Στη Βουλή απόλυση εργαζομένου από ναυπηγείο της Σαλαμίνας

 

Αναφορά προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Διαφάνειας και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στα Ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου, όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας.
Ειδικότερα, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, με Δελτίο Τύπου αναφέρεται στην απαράδεκτη ενέργεια απόλυσης εργαζόμενου, με το αιτιολογικό της δήθεν ανυπαρξίας αντικειμένου εργασίας. Οι εργαζόμενοι θεωρούν προσχηματική την αιτιολογία, αφού ο απολυμένος υπήρξε δραστήριο μέλος στο συνδικάτο Μετάλλου και συμμέτοχος στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Για τους λόγους αυτούς, καλείται ο κ. Υπουργός να πάρει θέση για την άδικη κι εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή.
Ολόκληρο το κείμενο της Αναφοράς του κ. Ραγκούσης , έχει ως εξής:
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη κι εκδικητική η απόλυση εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας».
Ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη το από 3-3-2023 Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας, την καταθέτει ως αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να απαντήσει για την απόλυση εργαζόμενου στα Ναυπηγεία του Ομίλου Σπανόπουλου, την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο απολυμένος δραστηριοποιούνται διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
• Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια του Ομίλου Σπανόπουλου όπου σήμερα 03/03/2023 προχώρησε στην ανακοίνωση της απόλυσης του Συναδέλφου Βασίλη Καπετανάκη που εργάζεται με την ειδικότητα του Αποθηκάριου, με το αιτιολογικό της μη ύπαρξης αντικειμένου εργασίας.
• Αμφισβητούμε το αιτιολογικό της μη ύπαρξης αντικειμένου εργασίας και πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη και εκδικητική.
• Είχε διατελέσει (ο απολυμένος) μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου στον Όμιλο Σπανόπουλο, όπως, επίσης, και στην προετοιμασία άλλων κινητοποιήσεων.
• Απαιτούμε άμεσα την ανάκληση αυτής της άδικης και εξ ολοκλήρου εκδικητικής απόλυσης.