Άνοιξε το δρόμο ο Καμίνης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και άλλων Δήμων

photo1dgdfg

H αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών υγείας και των δομών του δήμου Αθηναίων είναι ο στόχος των τριών μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων,Γιώργος Καμίνης, με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και των «Συμμάχων Υγείας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, κατά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας (ΕΟΠΠΥ, ΥΠΕ, Πανεπιστήμιο), καθώς και με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου.

«Σχεδιάσαμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο αστικό συγκρότημα του Κέντρου τα Αθήνας, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και την αξιοποίηση όλων των δομών» τόνισε ο κ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι «στην ολοκληρωμένη του μορφή, το Δίκτυο αυτό θα αποτελείται από ιατρεία του ΙΚΑ, Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης, Υπηρεσίες Κοινωνικής φροντίδας, Κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Δομές ΚΕΘΕΑ και Ψυχικής Υγείας, ΜΚΟ, εκκλησιαστικούς φορείς και Νοσοκομεία».

Επεσήμανε ότι η δημιουργία του Δικτύου στοχεύει «στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της Αθήνας, μέσω της λειτουργικής ενίσχυσης των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, με δράσεις πρόληψης και την παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, στους μαθητές Σχολείων, στις γειτονιές και σε χώρους εργασίας, σε οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας ή και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υψηλό, υγειονομικό κίνδυνο».

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων σημαντική, καθώς ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών δομών υγείας και των δήμων. Σημείωσε ότι «οι κοινές εθελοντικές δράσεις με τον δήμο Αθηναίων αρχίζουν να βρίσκουν μιμητές από άλλους δήμους», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για την φαρμακευτική υποστήριξη άνεργων και ανασφάλιστων στο λεκανοπέδιο Αττικής».

Ο διευθυντής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ιδιαιτέρως αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

Ο καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, εκπροσωπώντας τους «Συμμάχους Υγείας», σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και η πρωτοβουλία στοχεύει στην υπέρβαση αυτών των συνεπειών» και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία «θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας με 120 εθελοντές».

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, κυρία Καλλιόπη Γιαννοπούλου, με τη συνεργασία που ξεκινά, καλύπτονται μια σειρά διαφορετικών αναγκών υγείας των δημοτών, όπως η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων, η υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία, καθώς και προγράμματα τρίτης ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας.

Στο μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ προβλέπεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και επισκέπτες υγείας από τον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά διαφορετικών αναγκών υγείας των δημοτών, όπως η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων και συνεχιζόμενης θεραπείας στους επισκέπτες των Δημοτικών Ιατρείων, η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην Εφηβική παραβατικότητα ή άλλα, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών και εφήβων, η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και αντίστοιχων προγραμμάτων τρίτης ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων σε παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, καθώς και η πραγματοποίηση κατ’ οίκον επισκέψεων για την παροχή συμβουλευτικής και φροντίδας υγείας, ή τη διαπίστωση προβλημάτων στην οικογένεια ή και το ευρύτερο περιβάλλον των δημοτών.

Στην συμφωνία συνεργασίας με την πρωτοβουλία «Σύμμαχοι Υγείας» προβλέπεται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχεται στα Δημοτικά Ιατρεία και τις Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων. Ο στόχος, και στην περίπτωση αυτή, είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, σε μαθητές σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, και στον ευρύτερο πληθυσμό. Να αξιοποιηθεί, επίσης, η εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξανόμενες ανάγκες υγείας καθώς και σε ευπαθείς ομάδες .

Τέλος, το μνημόνιο συνεργασίας με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, της περιοχής της Αθήνας, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με 9 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έτσι ώστε, να παραπέμπονται – με εντολή του Θεράποντος Γιατρού – και να εξυπηρετούνται ασθενείς των Δημοτικών ιατρείων, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα, να παρέχονται υπηρεσίες, σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι μητέρες και τα παιδιά. Αλλά και να διενεργούνται ειδικές δράσεις και προγράμματα, όπως Paptest με επίσκεψη γιατρών του Νοσοκομείου Έλενα, ή εμβολιασμοί και προληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές.