Εκατοντάδες νήπια αποκλείστηκαν από τους Παιδικούς Σταθμούς των δήμων της Β. Πειραιά. Ερώτηση στη Βουλή από Ραγκούση  

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν  19 Βουλευτές και Βουλεύτριες  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την απόρριψη των παιδιών με πλήρεις φακέλους κι όλες τις προϋποθέσεις που βρέθηκαν εκτός ΚΔΑΠ τόσο πανελλαδικά (84.000 παιδιά), όσο και στους Δήμους της Β΄ Πειραιά (464 παιδιά), αλλά και την αδυναμία απορρόφησης επίσης εκατοντάδων παιδιών στα ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία(ΑμεΑ) ή στους Βρεφικούς Σταθμούς, διότι δεν επαρκούν οι θέσεις.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ερώτηση, υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των μεγαλόστομων διακηρύξεων της κυβέρνησης για τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και των πράξεων των αρμόδιων Υπουργών.

Η ίδια η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στο ΔΤ που εξέδωσε αναφέρει ότι θα υπάρξει προσπάθεια να δοθούν κι άλλα vouchers, ώστε να είναι όσα και πέρυσι, ομολογώντας ότι είναι λιγότερα κατά 10.500.

Κι ενώ στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας προσφέρονται 4.201 θέσεις στα λειτουργούντα ΚΔΑΠ, χορηγούνται μόλις 3.540 κουπόνια (vouchers), κόβοντας 464 παιδιά(13,1%) που, και πλήρεις φακέλους είχαν και όλες τις προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, κενό γράμμα αποδεικνύονται και οι κομπασμοί της κυβέρνησης για αποδοχή στο 100% των αιτήσεων για ΚΔΑΠ ΑμεΑ και Βρεφικούς Σταθμούς, αφού οι προσφερόμενες θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις μισές αιτήσεις

.Η κυβέρνηση, επομένως, εμπαίζει τις οικογένειες και τα παιδιά σε μία εποχή που η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.Ολόκληρη η ερώτηση, έχει ως εξής :

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς  τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Εκατοντάδες παιδιά εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ ΑμεΑ και Βρεφικών Σταθμών στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας».

Η ελληνική οικογένεια και τα παιδιά που βρίσκονται σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κι ενεργειακή κρίση, με τη φτώχεια κι ιδιαίτερα την παιδική φτώχεια να αυξάνεται στο 23,7% σημειώνοντας άνοδο κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020(ΕΛΣΤΑΤ), έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.

Στο πρόγραμμα της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας(2021) που συνέταξε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δια της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, επικαιροποιώντας το αντίστοιχο του 2018, αναφέρεται, μεταξύ άλλων,  στη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την ολιστική προστασία του παιδιού. Συγκεκριμένα, το παιδί αμέσως και η οικογένεια εμμέσως γίνονται λήπτες υπηρεσιών και αγαθών από την πρώτη στιγμή της γέννησής του έως και την ενηλικίωσή του, λαμβάνοντας τόσο οικονομική στήριξη, όσο και ποιοτικές υπηρεσίες.

«Ως προς το σκέλος των υπηρεσιών, αυτές ξεκινούν από την βρεφική τους ηλικία (βλ. πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς) και συνεχίζουν κατά την σχολική ζωή τους την παροχή ενός πλέγματος υπηρεσιών που περιλαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες εντός του σχολικού περιβάλλοντος (σχολικά γεύματα, πρώιμη παρέμβαση, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία, ψυχολογική υποστήριξη, τηλεφωνική γραμμή παιδικής προστασίας), αλλά και εκτός αυτού (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις).», αναφέρει χαρακτηριστικά η Εθνική Στρατηγική.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση της κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), των αποτελεσμάτων των αιτήσεων για τη χορήγηση κουπονιών (vouchers) για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του έτους 2022-23, αποκαλύπτεται ότι χιλιάδες παιδιά είτε θα βρεθούν εκτός ΚΔΑΠ είτε δε θα βρουν θέσεις στους Βρεφικούς Σταθμούς, καθώς η κυβέρνηση δε φρόντισε να δημιουργηθούν νέες θέσεις.

Ειδικότερα, 84.200 παιδιά δε θα πάρουν κουπόνι δωρεάν εγγραφής (voucher) για τα ΚΔΑΠ, δηλαδή το 33% όσων πληρούσαν τα κριτήρια κι είχαν πλήρεις φακέλους, ενώ αντίστοιχα από τα 53.700 κουπόνια των Βρεφικών Σταθμών που δόθηκαν θα μείνουν ανενεργά τα 26.000, διότι οι γονείς τους δε θα βρίσκουν θέση.

