Έγκλημα και Τιμωρία

new-2012_newsTA

Άρθρο του Πρόδρ. Ζαχαρόπουλου

Η πρωτόδικη καταδίκη σε ισόβια του πρώην Δημάρχου της Θεσσαλονίκης ,και οι βαριές ποινές στους υπόλοιπους συνεργάτες του , για όσα διέπρατταν για πολλά χρόνια εις βάρος των οικονομικών του Δήμου τους ,έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση . Η δικαιοσύνη πλέον θα αντιμετωπίζει με τον πλέον αυστηρό τρόπο όλους τους επίορκους πολιτικούς σε όποιο επίπεδο και αν λειτούργησαν ή λειτουργούν ,και με τις ποινές αυτές θα αποθαρρύνει πολλούς επίδοξους μιμητές των καταδικασθέντων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί στην συνείδηση των πολιτών έναν θεσμό τον οποίον θεωρούν πολύ κοντά τους , και στον οποίο απευθύνονται για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .
Δυστυχώς πρακτικές σαν αυτές του Παπαγεωργόπουλου και της παρέας του, πέραν της τεράστιας οικονομικής ζημιάς στα ταμεία του Δήμου, απαξιώνουν στην συνείδηση όλων ένα θεσμό που έχει προσφέρει πολλά ,αλλά συγχρόνως απαξιώνουν και ανθρώπους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αγωνίζονται με μεράκι, ευσυνειδησία ,και εντιμότητα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες γίνονται ακόμη πιο αποκρουστικές διότι εξελίσσονταν σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης τις συνέπειές της οποίας ο Ελληνικός Λαός βιώνει με δραματικό τρόπο.
Αυτοί που επιβάλλεται να υψώσουν την μεγαλύτερη φωνή διαμαρτυρίας για τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και να αισθάνονται ανακούφιση από την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται πλέον σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να είναι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι σπιλώνονται εξ αιτίας τέτοιων πρακτικών, παρακολουθώντας απογοητευμένοι τον θεσμό που υπηρετούν να αμαυρώνεται και να απαξιώνεται με διαπιστώσεις οργάνων της πολιτείας τα οποία κατατάσσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν από τους πιο διεφθαρμένους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης. Η εξυγίανση του θεσμού περνάει μέσα από την κάθαρση τέτοιων φαινομένων ,και όσο βαριές αν ακούστηκαν οι ποινές ,ίσως αποτελούν το μόνο τρόπο για να δοθεί επιτέλους το μήνυμα ότι μια κοινωνία η οποία χειμάζεται από την οικονομική κρίση δεν είναι δυνατόν να ανέχεται επίορκους και υπονομευτές ενός θεσμού που κάποτε τον χαρακτηρίζαμε πυλώνα της Δημοκρατίας μας .
Ο μιθριδατισμός στην ανοχή φαινομένων σήψης και διαφθοράς αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ,γι αυτό το λόγο ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης λειτούργησε λυτρωτικά για όσους εξακολουθούν να υπηρετούν με ρομαντισμό και ανιδιοτέλεια την Τοπική Αυτοδιοίκηση .