Στον Πύργο του Πειραιά άνοιξε το μεγαλύτερο κατάστημα Zara στην Ελλάδα

 

 

Υλοποιώντας τη νέα επιχειρηματική παγκόσμια στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος Inditex, η ITX Hellas, θυγατρική εταιρεία του ομίλου στη χώρα μας, εγκαινίασε το μεγαλύτερο κατάστημά της Zara στην Ελλάδα με χώρους πώλησης συνολικής επιφάνειας 5.000 τ.μ. και αποθηκευτικούς χώρους 900 τ.μ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ITX Hellas, Ηλίας Μάλαμας, “στο κατάστημα αυτό η εταιρεία υλοποιεί την απόφαση που έχει λάβει να δημιουργήσει μεγαλύτερα καταστήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το κατάστημα αυτό, περιλαμβάνει ισόγειο και δύο ορόφους και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης”.

Συμπλήρωσε ότι αυτήν τη στιγμή η Zara διαχειρίζεται πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά μεγαλύτεροι χώροι πώλησης σε σχέση με το παρελθόν.

Στον ίδιο χώρο, συστεγάζεται κατάστημα Zara Home, με είδη σπιτιού, η επιφάνεια του οποίου ανέρχεται στα 600 τετραγωνικά μέτρα. Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία του εν λόγω σημείου σηματοδοτείται ταυτόχρονα η διακοπή λειτουργίας των δύο υφιστάμενων καταστημάτων Zara στον Πειραιά και η μεταφορά τους στον νέο χώρο.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά λειτουργούν αυτόματα ταμεία, στα οποία θα μπορούν οι πελάτες να πληρώνουν με κάρτα ή μετρητά με τη μορφή του self checkout και υπό την καθοδήγηση του προσωπικού. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν αυτόνομοι χώροι πώλησης αθλητικών ειδών, εσωρούχων αλλά και υποδημάτων-αξεσουάρ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος ITX διατηρεί στην Ελλάδα 41 καταστήματα Zara και συνολικά 155 συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπορικών σημάτων που διαχειρίζεται (Zara, Massimo Dutti, Berschka, Stradivarius, Pull & Bear, Zara Home).

Από την πλευρά της Dimand που έκανε την ανάπτυξη του Πύργου και είναι μέλος της κοινοπραξίας μαζί με την Prodea και την EBRD που ανέλαβαν την αξιοποίηση του κτιρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε το όραμα της αναβίωσης ενός ακινήτου που, όπως είπε, “όλοι νόμιζαν επί 47 χρόνια ότι γέρνει και πέφτει. Πλέον, ένα εμβληματικό κτίριο 23 ορόφων και ύψους 88 μέτρων παίρνει ξανά ζωή. Εμείς πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή ότι η λειτουργία ενός καταστήματος Zara, θα άνοιγε μία νέα σελίδα για τον όμιλο Inditex στην Ελλάδα”.

 

Μισθοί πάνω από το βασικό και παροχές

Στο τέλος του 2023 η ITX Hellas απασχολούσε 4.100 άτομα προσωπικό. Όπως σημείωσε ο κύριος Μάλαμας, ο όμιλος πραγματοποίησε αυξήσεις μισθών 11% οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες προσωπικού στις αρχές του 2024, συμπεριλαμβανομένων των απασχολούμενων υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Επί του παρόντος, περίπου το 50% του ανθρώπινου δυναμικού είναι πλήρους απασχόλησης και το υπόλοιπο 50% μερικής απασχόλησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρά τη δυσκολία που επικαλούνται αρκετές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, ο όμιλος ITX δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. “Για βρει προσωπικό μία επιχείρηση, θα πρέπει να κάνει κινήσεις που θα ικανοποιήσουν τους ανθρώπους της. Για παράδειγμα, εμείς δίναμε 930 ευρώ ως βασικό μισθό τη στιγμή που ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν 560 ευρώ. Πρακτικά, σε εμάς όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι λάμβαναν 930 ευρώ. Σήμερα, ο μεικτός βασικός μισθός στον όμιλο ανέρχεται στα 1.050 ευρώ, πληρώνοντας με περίπου 30% περισσότερο τους ανειδίκευτους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα σε σχέση με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Στις παροχές μας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, η χορήγηση κάρτας δωρεάν μετακινήσεων για τα μέσα μεταφοράς, διατακτικές τροφίμων 100 ευρώ τον μήνα και έκπτωση 25% για να αγοράζει προϊόντα όποιος επιθυμεί από τα καταστήματα του ομίλου”.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση παρέχει bonus που ανέρχεται σε περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για bonus πωλήσεων, το οποίο έρχεται να προστεθεί στον βασικό μισθό ενός υπαλλήλου καταστήματος.