Το χτες και το σήμερα της Νίκαιας

γκραφιτι-νικαια _1

Τις τελευταίες μέρες όσοι περνούν από το Μπλόκο της Κοκκινιάς βλέπουν στον τοίχο του 14ου Δημοτικού Σχολείου, ένα υπέροχο graffiti. Είναι το έργο ενός 20χρονου φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών που με τη βοήθεια του Σχολείου και του Δήμου ζωγράφισε στον τοίχο του σχολείου.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Ιωακειμίδης, που επισκέφθηκε το σχολείο και είδε το έργο, τόνισε ότι «είναι πολλά τα graffities  που έχουμε σχεδιάσει με τη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες σε σχολεία και δημόσιους χώρους της πόλης. Είναι μια μορφή τέχνης που αγκαλιάζεται από τα νέα παιδιά και ταυτόχρονα δίνει χρώμα και μηνύματα σε όλους μας. Λίγοι Δήμοι στη χώρα μας έχουν τόσα πολλά και τόσο καλοσχεδιασμένα graffities.

Ας επανέλθουμε όμως στο συγκεκριμένο του 14ου Δημοτικού Σχολείου. Τα ρολόγια του δείχνουν το χρόνο που ξεκινάει από τις 17 Αυγούστου 1944, τη μέρα δηλαδή του Μπλόκου της Κοκκινιάς στις 6 το πρωί όπως δείχνει το ρολόι και φτάνει στο σήμερα, το 2016. Ο τόπος ίδιος, αλλά όλα τόσο διαφορετικά από το 1944. Αυτή η σχέση του τόπου με το χρόνο, είναι που δίνουν τα ρολόγια. Το παιδί που αιωρείται στην κούνια, είναι η ελευθερία που έχει χάρη στη θυσία των πατριωτών που έπεσαν στο Μπλόκο. Το μήνυμα ότι δεν ξεχάσαμε. Με αυτό τον αρμονικό τρόπο λοιπόν, με σεβασμό στο παρελθόν και αναφορά στο σήμερα, δένει το χτες και το σήμερα της πόλης».