Απαραίτητη η εξεύρεση λύσης στα προβλήματα νομιμοποίησης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων των ναυτικών ομίλων

Να δοθεί ουσιαστική και βιώσιμη λύση, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης,στα θέματα της νομιμοποίησης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων των ναυτικών ομίλων, που να τους προστατεύει από διοικητικές κυρώσεις, ιδιαίτερα, δε, όσον αφορά στα περιφερειακά Ναυταθλητικά Σωματεία, που έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορούν όλοι οι ανωτέρω φορείς να επιδίδονται απρόσκοπτα στις αθλητικές τους

δραστηριότητες, ζητεί από τους υπουργούς Πολιτισμού – Αθλητισμού και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής, η βουλευτής Β΄Πειραιά , της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ,  Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου

Αναφέρει συγκεκριμένα στην ερώτηση της :

“Η ελληνική ιστιοπλοΐα είναι σε αναβρασμό, γιατί οι ναυτικοί όμιλοι της χώρας, ιδιαίτερα τα ερασιτεχνικά σωματεία που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σχετικά με τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων τους, που όπως είναι φυσικό, έχουν κατασκευαστεί κοντά στην θάλασσα για να μπορούν να ασκούν με ευχέρεια τις ναυταθλητικές τους δραστηριότητες.

Σε καθημερινή, σχεδόν, βάση, ο ιστιοπλοϊκός κόσμος βιώνει διωγμούς, απειλές για κατεδαφίσεις, πρόστιμα, δεσμεύσεις λογαριασμών των Προέδρων του ΔΣ τους και των άλλων μελών ΔΣ των εν λόγω σωματείων. Μια εκ των παραπάνω περιπτώσεων είναι και ο Ναυτικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας (Ν.Ο.Β.Σ.), για παράδειγμα, ο οποίος είναι ένα περιφερειακό μικρό ναυταθλητικό σωματείο, που δραστηριοποιείται στην Σαλαμίνα, σε εθελοντική, μη κερδοσκοπική βάση, διακονώντας την ιστιοπλοΐα και υπηρετώντας τον αθλητισμό.

Ο τελευταίος όμιλος δέχτηκε ποινική δίωξη για τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί με παραχώρηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας, κατόπιν πρωτοβουλίας κάποιων κακόβουλων, δήθεν, λόγω αυθαίρετων κατασκευών, αλλά δικαιώθηκε.

Παρ΄ όλα αυτά, βρίσκεται ο Ν.Ο.Β.Σ. αντιμέτωπος με διοικητικό πρόστιμο για τους ίδιους λόγους, καθώς, η πολυπλοκότητα της ελληνικής νομοθεσίας οδηγεί σε αμφιλεγόμενες ερμηνείες των οργάνων της Διοίκησης επ’ αυτής, οι οποίες ταλαιπωρούν τα ναυτικά σωματεία και τελικά, εμποδίζουν την απρόσκοπτη άσκηση των ναυταθλητικών τους δραστηριοτήτων.

Ο ως άνω όμιλος βρίσκεται «εν αναμονή» αποφάσεων της διοικητικής Δικαιοσύνης.

Αν δεν δοθεί στο παραπάνω πρόβλημα πολιτική λύση, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που να τους προστατεύει, το μέλλον των ναυτικών ομίλων της χώρας είναι αβέβαιο. Ιδιαίτερα, τα ερασιτεχνικά σωματεία, όπως ο Ν.Ο.Β.Σ., κινδυνεύουν με αφανισμό.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ), στις εγκαταστάσεις των ναυτικών ομίλων αθλούνται, σήμερα, 37.993 μικροί και μεγάλοι αθλητές”.