Διήμερο αφιέρωμα στη Σαλαμίνα από τη Περιφέρεια Αττικής για τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν (19/09 και στις 20/09)  δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εικαστικής Έκθεσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεών της για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Σμύρνη, κόρη ερασμία, μητρώα πόλη σ’ Ελληνίδα γη» στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν Αγ. Μηνά Σαλαμίνας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν κοινοβουλευτικοί και δημοτικοί εκπρόσωποι, κληρικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου που έσπευσαν να θαυμάσουν τα εμπνευσμένα έργα των καλλιτεχνών. Χαιρετισμό πραγματοποίησαν η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Βουλευτής ΝΔ Β Πειραιά, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β Πειραιά, κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Ακολούθησε ομιλία από τον κ.Μάνο Στεφανίδη, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ και κριτικό τέχνης με τίτλο «Σμύρνη, από το Δράμα στην Ανάσταση» καθώς και απόδοση τιμητικών επαίνων συμμετοχής στους καλλιτέχνες.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα η συναυλία με τίτλο «Μικρά Ασία, Ψυχή μου» με τον Κώστα Μακεδόνα, τον Σπύρο Βάινα και την Μαριάννα Παπαμακαριου στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα «Σαλαμίνια 2022» υπό τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Σαλαμίνας. Η εξαιρετική ερμηνεία των καλλιτεχνών σε αυτό το εμπνευσμένο ορατόριο μας ταξίδεψε στα αρώματα της Μικράς Ασίας αλλά και στο χρονικό της Καταστροφής.

Η Περιφέρεια Αττικής υμνώντας τη δύναμη της ψυχής και του νου αυτών των σπουδαίων Ελλήνων και αναγνωρίζοντας τη προσφορά τους στο πολιτισμό και τις τέχνες, η οποία υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας, θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συμβάλουν στην ανάδειξη της ιστορίας μας.