ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική η δίωξη γονέων και μαθητών της Ιωνιδείου  για τις μαθητικές καταλήψεις

 

Να σταματήσει η απόπειρα ποινικής δίωξης γονέων και μαθητών για τις μαθητικές καταλήψεις στην Ιωνίδειο , ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά,με αφορμή την εκκίνηση το τελευταίο διάστημα σχετικών ανακριτικών διαδικασιών.

Και κάνει λόγο για «σκανδαλώδης υπόθεση πολιτικής και όχι νομικής δίωξης».

Όπως αναφέρει σ΄ανακοίνωση της , οι κινητοποιήσεις των μαθητών τον περασμένο Οκτώβριο , « υπαγόταν στο πλαίσιο των γενικότερων πανελλαδικών μαθητικών κινητοποιήσεων με κοινό αίτημα τη λήψη, εκ μέρους της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, ουσιαστικών μέτρων προστασίας της Υγείας στη σχολική κοινότητα κι ενώ ήδη στη Σχολή υπήρχαν διαγνωσμένα κρούσματα κορωνοϊού.
Οι μαθητές της Ιωνιδείου κινητοποιήθηκαν νόμιμα και δημοκρατικά, ειρηνικά και πολιτισμένα με βάση αποφάσεις των αναγνωρισμένων από την Πολιτεία οργάνων τους.

Στο πλευρό τους, ως προς το δίκαιο των αιτημάτων τους, στάθηκαν τόσο τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου, όσο και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί, που και αυτοί από την πλευρά τους προσπάθησαν για τη διασφάλιση της ηρεμίας και για τη διερεύνηση τρόπων διαλόγου και συνεννόησης με υπηρεσιακούς παράγοντες της Σχολής, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Να σημειωθεί ότι οι γονείς στήριξαν τα αιτήματα των μαθητών δίχως να υποκινούν ή να κηδεμονεύουν κανέναν και τίποτα σε σχέση με την κατάληψη καθαυτή, σεβόμενοι την αυτονομία λειτουργίας των μαθητικών οργάνων και της μαθητικής κοινότητας, κάτι που φαίνεται και από τις επίσημες ανακοινώσεις που εξέδωσαν».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ , « υποβλήθηκε στον εισαγγελέα σειρά ανώνυμων (δίχως ονοματεπώνυμα και υπογραφές) δήθεν καταγγελιών εναντίον συγκεκριμένων μαθητών και συγκεκριμένων γονέων, για κατάληψη δημόσιου χώρου και για παρακώλυση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, συνοδευόμενες μάλιστα από ψεύδη και συκοφαντικούς ισχυρισμούς πως τάχα προκάλεσαν φωνασκίες και προπηλακισμούς».
Και «αντί οι αρμόδιες αρχές να θέσουν απευθείας στο αρχείο αυτές τις ανώνυμες καταγγελίες διαφαίνεται με βάση τις πληροφορίες ότι κινούν με ταχύτητα διαδικασίες προς την κατεύθυνση πιθανής άσκησης ποινικής δίωξης».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ , «οι διώξεις αυτές έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν όσους αγωνίζονται, να χειραγωγήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα και να εντάξουν ως «κανονικότητα» στα σχολεία μας ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας με εκφοβισμούς και απειλές» και προσθέτει:
«Ο αναγκαίος δημοκρατικός διάλογος για την επίλυση των εκπαιδευτικών ζητημάτων δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από τους εισαγγελείς, την αστυνομία και τα δικαστήρια.
Είναι απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό οι οικογένειες των μαθητών να ταλαιπωρούνται από ψευδείς, ανυπόστατες και ανώνυμες καταγγελίες».