Ταυτισμένη στις κυβερνητικές σκοπιμότητες η συνδιοίκηση Χουρσαλά –Δημόπουλου , καταγγέλλει ο Κατσούλης

«Καμία κόκκινη γραμμή» δεν υπήρξε από τον Δήμαρχο Κορυδαλλού,Νίκο Χουρσαλά και τη Δημοτική του Αρχή ,  στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αποβλήτων και  στην περαιτέρω υποβάθμιση του όρους Αιγάλεω, καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράυαξης « Μαζί για τον Κορυδαλλό» , Νίκος Κατσούλης.

Ο κ. Κατσούλης , σ΄ανακοίνωση του , κατακεραυνώνει τη συνδιοίκηση  Χουρσαλά –Δημόπουλου , για την στάση που τήρησε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου , αναφορά με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, για τη δημιουργία Μονάδαε Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό κλπ

Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του , ο κ. Κατσούλης :

« Την ώρα που η Περιφέρεια Αττικής:

 1. Έχει προχωρήσει σε προκήρυξη ΣΔΙΤ για Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) εκ των οποίων η μία στο ΣΧΙΣΤΟ.
 2. Η προκήρυξη του ΣΔΙΤ προβλέπει ενεργειακή ανάκτηση με καύση.
 3. Δεν έχει περάσει το ΠΕΣΔΑ από έγκριση ή έστω γνωμοδότηση από τον αρμόδιο φορέα που είναι το ΕΣΔΝΑ.
 4. Η δυναμικότητα της ΜΕΑ Σχιστού αναλαμβάνει πολύ πέρα από τις ανάγκες της περιοχής, άρα θα δέχεται απορρίμματα και από άλλες περιοχές.
 5. Η κυβέρνηση με τροπολογία της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του νόμου 2742 του 1999, επεκτείνοντας τον υφιστάμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και σε ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας), θέτει σε αμφισβήτηση την ειδική προστασία του όρους Αιγάλεω.

Ο Δήμος Κορυδαλλού δεν προχωρά σε καμία απόφαση που να βάζει φραγμό στους σχεδιασμούς που γίνονται σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 • Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τις ζωές μας:
  • Περαιτέρω υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής αθροιστικά (και λόγω της COSCO Ψυττάλειας)
  • Εταιρίες πετρελαιοειδών, εναπόθεση ραδιενεργού φωσφόγυψου κλπ
  • Ξεκάθαρος ταξικός σχεδιασμός στη διαχείριση των αποβλήτων
  • Αύξηση της όχλησης ( διερχόμενα απορριμματοφόρα, βιομηχανική δραστηριότητα κλπ)
  • Αύξηση όλων των ρύπων (αέριων , ακουστικών , κλπ)
  • Περαιτέρω υποβάθμιση του όρους Αιγάλεω

Ο Νίκος Κατσούλης, επικεφαλής του «μαζί», πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο (23/7) να ψηφιστούν ομόφωνα δύο κείμενα, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, βάζοντας σε προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας:

 1. Να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μία ξεκάθαρη καταδίκη της τροπολογίας που υποβαθμίζει το όρος Αιγάλεω με σαφές κάλεσμα προς την κυβέρνηση για ανάκληση της σχετικής τροπολογίας.
 2. Μία απόφαση του Δ.Σ. για το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, που θα θέτει στην Περιφέρεια τις παρακάτω κόκκινες γραμμές:
 3. Να σταματήσουν άμεσα τα δύο ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια επεξεργασίας Αποβλήτων ΦΥΛΗΣ – ΣΧΙΣΤΟΥ.
 4. Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα, όπως επιβάλει το εθνικό σχέδιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες,
 5. Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών – συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των  όποιων  βαρών  και  με  αυστηρή  τήρηση  όλων  των  περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
 6. Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
 7. Στήριξη των Δήμων με τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό, μέσα προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισής τους και άμεση ενεργοποίηση της χωριστής συλλογής απορριμμάτων”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση  , παρά τις προσπάθειες του κ. Κατσούλη να συνδυάσει κείμενα περισσότερων δημοτικών παρατάξεων για να βγουν δύο ομόφωνα κείμενα του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προσπάθειες του ,  απέβησαν άκαρπες.

“Για άλλη μια φορά η ανάγκη του Δημάρχου να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οδηγεί τον Δήμο σε νωθρή αντίδραση καίριων ζητημάτων, όπως των περιβαλλοντικών, που όμως θα έχουν επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων πολύ πέρα από τις σημερινές γενιές» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

Τέλος , χαρακτηρίζει « απαράδεκτη την προσπάθεια της Λαϊκής Συσπείρωσης να τσουβαλιάσει τις σαφείς διαφορές μας με τις θέσεις του Δημάρχου και της παράταξης «Πολίτες για τον Κορυδαλλό». Το ΚΚΕ έχει πέσει επανειλημμένως θύμα τέτοιων τακτικών, θεωρούσαμε ότι θα ήταν πιο προσεκτικό και δεν θα προχωρούσε σε αναπαραγωγή συμπεριφορών που στηλιτεύει».