Ίδρυση λυκείου στις φυλακές Κορυδαλλού για τους κρατούμενους ζητούν οι καθηγητές

 

 

Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά- το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών του Κορυδαλλού – στηρίζει , όπως τονίζει σ΄ανακοίνωση της , « ολόψυχα το δίκαιο αίτημα για την ίδρυση Γενικού Λυκείου στις φυλακέςΚορυδαλλού, το οποίο έχουν υπογράψει πάνω από 500 κρατούμενοι».

Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, υπογραμμίζει ότι « η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου και βασικό εργαλείο για την κοινωνική επανένταξη, και η πολιτεία οφείλει ναδιασφαλίζει την πλήρη και ανεμπόδιστη άσκησή του».

Ακόμη επισημαίνει ότι « τα σωφρονιστικά καταστήματα δεν μπορούν να περιορίζονται στον ρόλο του εγκλεισμού, αλλά οφείλουν να παρέχουν στους κρατούμενους ουσιαστικές δυνατότητες εκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης. Δεν αρκεί μόνο να «δύνανται» να παρέχεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως αναφέρει το άρθρο 31 του Ν.4521/2018 (ΦΕΚ Α-38/2018) – οφείλουν να το διασφαλίζουν με τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένο και αδιάβλητο».

Σύμφωνα με την Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, « στις φυλακές Κορυδαλλού, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας με περισσότερους από 2.000 κρατούμενους, η έλλειψη Γενικού Λυκείου είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Η σημερινή λύση των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων, όπως καταδεικνύεται και στο σχετικό έγγραφο της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά για νομική συνδρομή προς την ΟΛΜΕ, είναι νομικά ασταθής και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εγγραφή και εξέταση των κρατουμένων-μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν αυτή την ευθύνη βρίσκονται αντιμέτωποι με νομικά και διοικητικά εμπόδια, χωρίς καμία θεσμική υποστήριξη ή μέριμνα από το κράτος.

Επιπλέον, οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αυστηρή τήρηση του ορίου των 27 μαθητών ανά τμήμα καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία, οδηγώντας σε αποκλεισμό των κρατουμένων από την εκπαιδευτική διαδικασία».

Κατά την Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά , « η ίδρυση ενός οργανωμένου Γενικού Λυκείου εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού είναι μια απόφαση που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, εφόσον υπάρξει η απαραίτητη βούληση και συνεργασία μεταξύ

των Υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Οι χώροι μπορούν να εξευρεθούν, και η λειτουργία του σχολείου να διασφαλιστεί με την αναγκαία στελέχωση και χρηματοδότηση.

Οι ηγεσίες των δύο υπουργείων οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεση λύση στο ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια ούτε να εξαρτάται από γραφειοκρατικά εμπόδια».

Η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί την ΟΛΜΕ να στηρίξει δυναμικά το αίτημα αυτό και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθησή του.