Η Σαλαμίνα κατασκευάζει τις …φρεγάτες FDI Belharra

Μόνιμο τμήμα του Supply Chain (εφοδιαστικής αλυσίδας) της Naval Group για τις φρεγάτες Belharra εν γένει και όχι μόνο για τις ελληνικές, είναι τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ και ήδη έχει ξεκινήσει την κατασκευή τμημάτων του κύτους και της υπερκατασκευής γαλλικής φρεγάτας FDI Belharra .

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, Γιώργος Κόρος, ανέφερε μεταξύ άλλων :

“Είναι μεγάλη μας τιμή και είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι πλέον είμαστε μόνιμο τμήμα του Supply Chain (εφοδιαστικής αλυσίδας) της Naval Group για τις φρεγάτες Belharra εν γένει, όχι μόνο για τις ελληνικές.Οι άμεσες υποχρεώσεις μας αφορούν την κατασκευή pre-outfitted hull blocks, δηλαδή τμημάτων του κύτους και της υπερκατασκευής γαλλικής φρεγάτας, εξοπλισμένα με συστήματα σωληνώσεων, βάσεις και στηρίγματα ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, συστήματα πρόσβασης κλπ.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό μερίδιο έργου, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί καθώς ήδη η Naval Group έχει εκφράσει τέτοια πρόθεση και βρισκόμαστε σε σχετικές διαπραγματεύσεις.Τα blocks θα είναι έτοιμα να αποχωρήσουν από το ναυπηγείο μας για τη Lorient το Νοέμβριο του 2023 όπου θα ενωθούν με άλλα blocks στη μόνιμη δεξαμενή του γαλλικού ναυπηγείου για την ολοκλήρωση του πλοίου.

Θέλω να σημειώσω ότι ναυπηγικά αλλά και επιχειρηματικά, ο τρόπος ανέγερσης αμυντικών πλοίων χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα blocks είναι ιδιαίτερα ευφυής καθώς μειώνει τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου αλλά και το κόστος αυτού. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων αλλά παρουσιάζει δυσκολίες στα αμυντικά πλοία λόγω της μορφολογίας τους.

Παρά τις τεχνικές δυσκολίες της μεθόδου, η Naval Group την έχει προσαρτήσει στη στρατηγική παραγωγής της με επιτυχία από τη δεκαετία του ‘90, χρησιμοποιώντας έναν πρωτοποριακό τρόπο σχεδιασμού και μεταφοράς ναυπηγικών πληροφοριών που διασφαλίζει την διατήρηση επιτρεπτών ανοχών κατασκευής και συνεπώς την ποιότητα κατασκευής στα στάνταρ του σχεδιαστή. Προσωπικά θεωρώ αυτή τη μεταφορά τεχνογνωσίας ιδιαίτερα σημαντική”.

Σε άλλες ερωτήσεις , απάντησε τα εξής:

 

Ερ. Τα ναυπηγεία σας είναι ένας κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών δεξαμενισμού και επισκευών στην Ελλάδα με διεθνές πελατολόγιο. Ποιές είναι οι βασικότερες εργασίες που μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο ναυπηγείο και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτό;

Απ. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι ενεργά εδώ και δεκαετίες σε όλους τους κλάδους της ναυπηγικής βιομηχανίας. Πέρα από την επισκευή, η οποία παρουσιάζει άνθιση πάλι στη χώρα μας, τα ναυπηγεία μας θεωρούνται πρωτοπόρα, σε τουλάχιστον ευρωπαϊκό επίπεδο, στις νέες κατασκευές και τις μετασκευές.

Συγκεκριμένα, έχουν χτίσει σειρά πλοίων, χωρητικότητας έως και 100.000 τόνων DWT, χρησιμοποιώντας τα ρουμάνικα ναυπηγεία ως υπεργολάβους για την κατασκευή του κύτους, ενώ παράλληλα θεωρούνται εξειδικευμένα στις δύσκολες και εξειδικευμένες μετασκευές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετασκευές, έργα σαφώς δυσκολότερα από τις κατασκευές, είναι αυτές που μας έχουν προσδώσει φήμη, καθώς έχουμε πρώτοι εκτελέσει έργα που στη συνέχεια έδειξαν το δρόμο σε άλλα διεθνή ναυπηγεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετασκευές δεξαμενόπλοιων σε πλοία ξηρού φορτίου διπλού τοιχώματος.

Είμαστε το μόνο ναυπηγείο στην Ευρώπη που έχει εκτελέσει τέτοια έργα και το πρώτο ναυπηγείο διεθνώς που δημιούργησε το διπλό τοίχωμα μεταφέροντας τις υπάρχουσες διαμήκεις φράκτες των πλοίων προς το εξωτερικό τοίχωμα αντί να κατασκευάσουμε νέες φράκτες, μειώνοντας έτσι χρόνο και κόστος. Και το κάναμε με το πλοίο σε κατάσταση πλεύσης.

Το τελευταίο μάλιστα ήταν και «αντικείμενο στοιχήματος» μεταξύ κορυφαίων στελεχών ναυπηγείων της Αγγλίας, όπως με είχε ενημερώσει ο επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού μου γιατί θεωρούνταν αδύνατο. Αυτή μας την τεχνική αντέγραψαν μετά πολλά ναυπηγεία της Άπω Ανατολής.

Ο αριθμός των εργαζομένων μας είναι δυναμικός και μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες των project, έχοντας φτάσει και τους 500 άμεσα απασχολούμενους με περίπου 500 επιπλέον μέσω υπεργολάβων.

Ερ. Σύμφωνα με μελέτες άνω του 40% του στόλου της ακτοπλοΐας θα χρειαστεί ανανέωση ενόψει και των νέων απαιτήσεων της ΕΕ και του ΙΜΟ για τους ρύπους. Μπορεί το ναυπηγείο σας να διαδραματίσει ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή;

Απ. Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας μπορούν να πρωτοστατήσουν στη λύση αυτού του προβλήματος. Έχοντας μακρά εμπειρία στα επιβατηγά και οχηματαγωγά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς και βαθιά γνώση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών για τη μείωση των ρύπων, σκοπεύουμε να απορροφήσουμε μεγάλο κομμάτι της αγοράς τόσο στις μετασκευές των υπαρχόντων πλοίων ακτοπλοΐας όσο και στις νέες κατασκευές.

Θέλω να σημειώσω ότι το ναυπηγείο μας μπορεί να κατασκευάσει πλοία μήκους 140 μέτρων, καλύπτοντας έτσι την πλειονότητα του φάσματος των πλοίων που επιχειρούν στην ελληνική ακτοπλοΐα.

Επίσης, μόλις ολοκληρώσαμε in house το concept design 2 GREEN High Speed Catamaran τα οποία θα παράγουν 30% λιγότερους ρύπους από τα αντίστοιχα σημερινά συμβατικά high speed catamaran. Συνεχίζουμε άμεσα με την εκπόνηση class and construction drawings.

Ερ. Ποιές είναι οι βασικότερες πολιτικές που εφαρμόζει η εταιρεία απέναντι στους εργαζόμενους και το περιβάλλον;

Απ. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων μας, κάτι το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας με τη Naval Group.