Τρ. Αλεξιάδης : Με ευθύνη της ΝΔ, έχουν ξεκινήσει οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και συνεχίζουν τα ψέματα

 

Στη συζήτηση της Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κατεχόμενα ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις που περιλάμβανε και την τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό , μίλησε ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Στην αρχική του παρέμβασή του ο βουλευτής Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπέβαλε δύο ερωτήματα προς τον Υπουργό Οικονομικών,  ζητώντας σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα:

«Είστε υπέρ ή κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών; Γιατί εγώ δεν βρήκα πουθενά διάταξη κατάργησής τους. Και δεύτερο, την περίοδο 2015-2019 έχετε στοιχείο ότι έγινε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας; Καταθέστε το».

Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα ήταν …καμία απάντηση επί των ερωτημάτων, συγκεκριμένα ανέφερε «Από το 2015 και μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα και το 2017. Ισχύει κανονικά ό,τι έχει νομοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, άρα πλέον έχουμε σύμπτωση απόψεων… σε ό,τι αφορά το αν έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ρωτήστε τους συντρόφους σας…», γεγονός που έκανε τον Τρ. Αλεξιάδη να αναφωνήσει «Εγώ άλλο ρώτησα! Άλλο ρωτάω, άλλο απαντάτε!».

(Σχετικό video: https://youtu.be/uwIVTGbcsC0)

Σε δεύτερη παρέμβασή του κατήγγειλε τη βάρβαρη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού, έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα σύλληψης συνδικαλιστών και ψεκασμού με χημικά ακόμη και βουλευτών και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να καταδικαστούν οι κατασταλτικές αυτοί μέθοδοι απέναντι σε κινητοποιήσεις εργαζομένων.

(Σχετικό video: https://youtu.be/rM-5Vb9XSy0)

Στην ομιλία του επανέλαβε το αναπάντητο ερώτημα και προς τα υπόλοιπα κόμματα «Επειδή συνέχεια λέτε το ίδιο και το ίδιο παραμύθι, θα καταργήσει η ΝΔ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Έχετε χρόνο, θα φέρετε και άλλο νομοσχέδιο την άλλη εβδομάδα. Θα τους καταργήσει; Θα τους καταργήσει το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάπου στο πρόγραμμα της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ μια σελίδα που να λέει «εμείς προτείνουμε την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών»; Διότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στον χώρο των πλειστηριασμών. Άλλο πράγμα είναι αν κάποιος είναι κατά των πλειστηριασμών. Δεν έχω ακούσει στην ελληνική Βουλή ή στην ελληνική κοινωνία κάποιο φορέα, κάποιο κόμμα να λέει ότι εμείς είμαστε κατά των πλειστηριασμών γενικά. Να βγει να το πει εδώ κάποιος και να δούμε πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση, όπου δεν τους πληρώνει ο εργοδότης τους και πηγαίνουν στο δικαστήριο και πετυχαίνουν πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων για να πληρωθούν. Εάν δεν απαντήσει η ΝΔ μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει τι λέει γι’ αυτό το θέμα. Κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ψήφισε πριν από λίγους μήνες μαζί με το ΠΑΣΟΚ την κωδικοποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά δεν απαντά τι θα κάνει. Ας πάρουν σαφή θέση τα κόμματα όμως. Είναι «υπέρ» ή «κατά» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;».

Στη συνέχεια μίλησε για λάσπη στον ανεμιστήρα, γενική και αόριστη επιχειρηματολογία από τον Υπουργό Οικονομικών που το μοναδικό επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν «Μα, αυτό σας κατηγορούν οι πρώην σύντροφοί σας».

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναρωτήθηκε «Αυτό είναι το επιχείρημα της ΝΔ; Δεν έχει το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για το αν έγινε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 2015-2019 και το επιχείρημά του είναι ότι κάτι λένε αυτοί που έχουν φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ; Ρωτάμε: Έχει η ΝΔ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην ελληνική Βουλή να μας φέρει στοιχεία για έναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ;» για να αποκαλύψει στη συνέχεια «Εμείς έχουμε. Εκτός από αυτό που απασχόλησε πριν από λίγους μήνες την επικαιρότητα – συνταξιούχου δημοσιογράφου – υπάρχει πλειστηριασμός που έχει κατακυρωθεί, έχει τελειώσει, στο Νομό Κορινθίας. Δεν λέω περισσότερα στοιχεία. Έχω όλα τα στοιχεία, είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση που δεν θέλω να μάθει η οικογένεια από εμένα το τι έχει γίνει. Έχει ολοκληρωθεί πλειστηριασμός στο Νομό Κορινθίας, όπου βγήκε για 90.000 ευρώ το ακίνητο και κατακυρώθηκε στον πλειστηριασμό 90.001 ευρώ! Το λέω για να καταλάβετε το τι γίνεται με τα σπίτια του κοσμάκη!»

