Δρίτσας, Αλεξιάδης ζητούν μέτρα για την προστασία τωνβ εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα


Με κοινή αναφορά τους προς τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ναυτιλίας, οι βουλευτές Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θοδωρής Δρίτσας και Τρύφων Αλεξιάδης θέτουν το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία των εργαζομένων στις αφόρητες συνθήκες καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο Δελτίο Τύπου με αρ. πρωτ. 477/30-06-2021 του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά, οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.
Αναλυτικότερα το ΕΚΠ αιτείται ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες και στα εργοτάξια, στα λιμάνια και στα αμπάρια των πλοίων, τους οικοδόμους, τους ταχυμεταφορείς, τους ταχυδιανομείς και όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και υπαίθριες εργασίες με τις αφόρητες θερμοκρασιακές συνθήκες να έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται η άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όπως και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC, καθώς και η δικαιολογημένη αποχή από την εργασία σε συνθήκες καύσωνα, εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου για όλους.
Παράλληλα ζητούν ανακουφιστικά μέτρα, όπως συχνά διαλείμματα, περιορισμό βαριών εργασιών, διάθεση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους, καθώς και τη δημιουργία ή τον εξοπλισμό χώρων με κλιματιστικές ομάδες.