«Τι Λωζάνη τι Κοζάνη» στο δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας;

 

Την αποκατάσταση της ιστορικής ονομασίας πρώην ελληνικού οικισμού στην Ανατολική Θράκη που έχει δοθεί σε οδό του δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας , ζήτησε και γραπτώς από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης , ο δραστήριος Δημοτικός Σύμβουλος , Γιώργος Τσιρίδης.

Από τους πιο έμπειρους αιρετούς και με βαθιά γνώση της ιστορίας της πόλης , ο κ. Τσιρίδης , ζητεί να διορθωθεί ένα « ορθογραφικό» λάθος ,  το οποίο προσβάλλει το δήμο αφού τον δείχνει να αγνοεί τις «ρίζες» του.

Συγκεκριμένα να αναγραφεί σωστά η ονομασία της οδού Χηλής , στις σχετικές πινακίδες στους δρόμους, που σήμερα τη γράφουν ως « Χιλή» , τη χώρα της Λατινικής Αμερικής .

Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του , ο κ. Τσιρίδης:

«Στο Κερατσίνι, παραπλεύρως του Σινε Μάρθα Καραγιάννη, βρίσκεται η “οδός Χιλής”. Γράφεται έτσι εδώ και πολλά χρόνια, ήρθε όμως ο καιρός να διορθωθεί. Το σωστό είναι “οδός Χηλής”.

Χηλή είναι η ονομασία ενός οικισμού, βορειοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, που το 1922 είχε περίπου 6.000 Έλληνες που ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν μεταξύ όλων των άλλων τοποθεσιών και στην Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Έδωσαν στους δρόμους ονόματα από τις χαμένες πατρίδες. Στην περιοχή αυτή είναι οι οδοί Τραπεζούντος, Νικομηδείας, Χαλκηδόνος, Κομνηνών κι ένα σωρό άλλες παρόμοιες. Πολλές μάλιστα σημερινές ονομασίες είναι μετονομασίες οδών που είχαν κι αυτές τα ονόματά τους από την Μικρα Ασία. Μία εκ των οδών αυτών πήρε το όνομά της από την Χηλή. Από την πόλη αυτή ήταν και ο αείμνηστος σχολάρχης κ. Αθ.Ασιατίδης και φυσικά και άλλοι συμπολίτες μας.

Από άγνοια, από κακή συγκυρία, από λάθος, κάποια στιγμή στις ταμπέλες των οδών γράφτηκε το όνομα “Οδός Χιλής” από προφανή παραδρομή κάποιου που δεν γνώριζε την ιστορία του τόπου. Η Χιλή ήταν γνωστή χώρα, η Χηλή ήταν άγνωστη πόλη για τον δημιουργό της ταμπέλας. Το λάθος έμεινε πάρα πολλά χρόνια και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αληθινή ονομασία της οδού.

Παρακαλώ να διορθωθεί, όχι με μετονομασία και γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά, απλά, με την διόρθωση ενός ορθογραφικού λάθους που έγινε στο παρελθόν, μέσα από τις δικές μας υπηρεσίες.

Παραθέτω συνημμένα φωτογραφίες από την Βικιπέδια, από δρόμους της πόλης με την ταμπέλα όπως είναι σήμερα και από το Σίνε Μάρθα Καραγιάννη (ακόμα στο Γκουγκλ είχε το όνομα Κατερίνα) όπου φαίνεται η οδός και οι ταμπέλες που πρέπει να αλλάξουν και τον χάρτη της περιοχής.»