Αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με τις απαράδεκτες απειλές που καταφθάνουν μέσω επιστολών της ΔΕΗ στα σχολεία του Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Περάματος για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω των υπέρογκων χρεώσεων από τους κερδοσκόπους της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι Δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, ενώ το ενεργειακό κόστος έχει υπερδιπλασιατεί από τους κερδοσκόπους του ρεύματος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και υπηρεσίες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η κυβερνητική αναλγησία κι η αδιαφορία των αρμόδιων Υπουργών επιτρέπει στη ΔΕΗ να εκβιάζει ακόμα και τα σχολεία των παιδιών μας με διακοπή ρεύματος.
Καλούν, δε, την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα απέναντι σε αυτούς στους εκβιασμούς, λίγο πριν τις προαγωγικές και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, εφαρμόζοντας ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα σχολεία και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές τους ανάγκες. Προειδοποιούν, τέλος, ότι δε θα ανεχτούν άλλο την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Β΄ Πειραιά.
Ολόκληρη η Αναφορά, έχει ως εξής :
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα, 20 Μαΐου 2022
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. κ. Υπουργό Εσωτερικών
3. κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Οι κερδοσκόποι του ρεύματος απειλούν να αφήσουν χωρίς ρεύμα τα σχολεία της Β Πειραιά, με την ανοχή της κυβέρνησης»
Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη του την από 17-5-2022 ανακοίνωση του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και το από 20-5-2022 Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Περάματος, τα καταθέτει ως αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας άμεσες απαντήσεις για τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν, ώστε να μη διακοπεί το ρεύμα στις σχολικές μονάδες των Δήμων της Β΄ Πειραιά και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Στην ανακοίνωσή τους οι Δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, αναφέρουν μεταξύ άλλων:
1. Το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν συνεχώς ειδοποιητήρια διακοπών ηλεκτροδότησης για ανεξόφλητους λογαριασμούς σε σπίτια και επιχειρήσεις.
2. Η «Δ»ΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, αφού εφάρμοσαν μια απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των καταναλωτών, καλώντας τους να πληρώσουν υπέρογκα ποσά τα οποία δεν δημιούργησαν ποτέ, κλιμακώνουν την επίθεση τους απειλώντας με διακοπές ρεύματος όσους δεν «συμμορφώνονται στις υποδείξεις».
3. Η εκβιαστική αντιμετώπιση της «Δ»ΕΗ δεν μπορεί και δεν θα μείνει αναπάντητη. Δεν θα ανεχτούμε τη λογική που οδηγεί σε τέτοιου είδους απειλητικά έγγραφα.
4. Τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος των σχολείων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει υπερδιπλασιαστεί, χωρίς να έχει τροποποιηθεί η κατανάλωση ρεύματος, το θράσος ορισμένων στελεχών της ΔΕΗ δεν έχει όριο.
5. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί μία ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες με την πολιτεία να αναλαμβάνει την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων, ώστε να μπορούν να έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία.
6. Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις των σχολείων μας και να ανταποκριθεί στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
7. Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία πολιτών δεύτερης κατηγορίας.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.
Ο καταθέτων Βουλευτής
Ιωάννης Ραγκούσης