Στους αγώνες των πολιτών του Κορυδαλλού και στον Χρήστου οφείλεται η παραχώρηση των 10 στρεμ των γυναικείων φυλακών

«Ονοματεπώνυμα» έχει η μεγάλη νίκη που κατήγαγε ο Κορυδαλλός , με την παραχώρηση σ΄αυτόν   των 10  στρεμμάτων από το χώρο που καταλαμβάνουν οι γυναικείες φυλακές .

Τα τωρινά έργα ανάπλασης που καρκινοβατούν- έπρεπε να ήταν έτοιμα το …2019- δεν θα γίνονταν , αν δεν είχαν  προηγηθεί οι δυναμικές κινητοποιήσεις δήμου και πολιτών , επί Δημοτικής Αρχής  του Στέφανου Χρήστου , την περίοδο 1995-2006.

Ως δήμαρχος , ο κ. Χρήστου , ήταν εκείνος   οποίος  στις μέχρι τότε άνευρες και χωρίς μαζικότητα συγκεντρώσεις  με αίτημα « να φύγουν οι φυλακές»  προσέδωσε σ΄αυτές  μια εκρηκτική δυναμική αλλά και συγκεκριμένο διεκδικητικό περιεχόμενο . Επιλέγοντας και μεταφέροντας την αντιπαράθεση τόσο , έξω ακριβώς από την πόρτα των φυλακών , όσο και στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα :

Οι δυο συγκεντρώσεις, στην  πόρτα  των φυλακών  παρουσία χιλιάδων πολιτών , παρά την απαγόρευση της αστυνομίας και το  Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο , που πραγματοποίησε εκεί ενώ οι φυλακές  κυριολεκτικά «φλέγονταν» από την εξέγερση , με την παράλληλη άσκηση στη συνέχεια ασφυκτικής πίεσης  στις κυβερνήσεις  καθώς και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών  που έλαβε , έφεραν  τότε εντυπωσιακά αποτελέσματα :

  • Aπομάκρυνση άμεσα των φυλακών Ανηλίκων
  • Σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και γραπτή κυβερνητική δέσμευση απομάκρυνσης των φυλακών
  • Παραχώρηση Ασύλου από την κυβέρνηση Σημίτη

Απόρροια των παραπάνω ήταν και η επίσκεψη  το 2005 στο Δημαρχείο Κορυδαλλού  , του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα  ( επί κυβερνήσεως Καραμανλή) , ο οποίος στη συνάντηση του , με τον κ. Χρήστου , ανακοίνωσε την αποδοχή των αιτημάτων του δεύτερου:

Την παραχώρηση στο δήμο  17 στρεμμάτων  από τις  γυναικείες φυλακές. Ωστόσο , τα επόμενα χρόνια και ενώ δεν ήταν πλέον δήμαρχος ο κ. Χρήστου ,  ο δήμος πήρε  μόνο 10 στρέμματα  .

Το έργο

Σ΄ότι αφορά το έργο που είναι σ΄εξέλιξη και  η  σημερινή συνδιοίκηση στο Δήμο ,  Δημόπουλου- Χουρσαλά , επιχειρεί να το παρουσιάσει ως «δικό» της  έργο, η αλήθεια είναι ότι  έχει τη ” σφραγίδα” του Σταύρου Κασιμάτη . Επί ημερών του  προκηρύχθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες .Οι οποίες σταμάτησαν για μήνες , αφότου  ανέλαβε η  τωρινή διοίκηση .