Βιβλίο για την «Προσφυγική Εγκατάσταση στη Νίκαια. Σύλλογοι, ταυτότητες & μνήμη»

 

Η παρουσίαση του βιβλίου της Κυριακής Παπαθανασοπούλου «Προσφυγική Εγκατάσταση στη Νίκαια. Σύλλογοι, ταυτότητες & μνήμη» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου στις 7 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων  Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος).

Το βιβλίο αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέας, η οποία εκπονήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Την έκδοση του βιβλίου ανέλαβε ο Δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση της Νίκαιας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και η συγγραφέας, Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν το μουσικό σχήμα Παίδες εν Εφέσω και χορευτές από το χορευτικό τμήμα της Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων Νίκαιας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η σημερινή Νίκαια (Νέα Κοκκινιά) αποτελεί τον μεγαλύτερο αστικό προσφυγικό συνοικισμό του Πειραιά. Η πόλη δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των φορέων της αποκατάστασης, του κράτους και των διεθνών οργανισμών, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων μέσα από τους συλλόγους. Η εγκατάσταση των προσφύγων με επίκεντρο την ίδρυση και τη δράση των συλλόγων, καθώς και η διερεύνηση της συλλογικής προσφυγικής ταυτότητας αποτελούν άγνωστες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος και της τοπικής ιστορίας. Η αυτοοργάνωση των προσφύγων και οι προσπάθειες που κατέβαλαν για την αποκατάσταση και την κοινωνική τους ένταξη αποτελούν μια προσέγγιση «από τα κάτω», η οποία μεταβάλλει τους πρόσφυγες σε δρώντα υποκείμενα της ιστορίας και συνδιαμορφωτές του τόπου και της ζωής τους.