Στη Βουλή η  αδικία σε  βάρος των μαθητών του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού και άλλων σχολείων

Κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο παρουσιάζεται όλο και πιο οξυμένο. Την αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών δημοσίων σχολείων  έχουν πλέον οι  Περιφέρειες.

Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής,  επισημαίνεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή , το ΚΚΕ, προς την υπουργό Παιδείας , ” λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών, στο τμήμα για την έκδοση των Ειδικών Μαθητικών Δελτίων, απασχολούνται ελάχιστοι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για όλους τους μαθητές, για όλα τα σχολεία της Αττικής! Κατά συνέπεια, οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη του Σχολικού Έτους οι μαθητές/μαθήτριες λάβανε τα Ε.Μ.Δ. για τη δωρεάν μετακίνησή τους με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.      Ταυτόχρονα, παρά τη μείωση του χιλιομετρικού περιορισμού για την έκδοση του Ε.Μ.Δ. για τους μαθητές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, από τα 4 χλμ στα 2,5 χλμ, ο περιορισμός αυτός εξακολουθεί να είναι απαγορευτικός για μαθητές που έχουν ανάγκη τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή τους στο σχολείο.

Δεκάδες μαθητές χάνουν το δικαίωμα τους στην δωρεάν μετακίνηση, με βάση αυτόν τον απαράδεκτο χιλιομετρικό περιορισμό και αναγκάζονται είτε να μεταφέρονται με τα πόδια, είτε να πληρώνουν μισό εισιτήριο.

Έτσι, για παράδειγμα ένας μαθητής που φοιτά στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού (Άνω Κορυδαλλός) και κατοικεί στην Πλατεία Μέμου δεν δικαιούται Ε.Μ.Δ. και αναγκάζεται να περπατά πάνω από 2 χλμ καθημερινά, σε ανηφορικές διαδρομές, για να πάει σχολείο”.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ ,” έχει ιδιαίτερη αξία να αναφερθεί πως η πρόταση της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα που θα εξασφαλίσει τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό είναι η μόνη πρόταση που δίνει μόνιμη λύση απέναντι στο σημερινό άθλιο και ανεπαρκές σύστημα.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ρεαλιστικότατο οι μαθητές των δημοσίων σχολείων να μεταφέρονται προς και από το σχολείο τους δωρεάν και με ασφάλεια”.Οι βουλευτές του ΚΚΕ ,   Μανωλάκου Διαμάντω ,     Δελής Γιάννης,                                                                        Καραθανασόπουλος Νίκος,                                                                                           Κομνηνάκα Μαρία,                                                                         Λαμπρούλης Γιώργος,                                                                  Μαρίνος Γιώργος,                                                                          Παπαναστάσης Νίκος,                                                                            Συντυχάκης Μανώλης , που την υπογράφουν ρωτούν την υπουργό  ” ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

– Για την κατάργηση των χιλιομετρικών περιορισμών και τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

– Για την άμεση έκδοση των Ειδικών Μαθητικών Δελτίων από τη αρχή της σχολικής χρονιάς.”