Επιπρόσθετα, φθάνει στο σημείο να εμπαίζει ακόμα και τα παιδιά με αναπηρία, όταν επίσης ανακοινώνει 9.000 κουπόνια για τα ΚΔΑΠΑμεΑ, ενώ γνωρίζει ότι οι προσφερόμενες θέσεις είναι μόνο 4.500. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τέσσερα χρόνια διπλασίασε τα κουπόνια (vouchers) από 79.000 που παρέλαβε από τη Ν.Δ. το 2015 σε 155.000 το 2019, ενώ το ίδιο έτος έδωσε κουπόνια σε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο, τις ανάγκες των οικογενειών και των παιδιών. Το υποκριτικό της ενδιαφέρον γίνεται φανερό αν συγκριθούν οι διακηρύξεις της (βλέπε Εθνική Στρατηγική) και οι πράξεις της.

Κι ενώ επαίρεται ότι αύξησε για το 2022-23 τα κουπόνια των παιδιών, η ίδια η ΕΕΤΑΑ με το ΔΤ της 1ης -9-2022 τη διαψεύδει πανηγυρικά αναφέροντας επί λέξει στο τέλος: «Παράλληλα θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση και από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αναπτυξης από το ΠΔΕ, ώστε ο συνολικός αριθμός των Voucher, από 49.516 που αναγράφεται στον πίνακα, να ανέλθει σε 60.000, αριθμός που εδόθη και κατά την περσινή περίοδο 2021-2022».

Ομολογεί, δηλαδή, ότι τα φετινά κουπόνια είναι κατά 10.500 λιγότερα από πέρυσι. Ανάλογη κατάσταση επιφύλασσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και η αρμόδια Υφυπουργός κα Μιχαηλίδου και για τις οικογένειες των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας.

Εκατοντάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, και Βρεφικών Σταθμών αδυνατώντας οι γονείς τους να πληρώσουν από την τσέπη τους και τη φροντίδα των παιδιών τους, παράλληλα με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και της ενέργειας.

Ειδικότερα, 464 παιδιά, ποσοστό 13,1%, μένουν εκτός ΚΔΑΠ στους Δήμους της Β΄Πειραιά κι αναλυτικότερα: 97 στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, 54 στον Κορυδαλλό, 160 στη Νίκαια-Αγ. Ι. Ρέντη, 45 στο Πέραμα και 108 στη Σαλαμίνα.

Επιπρόσθετα, εκατοντάδες παιδιά δε θα βρουν θέση στους Βρεφικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αφού οι προσφερόμενες θέσεις είναι τουλάχιστον οι μισές από τα διαθέσιμα κουπόνια (vouchers).

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι, την ώρα που ξοδεύει δισεκατομμύρια για τη στήριξη των κερδών των ιδιωτών παρόχων της ηλεκτρικής ενέργειας ή την ώρα που δίνει με απευθείας αναθέσεις 7,5 δισεκατομμύρια σε εταιρίες φίλων της κυβέρνησης η Μαξίμου Α.Ε., δε βρίσκει μερικές δεκάδες μόνο εκατομμύρια για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των οικογενειών σε ήδη προσφερόμενες θέσεις.

Από την επίσημη σελίδα της ΕΕΤΑΑ οι προσφερόμενες θέσεις για τα ΚΔΑΠ στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας ανέρχονται σε 4.201 θέσεις, ικανές να υποδεχθούν και τα 3.540 παιδιά που παίρνουν κουπόνια για τα ΚΔΑΠ και τα 464 απορριφθέντα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΑΑ με νέα της ανακοίνωση αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις της ιδιωτικής εταιρίας που είχε αναλάβει το έργο της υποβολής και επεξεργασίας των αιτήσεων, καλώντας να υποβάλλουν ενστάσεις, βάζοντας σε νέα ταλαιπωρία χιλιάδες γονείς. Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεται η κυβέρνηση να διαθέσει το αναγκαίο ποσό από τα δημόσια ταμεία ή να αναδιανείμει τα αδιάθετα ποσά για την πραγματική στήριξη της νέας οικογένειας και του παιδιού, ώστε κανένα να μη μείνει εκτός ΚΔΑΠ;

2.      Είναι στους σχεδιασμούς της η αύξηση των θέσεων στους Βρεφικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δίνοντας κίνητρα και χρηματοδότηση στους ΟΤΑ να τις αναπτύξουν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Ραγκούσης Γιάννης Φωτίου Θεανώ Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βαρδάκης Σωκράτης Βαρεμένος Γιώργος Ηγουμενίδης Νίκος Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) Μάλαμα Κυριακή Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) Μάρκου Κωνσταντίνος Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης) Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος) Συρμαλένιος Νίκος Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος Φίλης Νίκος Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης) Χρηστίδου Ραλλία