψε στην πίεση του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά» υποστήριξε και τόνισε ότι η διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή, και αφού επικοινώνησε με τους εκπροσώπους κομμάτων, φορέων και παρατάξεων, είπε ότι «τα δικαστήρια δεν πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης». Σύμφωνα με το Δήμαρχο «τα δικαστήρια πρέπει να είναι κοντά στο λιμάνι της πόλης. Αυτή είναι η θέση μας. Και μάλιστα για να διευκολύνουμε εκείνους οι οποίοι πιστεύουν ότι πρέπει να φύγουν τα δικαστήρια «χθες», είπαμε σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και σε όλους τους θεσμούς της πόλης και στην πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου και στην πρωτοβουλία του ΕΒΕΠ, αλλά και στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, ότι εγώ ως Δήμαρχος και η πλειοψηφία, προσφέρουμε το σύνολο της δημοτικής μας περιουσίας σε κτίρια ή σε οικόπεδα, να επιλέξουν. Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα»
Σήμερα όμως, συνέχισε, υπάρχει ένα καινούργιο γεγονός και συγκεκριμένα μια Γενική Συνέλευση μεγάλης συμμετοχής και ένα αποτέλεσμα ψηφοφορίας που, όπως είπε, δεν το έχει ξανασυναντήσει σε δημοκρατικό χώρο. «Τετρακόσια και κάτι με δώδεκα. Αυτό από μόνο του λέει ότι οι δικηγόροι του Πειραιά συγκρούονται με την εκπροσώπηση τους» επισήμανε και δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι για εκείνον και την πλειοψηφία απολύτως δεσμευτική, ταυτόχρονα με τις απόψεις που έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, αλλά και η κοινή λογική.
Τσουρούλης
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και Πρόεδρος της Γενικής Συνελεύσεως Βαγγέλης Τσουρούλης. Όπως τόνισε λοιπόν αρχικά δεν υπήρχε απόφαση δεσμευτική του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, για τη μεταστέγαση στη Θηβών. «Μεταδόθηκε στην κυβέρνηση τέτοια απόφαση ενώ τέτοια απόφαση δεν υπήρχε. Και αυτό αποδείχτηκε ότι οι δικηγόροι δεν ήθελαν και δεν θέλουν τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων από το κέντρο του Πειραιά» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Στη συνέλευση μόνο δύο από τους 450 δικηγόρους μίλησαν υπέρ της μετεγκατάστασης. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν περίπου 98%, ένα μεγάλο «όχι» στην μεταφορά των δικαστηρίων στη Θηβών». Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «ο Δήμος Πειραιά, θα σταθεί σύμμαχος με τους δικηγόρους και θα μας υποδείξει και θα μας παραχωρήσει ένα οικόπεδο ή κτίριο στο κέντρο του Πειραιά, για να γίνει το νέο μέγαρο της Δικαιοσύνης».
Ζησιμάτος
Ακολούθησε η παρέμβαση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ζησιμάτου, ο οποίος παρατήρησε ότι δυστυχώς ο Δήμος και οι φορείς τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.
«Αυτή η πόλη, μια μητρόπολη – λιμάνι που θα έπρεπε να είναι η ηγέτιδα της μεσογείου, φτάσαμε στο σημείο να χάνει και τα δικαστήρια της. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο που δεν μπορούσε να το χωρέσει ο νους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι με την απομάκρυνση των δικαστηρίων, θα φύγουν από την πόλη και οι 2.500 άνθρωποι που τα επισκέπτονται. Κάλεσε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια ομόφωνη απόφαση, να μην φύγουν τα δικαστήρια από την πόλη.