Υπενθύμισε δε πως «56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τους Δήμους της Β΄ Πειραιά, ρωτήσαμε, να μας πει το Υπουργείο Οικονομικών από τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό – 70 στη Νίκαια-Ρέντη, 45 στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, 28 στον Κορυδαλλό, 23 τρία στο Πέραμα και στους άλλους δήμους – πόσα από αυτά είναι πρώτης κατοικίας. Η σιωπή ηχηρή. Απάντηση καμία. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να πουν την αλήθεια».

Σχολιάζοντας σκωπτικά τη… βαρηκοΐα του Υπουργείου Οικονομικών, απηύθυνε δυο νέα ερωτήματα «Υπάρχει δημοσίευμα για καταστροφή στο ΣΔΟΕ προανακριτικού υλικού, για πιέσεις για καταστροφή στοιχείων στην υπόθεση συγκεκριμένης πολιτικού, όπου έχει διαρρεύσει και το πόρισμα. Το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Η σιωπή του Υπουργείου σημαίνει έμμεση επιβεβαίωση. Υπάρχει δεύτερο δημοσίευμα, ότι για υπόθεση που έχει σχέση με το θέμα των υποκλοπών μεθοδεύτηκε να σπάσει ο έλεγχος, ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένες καταστάσεις. Ισχύουν ή όχι τα δημοσιεύματα; Και επειδή πάλι θα σφυρίξετε αδιάφορα σαν Υπουργείο Οικονομικών, εμείς έχουμε καταθέσει ερώτηση από τον Ιανουάριο με θέμα «εργαλειοποίηση των φορολογικών ελέγχων ως μέσο απειλής ή συγκάλυψης». Το λέω για άλλη μια φορά, προσέξτε πάρα πολύ, έχετε παραπέμψει τον Νίκο Παππά στο ειδικό δικαστήριο για υπόθεση που όχι μόνο δεν ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο, αλλά ωφελήθηκε το ελληνικό δημόσιο από τη βεβαίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων φόρων. Εάν με αυτά εδώ τεκμηριώνεται βλάβη του ελληνικού δημοσίου, αντιλαμβάνεστε τι ευθύνη έχετε».

Αναφερόμενος σε θέματα του νομοσχεδίου, έψεξε την όλη διαδικασία για την απουσία κλήσης στη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου ενδιαφερομένων φορέων, όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, χωροτάκτες, πολεοδόμοι, η ΠΟΜΙΔΑ, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος κ.α. Εκτός όμως της άρνησης διαλόγου που οδήγησε στο να μην περιληφθούν θετικές διατάξεις προς επίλυση θεμάτων και απέναντι στα διθυραμβικά που ακούστηκαν από πρωθυπουργό και υπουργό, ο Τρ. Αλεξιάδης έθεσε τους προβληματισμούς που προκύπτουν – καταθέτοντας στα Πρακτικά – ακόμα και από δημοσίευμα έγκριτων δημοσιογράφων της «Καθημερινής» (https://www.kathimerini.gr/society/562244743/skies-sto-nomoschedio-gia-ta-katapatimena/). (1)

Σχετικά με την κατάθεση τροπολογίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μίλησε για καταπάτηση κάθε έννοιας ορθής νομοθέτησης και ξεπεσμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς χωρίς κοστολόγηση «τροπολογία 100 σελίδων με 14 άρθρα, κατατέθηκε την Τρίτη μετά τις 12:00 το βράδυ, για να συζητηθεί στις 10:00 την επόμενη μέρα το πρωί». (2)

Κλείνοντας δήλωσε περήφανος για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα τον τεράστιο αγώνα που έδωσε μαζί με άλλους για τη μεταφορά υπηρεσιών και υπουργείου στο κλειστό κτήριο του «Κεράνη». «Όταν συνδικαλιστές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν στη μεταφορά υπηρεσιών, εμείς καταφέραμε να μεταφέρουμε υπηρεσίες και Υπουργείο και είμαι υπερήφανος που υπάρχει Υπουργείο, δυτικά του Κηφισού, εγκατεστημένο στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη και μακάρι αυτή η διαδικασία να προχωρήσει και για άλλα Υπουργεία».

(Σχετικό video: https://youtu.be/71nXedF3NM0)