Πόσους Ξηρούς Καρπούς Μπορούμε να Καταναλώνουμε

 

 

Οι ξηροί καρποί είναι από τις πιο υγιεινές τροφές.Περιέχουν καλά λιπαρά, είναι πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι μια από τις κατηγορίες τροφών με την υψηλότερη θρεπτική αξία.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και διαβήτη. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης, υποχώρηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων[1].

Συχνά όμως η κατανάλωση τους περιορίζεται σημαντικά, λόγω ανησυχίας για την επίδραση τους στο σωματικό βάρος.

Οι ξηροί καρποί πράγματι έχουν αρκετές θερμίδες, η συνολική όμως επίδραση, που επιφέρει η κατανάλωση τους στη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, συνδέεται με απώλεια σωματικού βάρους και σωματικού λίπους.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξηροί καρποί, συνδέονται με μειωμένη εκδήλωση παχυσαρκίας, χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο σωματικό λίπος[2].

Η κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα brazil nuts, τα κάσιους, τα μακαντάμια και τα πεκάν, παρέχει σημαντικά οφέλη στο οργανισμό, μειώνει: Τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου,  την αρτηριακή πίεση, την φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και το λιπιδαιμικό προφίλ, χωρίς να έχει αρνητική επίπτωση στο σωματικό βάρος.

Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί δεν επηρεάζουν αρνητικά το σωματικό βάρος και μακροπρόθεσμα η κατανάλωση τους συνδέεται με μικρότερο βάρος, σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν καλά λιπαρά (ξηροί καρποί, λάδι ελιάς, ψάρια), η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώσει την ταχύτητα απώλειας.

Η ιδανική ποσότητα ξηρών καρπών που πρέπει να καταναλώνει κανείς, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την μεταβολική του κατάσταση, την ηλικία του, τη σωματική δραστηριότητα και το σωματικό του βάρος.

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Contribution of Nuts to the Mediterranean Diet.  EmilioRos. Academic Press. Chapter 17 -The Mediterranean Diet An Evidence-Based Approach 2015.

[2] Are fatty nuts a weighty concern? A systematic review and meta-analysis and dose–response meta-regression of prospective cohorts and randomized controlled trials Stephanie K. Nishi et al. Obesity reviews Sept 2021.