Ακατάλληλο και επικίνδυνο  το κτίριο της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά

Το θέμα της ακαταλληλότητας  του κτιρίου που στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά , έφεραν , στη Βουλή οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Γ. Ραγκούσης και Τρ. Αλεξιάδης καταθέτοντας ως Αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Με την επιστολή τους αποκαλύπτουν την ύπαρξη μελέτης στατικής επάρκειας που χαρακτηρίζει το κτίριο ακατάλληλο και επικίνδυνο για το προσωπικό, αλλά και για τους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Η Ένωση ζητά την πραγματοποίηση ελέγχου στο κτίριο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, της Περιφέρειας κ.α. και προβαίνει σε προτάσεις για τη στέγαση ή τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά και των Υπηρεσιών της.

Οι Θ. Δρίτσας, Γ. Ραγκούσης και Τρ. Αλεξιάδης  ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες από πλευράς Υπουργείου για την αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος.

Η σχετική επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, έχει ως εξής :

« Σε συνέχεια των παρεμβάσεων της Ένωσής μας, αναφορικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν το σύνολο των μελών μας στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Πειραιά, σας γνωρίζουμε ότι, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που είχαμε αναδείξει, ακόμη και δια ζώσης με υπηρεσιακούς παράγοντες, ήταν το πρόβλημα με την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης του κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά, όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες Πειραιά, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 37, στο κέντρο του Δήμου Πειραιώς, (σχετ. το υπ’ αριθ. 041 από 19-05-2018 έγγραφό μας, το υπ΄ αριθ. 099 από 23-09-2019 Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης), ενώ συγχρόνως για πρώτη φορά γίναμε αποδέκτες επιστολής από τον εκμισθωτή, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού ΑΤΕ, την 10-6-2020.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα, ο ως άνω ιδιοκτήτης του κτιρίου, ήτοι το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Α.Τ.Ε – Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών (Ε.Λ.Ε.Μ), επικαλείται Μελέτη Στατικής Επάρκειας που έχει διενεργηθεί από ιδιωτική εταιρεία και αποφαίνεται ότι «το κτίριο χρήζει εκτεταμένων στατικών ενισχύσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ισχύουσες σήμερα κανονιστικές διατάξεις περί στατικότητας» και ζητά την μετεγκατάσταση των αστυνομικών υπηρεσιών «εντός ευλόγου χρόνου, για την ασφάλεια του προσωπικού και των εξυπηρετούμενων πολιτών».

Δυστυχώς, έως και σήμερα, δεδομένων βεβαίως, κάποιων υπηρεσιακών ενεργειών για ανεύρεση κτιρίου προς μίσθωση, δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την ασφαλή στέγαση – μεταστέγαση των εν λόγω Υπηρεσιών. Υπενθυμίζουμε και ξανά τονίζουμε ότι, επειδή από όλα τα ανωτέρω προκαλείται εύλογη ανησυχία στο αστυνομικό προσωπικό και γενικότερα σε όλους μας, απευθυνόμαστε σε εσάς και παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, έτσι ώστε η ανησυχία που έχει προκληθεί, να μην διαιωνισθεί.

Αυτό σημαίνει ότι ως Αστυνομικοί, αναμένουμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δημοσίου, Διεύθυνση Τεχνικών ΑΕΑ, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Περιφέρεια Αττικής κλπ, να προβούν στις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες ελέγχου, εξακριβώνοντας το μέγεθος του προβλήματος στατικότητας του κτιρίου και δρομολογώντας την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις όποιες αποφάσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δημοσίου. Κατόπιν των παραπάνω, γνωρίζοντας ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς απτά αποτελέσματα, προτείνουμε, ως πιθανές ενδεδειγμένες λύσεις για την στέγαση – μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά και των Υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτήριο:

  1. Την ανέγερση κτηρίου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ., και συγκεκριμένα επί της οδού Ασκληπιού 23, στα Καμίνια.
  2. Την ανεύρεση και απόδοση στην ΕΛ.ΑΣ κτηρίου ή οικοπέδου του Δήμου Πειραιά με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  3. Τη χρηματοδότηση μέρους ή όλων των ανωτέρω, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Επισημαίνεται ότι, και όποια άλλη προτεινόμενη εκ μέρους σας λύση, είναι αποδεκτή από την πλευρά μας.

Εντούτοις, σε περίπτωση υλοποίησης των προαναφερόμενων προτάσεών μας, το κέρδος, τόσο για την Ελληνική Αστυνομία, όσο και για την τοπική κοινωνία, θα είναι διπλό, αφού αφενός θα πληρούνται οι απαιτήσεις για επισκευή είτε ανέγερση ενός σύγχρονου και ασφαλούς κτηρίου, αφετέρου δε, θα εξοικονομηθούν χρήματα από τη διακοπή της εσαεί απόδοσης ενοικίων για τις Υπηρεσίες που στεγάζονται στο υπάρχον κτήριο, αλλά και για Υπηρεσίες που ενδέχεται μελλοντικά να φιλοξενηθούν στο νέο κτήριο. Παρακαλούμε, τους αποδέκτες της παρούσας επιστολής για την εξέταση των προτάσεών μας και τις άμεσες ενέργειές τους για την υλοποίησή τους, κατά περίπτωση».