Χρ. Σαλαλές *: Η ακρίβεια γονατίζει την κοινωνία

 

Παρά τις φιέστες και τα περίφημα «καλάθια» της Κυβέρνησης, ο Γολγοθάς του καταναλωτή δεν έχει τέλος.

Η ακρίβεια που έχει συσσωρευθεί από το τέλος του 2021 μέχρι σήμερα, συνεχίζει την ανοδική της πορεία, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό αύξησης για το Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων, σε όρους αγοραστικής δύναμης, έρχεται τρίτο από το τέλος στην Ε.Ε. (στο 67% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου).

Ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι μόλις στο 47% του μέσου Ευρωπαϊκού μισθού.

Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες έχουν περιορίσει την κατανάλωση βασικών αγαθών και δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα ενοίκια, οι υπέρογκοι έμμεσοι φόροι κατανάλωσης και οι απαγορευτικές δόσεις δανείων, πλήττουν βίαια το οικογενειακό εισόδημα.

Από την άλλη, λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν εις βάρος των συρρικνωμένων εισοδημάτων των νοικοκυριών, διευρύνοντας επικίνδυνα τις ανισότητες.

Πρέπει ΤΩΡΑ να μπει ένα τέλος στην εξαθλίωση και φτωχοποίηση της Ελληνικής Κοινωνίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΔΕΣΜΕΣ ΜΕΤΡΩΝ

Πλαφόν στη λιανική, ώστε να πληρώνουν και οι μεγάλες εταιρείες ένα κόστος αυτής της περιπέτειας και όχι να κερδίζουν χειμώνα – καλοκαίρι.

Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Μείωση φορολογίας στα καύσιμα.

Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Στήριξη με κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και επιδότηση της κιλοβατώρας κλιμακωτά. Δεν μπορεί να παίρνει την ίδια επιδότηση ο ολιγάρχης με τον πολίτη των 300 ευρώ. Αυτό είναι μεγάλη κοινωνική αδικία.

Φορολογικά κίνητρα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. έκπτωση φόρου & μείωση ΦΠΑ για ηλιακούς θερμοσίφωνες).

* Χρ. Σαλαλές, δικηγόρος- υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Πειραιά