Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβαν σπίτια  σε Κερατσίνι και Πειραιά

 

 

Εξαρθρώθηκε  από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, μία πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2022 ενέχεται σε τουλάχιστον 72 περιπτώσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, με λεία που ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, αντικείμενο της παράνομης δραστηριότητάς τους ήταν η διάπραξη κλοπών από οικίες στην Αττική χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη δήθεν επιθυμία τους για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων (οικίες, διαμερίσματα, καταστήματα) ή άλλων αντικειμένων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν προβεί σε σχετική ανάρτηση αγγελιών στο διαδίκτυο.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Παρασκευής (13 Ιανουαρίου 2023), μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου συνελήφθησαν συνολικά 16 άτομα, από τα οποία τα 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρώτες συλλήψεις έλαβαν χώρα όταν μέλη της οργάνωσης ετοιμάζονταν να προβούν σε ακόμα μία κλοπή στην περιοχή της Πεύκης. Μάλιστα κατά τον χρόνο αυτό, συλληφθέν μέλος, δεν δίστασε να κινηθεί απειλητικά με το όχημα που οδηγούσε σε βάρος αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα αυτός να τραυματιστεί όταν από την αναγκαστική πτώση του στο έδαφος, προκλήθηκε κάταγμα στο χέρι του.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση , η ΕΛΑΣ ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές ή ενοικιαστές ή που επιχειρούν με διάφορα άλλα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία τους.

Ως προς τον τρόπο που δρούσαν, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι.

Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως.

Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Με την ολοκλήρωση της πράξης τους και την αφαίρεση χρηματικών ποσών και αντικειμένων μεγάλης αξίας, φρόντιζαν για τη γρήγορη και ασφαλή διαφυγή τους, με μέλη της οργάνωσης που ήταν επιφορτισμένα και με τον ρόλο της επιτήρησης του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι  η πλειοψηφία τους έχει απασχολήσει για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών -πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα- για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Επίσης, σε βάρος συλληφθέντα διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για κλοπή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνολικά οικίες σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 7 αυτοκίνητα,
  • ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης,
  • 24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM,
  • τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino,
  • ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές,
  • 28.565,5 ευρώ,
  • λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια,
  • μπρασελέ με 6 χρυσές λίρες και
  • 10 χρυσές λίρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε επιπλέον περιπτώσεις συνεχίζονται.»