Καρδαράς
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της γενικής συνέλευσης είναι «ένα μάθημα δημοκρατίας για όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», σύμφωνα με το Δημοτικό Σύμβουλο της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Γιάννη Καρδαρά. Υπογράμμισε επίσης ότι το κτίριο που πρόκειται να στεγαστούν τα δικαστήρια προικοδοτείται με ένα μίσθωμα 3,3 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή θα έρχεται το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει 3 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα πληρώνει 1,33 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά για ένα ακίνητο που χτίστηκε επί περιόδου ΠΑΣΟΚ και στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή σε εμάς τους Έλληνες πολίτες, άνω των 50 εκατ. ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Σήμερα δεν έχει σημασία ούτε ποιοι είναι υπέρ, κατά ή οτιδήποτε. Σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι. Δεν πρέπει να φύγουν τα δικαστήρια από τον Πειραιά γιατί αυτό θα είναι εις βάρος, όχι των δικηγόρων μόνο, θα είναι εις βάρος της πόλης κυρίαρχα, του εμπορίου, των πολιτών του Πειραιά και των δικηγόρων. Άρα δεν είναι συντεχνιακό το αίτημα και δεν θέλω, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να το βάλουμε έτσι. Δεν είναι θέμα δικηγόρων. Είναι θέμα της πόλης»,είπε. Κάλεσε τέλος τόσο το Δήμαρχο, όσο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθούν επικεφαλής μιας παμπειραϊκής προσπάθειας να μείνουν στην πόλη τα δικαστήρια, με παράλληλη όμως κατάθεση λύσεων. «Πρέπει να βρεθεί λύση για το δικαστικό μέγαρο μέσα στη πόλη του Πειραιά» τόνισε και πρότεινε τα χρήματα που θα πήγαιναν για το ενοίκιο, να διατεθούν σε κάποιο από τα κτίρια – φαντάσματα του Πειραιά. «Μπορεί να λυθεί ένα από τα βασικά προβλήματα του Πειραιά με τη χρηματοδότηση» κατέληξε.
Καλογερόγιαννης
Κατά της μετακίνησης των δικαστηρίων από το κέντρο της πόλης, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Όλοι Μαζί» Αντώνης Καλογερόγιαννης.
Πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με επικεφαλής το Δήμαρχο, που θα έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και θα διαθέσει τουλάχιστον δύο κτίρια του Δήμου, το κτίριο της Ραλλείου και του σημερινού Δημαρχείου, προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα και να στεγαστούν τα δικαστήρια.
Βουράκης
Την άποψη ότι τα αντανακλαστικά όλων ήταν καθυστερημένα πλην του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, διατύπωσε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ο Δήμος θα έπρεπε να είχε ήδη διαθέσει τα ακίνητα του για τη στέγαση των δικαστηρίων. «Όλος ο Πειραιάς περιμένει άμεσα να δώσει η Δημοτική Αρχή ποια κτίρια έχει, τα οποία μπορεί να τα εκμεταλλευτεί ο Δικηγορικός Σύλλογος, να γίνει η μεταστέγαση εκεί και να μην φύγει ο τελευταίος πνεύμονας οικονομίας που υπάρχει στον Πειραιά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ρούσου
Αδιαφορία καταλόγισε στο Δήμαρχο η ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Ζωή Ρούσσου.
«Δεν μπορείτε να συζητάτε για αιφνιδιασμό» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα με τα δικαστήρια υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ κάλεσε το Δήμαρχο να στείλει έγγραφο προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το οποίο να απαριθμεί τα κτίρια τα οποία προσφέρει. «Ήρθα προσωπικά στο γραφείο σας και σας ζήτησα να στείλετε επιστολή. Και εσείς μου απαντήσατε ότι αρκεί η προφορική δήλωση. Δεν αρκεί η προφορική δήλωση. Ούτε η δήλωση εδώ ότι απλά προσφέρετε τις υποδομές της πόλης αρκεί. Γιατί η φωνή σας δεν φτάνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαιτείται άμεσα να στείλετε έγγραφο» υπογράμμισε.
Μιχαλολιάκος
Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι είναι καλό που κάποιοι ακόμα και όψιμα προσχωρούν στην άποψη ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να φύγουν από τον Πειραιά. Υπενθύμισε απλά ότι η πρόταση να αξιοποιηθούν η Ράλλειος και το σημερινό Δημαρχείο για τη στέγαση των δικαστηρίων είναι του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. «Καλώς ορίσατε έστω και οψίμως σ’ αυτή τη θέση» είπε και πρόσθεσε:
«Εμείς θα αγωνιστούμε για να γίνει πράξη και δηλώνω ότι είναι ο μόνος λόγος, η μόνη αξιοποίηση, η μόνη χρήση, η οποία μας ανατρέπει τον σχεδιασμό μας για πράσινη πλατεία. Μόνο για δικαστήρια για τίποτα άλλο. Αυτή ήταν η πρώτη μας προσέγγιση αυτή ήταν και η τελευταία. Απλώς τώρα είναι πιο δυνατή γιατί έχουμε συμμάχους το φορέα τους».