Στη Βουλή τα τεράστια προβλήματα στο ” Μεταξά”

 

Τα  σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο “Μεταξάς” στον Πειραιά, θέτει μ΄ερώτηση της , στον υπουργό Υγείας , Θ. Πλεύρη , η βουλευτής  Αγγελική Αδαμοπούλου.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

” Η λειτουργία του ιστορικού νοσοκομείου «Μεταξάς» στον Πειραιά απειλείται άμεσα από την υποστελέχωση που παρατηρείται στα τμήματά του. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου σε ανακοίνωσή του περιγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα τμήματα λόγω της υποστελέχωσης και τη διαρκή μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από το ένα τμήμα στο άλλο προκειμένου να διεκπεραιωθεί το νοσοκομειακό έργο. Κατωτέρω παρατίθεται αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων προκειμένου να καταστεί

ευρέως αντιληπτή η σπουδαιότητα του φαινομένου.

“Η τραγική υποστελέχωση στο νοσοκομείο μας δεν αφορά μόνο μια μειοψηφία των τμημάτων που το απαρτίζουν. Αφορά όλες τις υπηρεσίες και όλα τα τμήματα και όλες τις ειδικότητες, νοσηλευτές, τεχνικούς, φαρμακοποιούς, διαιτολόγους, διοικητικούς που συνεχώς καλούνται να μετακινηθούν από το ένα τμήμα στο άλλο για να κλείσουν «τρύπες», εργαστηριακούς.

Οξύτατα έχουν γίνει πλέον τα προβλήματα στον εργαστηριακό τομέα και ιδιαίτερα στην Αιμοδοσία που μας ενημέρωσε ότι, λόγω της μείωσης του προσωπικού που έχει υποστεί εδώ και αρκετούς μήνες, πλέον έχει γίνει δύσκολη έως και αδύνατη η κατάρτιση των προγραμμάτων εργασίας του προσωπικού.

Το ήδη καταπονημένο προσωπικό δεν μπορεί καν να λάβει τις κανονικές άδειές του για το καλοκαίρι.

Υπάρχει κίνδυνος λαθών, όταν ο αριθμός των εργαζομένων που λειτουργούν το εργαστήριο είναι μειωμένος, αλλά δημιουργείται και δυσχέρεια στην κατάρτιση των συνεργείων των εξωτερικών αιμοληψιών που είναι τόσο σημαντικές για να επιτυγχάνεται μια στοιχειώδης επάρκεια στα αποθέματα αίματος για τις μεταγγίσεις.

Και τέλος δυσχεραίνεται η εκτέλεση συλλογών αυτόλογων αιμοποιητικών κυττάρων για μεταμόσχευση.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει

Α) στην κατάργηση του ωραρίου αιμοληψιών του Σαββάτου από την 1/7/22,

Β) στην πραγματοποίηση των εξετάσεων ιολογικού ελέγχου πλέον 2 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά και

Γ) όσον αφορά τις μη επείγουσες μεταγγίσεις παθολογικών ασθενών και προγραμματισμένων χειρουργείων, θα πρέπει τα δείγματα προμεταγγισιακού ελέγχου των ασθενών να έρχονται στην αιμοδοσία μέχρι τις 12.00 για τις καθημερινές εργάσιμες ημέρες και μέχρι τις 10.00 της Παρασκευής για τα δείγματα που αφορούν προγραμματισμένα χειρουργεία της Δευτέρας.

Παράλληλα, με απόφαση διοίκησης έχει σταματήσει η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια των τεχνολόγων – παρασκευαστών σε μη ογκολογική εφημερία του νοσοκομείου και πλέον τα καθήκοντα τους εκπληρώνουν οι εφημερεύοντες γιατροί του Αιματολογικού Τμήματος.

Τέλος, για πολλοστή φορά να αναφέρουμε ότι η τραγική κατάσταση στο φαρμακείο του νοσοκομείου μας συνεχίζεται. Διανύοντας την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, πλέον δεν υπάρχει σε καθημερινή βάση φαρμακοποιός που να εφημερεύει για να καλύψει τις ανάγκες των κλινικών, αφού έχει απομείνει ΕΝΑΣ μόνιμος φαρμακοποιός στο νοσοκομείο και η επικουρική συνάδελφος που αποσπάστηκε από το Τζάνειο θα επιστρέψει σε αυτό μετά τις 09/08.

Ούτε όλα τα σαββατοκύριακα του μήνα καλύπτονται από φαρμακοποιό, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ή να αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες των ασθενών, κάτι βέβαια που μάλλον δεν πολυενδιαφέρει διοίκηση, ΔΥΠΕ και υπουργείο που εδώ και πολλούς μήνες ξέρουν την κατάσταση και

τίποτα δεν κάνουν!

Για άλλη μια φορά και Η ΝΤΡΟΠΗ ΝΤΡΑΠΗΚΕ!

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι επισφαλή για το σύνολο των ασθενών του νοσοκομείου μας, αλλά και τρομερά επιβαρυντικά για τους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά σωματική κόπωση και άγχος δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται μια τέτοια κατάσταση με ημίμετρα και διακοπή λειτουργιών και υπηρεσιών!

Τελικά ας μας πουν ξεκάθαρα πού οδηγούμαστε; Θα κλείσουμε το νοσοκομείο;

Απαιτούμε άμεσα από τη διοίκηση να προχωρήσει και να ζητήσει και να ασκήσει πίεση να προσληφθεί το απαραίτητο παραϊατρικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των εργαστηριακών τμημάτων του νοσοκομείου.

Τέρμα πια με τις δικαιολογίες ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις γιατί το κόστος είναι μεγάλο, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί δεν υπάρχουν εγκρίσεις των κονδυλίων, γιατί κόπηκαν οι προσλήψεις επικουρικών από παντού!!!

Φτάνει η κοροϊδία! Χρήματα για τις αμυντικές δαπάνες υπάρχουν και το βλέπουμε καθημερινά. Για την υγεία οι προϋπολογισμοί πετσοκόβονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Ένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και όταν αυτό δεν υπάρχει, όταν είναι κουρασμένο από μια δίχρονη πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας έβαλε πλάτη χωρίς καμιά υποστήριξη, τότε τα όρια αντοχής σπάνε και πλέον

δεν μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες, όσο και αν οι διοικήσεις αυταρχικά προσπαθούν να επιβάλλουν τις ορέξεις τους.

Απαιτούμε:

– Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

– Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων

– Άρση των αναστολών εργασίας

– Εξασφάλιση τουλάχιστον 3 εβδομάδων καλοκαιρινών αδειών για όλους τους εργαζόμενους

– Μέτρα προστασίας

– Ένταξη στα ΒΑΕ”.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεστε να λάβετε σοβαρά υπόψη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζόμενων

Ε.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά» ώστε να προβείτε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους και στην άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων;”.