Τρ.Αλεξιάδης : Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εγκατάλειψη η αιτία σοβαρού εργατικού ατυχήματος στο “Κρατικό” Νίκαιας

                      

Το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου νοσηλεύτρια υπέστη ηλεκτροπληξία ακουμπώντας σε γυμνό καλώδιο ρεύματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας ασθενούς και η ανάγκη να μη θρηνήσουμε περαιτέρω θύματα έρχεται στη Βουλή με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Πειραιά και αν. Τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και τις συνυπογραφές του Βουλευτή Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη και του Βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Ξανθού.

Με ερώτησή που απευθύνουν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας υπενθυμίζουν αρχικά παλαιότερη ερώτηση τους από τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία αναφερόταν η αναγκαιότητα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου και δη του πρώτου ορόφου του κεντρικού κτιρίου. Ενώ το έργο είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπό τη  διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» και είχαν δεσμευτεί  πιστώσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας είχε απεντάξει το έργο από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων.

Στην καθυστερημένη, μετά τετραμήνου, απάντησή του το μεν Υπουργείο Εσωτερικών «ένιπτε τας χείρας του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ερώτησή τους, η δε απάντηση του Υπουργείου Υγείας παρά την παρέλευση σχεδόν τεσσάρων χρόνων ακόμα αγνοείται.

Το ατύχημα με θύμα 25χρονη εργαζόμενη νοσηλεύτρια συνέβη σε θάλαμο νοσηλείας COVID του Νοσοκομείου, οι τοίχοι, οι παροχές οξυγόνου, οι πρίζες και τα ηλεκτρολογικά του οποίου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και η καταλληλότητά  του για τη νοσηλεία ασθενών αμφισβητείται βάσιμα από τον Σύλλογο των Εργαζομένων.

Τραγική η κατάσταση του πρώτου ορόφου στον οποίο βρίσκεται ο θάλαμος, ο οποίος παρά το περιστατικό συνεχίζει να χρησιμοποιείται, λόγω των ελλείψεων κατάλληλων, εξοπλισμένων και ασφαλών χώρων για ασθενείς και υγειονομικούς. Τραγική η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η οποία έχει επισημανθεί πολλάκις από ανακοινώσεις του Συλλόγου Εργαζομένων, του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, συνεντεύξεις Τύπου κ.α. Μοναδική απάντηση από μεριάς της κυβέρνησης τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσλήψεις, κλίνες, θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά  και ευχολόγια.

Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ανακαίνιση του ορόφου του Νοσοκομείου, ώστε ασθενείς να περιθάλπονται και υγειονομικοί να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας.

 

Η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Εσωτερικών

– Υγείας

 

Θέμα: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εγκατάλειψη προκαλούν σοβαρό εργατικό ατύχημα στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας

Με ερώτησή μας (αρ. Πρωτ. 2823/18-12-2020) προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας είχαμε απευθύνει καίρια ερωτήματα  για την ανακαίνιση του του 1ου ορόφου του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και την απένταξη του έργου από το πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής. Λόγω της παλαιότητας των κτιριακών υποδομών και των φθορών που έχουν υποστεί, η ανακατασκευή και ο εκσυγχρονισμός του 1ου ορόφου του Νοσοκομείου στο οποίο στεγάζονται οι παθολογικές κλινικές ήταν και είναι περισσότερο από αναγκαία για λόγους υγιεινής ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Στην απάντηση το μεν Υπουργείου Εσωτερικών μετά από 4 (!) σχεδόν μήνες (Αρ. Πρωτ. 11004/12-02-2021) «ένιπτε τας χείρας του», πληροφορούσε για το ποσό που διέθεσε στην Περιφέρεια και δήλωνε αναρμόδιο για τη διαχείριση των πιστώσεων από εκεί και πέρα, η δε απάντηση του Υπουργείου Υγείας μετά την πάροδο 4 σχεδόν χρόνων (!) ακόμη αγνοείται.

Το πρωί της 20ης-09-2022 ένα σοβαρότατο εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα στο θάλαμο νοσηλείας COVID 128 του Νοσοκομείου, ο οποίος βρίσκεται στον 1ο όροφο του κεντρικού κτιρίου. Νοσηλεύτρια υπέστη ηλεκτροπληξία, ακουμπώντας σε γυμνό καλώδιο ρεύματος κατά τη διάρκεια νοσηλείας ασθενούς. Οι τοίχοι, οι παροχές οξυγόνου, οι πρίζες και τα ηλεκτρολογικά του θαλάμου βρίσκονται κυριολεκτικά σε άθλια κατάσταση και η καταλληλόλητα  του για τη νοσηλεία ασθενών αμφισβητείται βάσιμα από τον Σύλλογο των Εργαζομένων. Ο θάλαμος – όπως και όλος ο 1ος όροφος – βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και το θλιβερό είναι ότι χρησιμοποιείται ακόμα και μετά το σοβαρό περιστατικό.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν τέσσερις ηλεκτρολόγοι, οι οποίοι δεν αρκούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι δομές ενός τόσο μεγάλου Νοσοκομείου.  Στις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου των Εργαζομένων, στις επισημάνσεις του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, την αναγκαιότητα προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες, την κατασκευή νέων εξοπλισμένων χώρων, η απάντηση είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσλήψεις, κλίνες, θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά  και ευχολόγια.

Επειδή το πρόσφατο συμβάν αποτελεί προειδοποιητικό γεγονός για κάτι πολύ χειρότερο

Επειδή ασθενείς και υγειονομικοί δικαιούνται περίθαλψης και εργασίας σε συνθήκες ασφάλειας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ανακαίνισης του ορόφου, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ξανθός Ανδρέας