Απλή αναλογική και     Τοπική Αυτοδιοίκηση *

 

Μπορεί να μας χωρίζουν 15 μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το κλίμα ήδη έχει θερμανθεί ιδιαίτερα μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για μια ακόμη φορά αποπειράται να χρησιμοποιήσει μια κορυφαία θεσμική διαδικασία μόνο για να περισώσει ότι μπορεί από την καταρρέουσα δύναμή του σε όλα τα επίπεδα .

Αφού αποδυνάμωσε τους ΟΤΑ στεγνώνοντας τους από ρευστότητα με την δέσμευση των αποθεματικών τους ,αφού η υποχρηματοδότηση των Δήμων έφτασε σε επίπεδα απαγορευτικά για την αποτελεσματική λειτουργία τους και την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες , αφού οι δεσμεύσεις του για οριστική επίλυση κρίσιμων για την κοινωνία θεμάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων αποδείχτηκαν λόγια του αέρα , έρχεται τώρα να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον θεσμό με μια υποτιθέμενη «προοδευτική» αλλαγή του εκλογικού νόμου, ψηφίζοντας την απλή αναλογική .

Στόχος φυσικά αυτής της επιλογής δεν είναι να αλλάξει επί το «προοδευτικότερο» τον εκλογικό νόμο αλλά να περισώσει ότι μπορεί από την ισχνή ,ούτως ή άλλως, παρουσία του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,κατακερματίζοντας με τέτοιο τρόπο τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις ώστε να απονευρωθούν σε βαθμό που ουσιαστικά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν .

Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός ,δεν γίνονται για να καταγράφεται η δύναμη των διαφόρων παρατάξεων, οι εκλογές είναι το μέσον για να λειτουργεί η Δημοκρατία και να προκύπτει κυβερνησιμότητα και αποτελεσματικότητα .

Η επίκληση της απλής αναλογικής  ακόμη και η απόφαση για εφαρμογή της, αποτελεί πάντοτε ομολογία ήττας και έκφραση πρόθεσης για μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής σε όλα τα επίπεδα .

Η απόφαση για εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες Δημοτικές εκλογές θα αποδείξει και την πρώτη και την δεύτερη περίπτωση .

Η αντίθεση όλης της αντιπολίτευσης σε αυτήν την πρόθεση δείχνει ότι αυτό το τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αντιληπτό και θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να μη πληγεί ανεπανόρθωτα η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα ενός από τους πυλώνες της Δημοκρατίας μας, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση .

 

 

  • ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