Ακυρώνονται χειρουργεία , εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά στο « ΜΕΤΑΞΑ» καταγγέλλει η Μπακαδήμα

Ερώτηση στη Βουλή , προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κατέθεσε η βουλευτής Β΄Πειραιά του « ΜΕΡΑ 25», Φωτεινή Μπακαδήμα, για το οξύτατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Μεταξά» και τις επιπτώσεις που έχει.
Όπως αναφέρει , ακυρώνονται διαρκώς χειρουργεία ασθενών, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, «με αποτέλεσμα οι γιατροί να καλούνται να επιλέξουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης και να εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά».

Από 12 …έμειναν 3
Σύμφωνα με τη βουλευτή, από τους 12 αναισθησιολόγους του νοσοκομείου, λόγω των εντολών μετακίνησης στα νησιά προκειμένου να καλύψουν τις εκεί αυξημένες ανάγκες, ιδίως λόγω της θερινής περιόδου, παραιτήθηκαν οι πέντε, μολονότι οι περισσότεροι διέθεταν 30 χρόνια εμπειρίας και αναζήτησαν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Από τους επτά που είχαν μείνει, η μία αναισθησιολόγος διορίστηκε σε άλλο νοσοκομείο ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μεταξά, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η μια αναισθησιολόγος πήρε αναρρωτική και άλλη μία αναισθησιολόγος αποσπάστηκε με απόφαση της 2ης ΥΠΕ στη Λήμνο.
Έτσι έμειναν μόνο τέσσερις αναισθησιολόγοι, η μία εκ των οποίων εφημερεύει και είναι σε ρεπό εφημερίας και οι τρεις εναπομείνασες να μοιράζονται ως εξής: δύο στα βαριά περιστατικά και μία αναισθησιολόγος στην παρηγορητική θεραπεία ασθενών, στο Ιατρείο Πόνου».


Άμεση συνέπεια αυτού , υπηταμμίζει είναι « τελικά, από τα έξι χειρουργικά τραπέζια λειτουργεί μόνο το ένα, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Με άλλα λόγια, το νοσοκομείο λειτουργεί με το 1/6 της δυναμικότητάς του, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα χειρουργικά τμήματα να έχουν “λίστες αναμονής”, με σχεδόν 100 ογκολογικούς ασθενείς το κάθε τμήμα».

Έκλεισε η ουρολογική
Επίσης, όπως καταγγέλλεται, « η ουρολογική κλινική του νοσοκομείου είναι ουσιαστικά κλειστή, έχοντας συγχωνευθεί με την χειρουργική με αποτέλεσμα και ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες να μπαίνουν ατύπως σε λίστα αναμονής».
Η κυρία Μπακαδήμα , αναφέρει ακόμη ότι ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, « έχει δηλώσει γνώστης του προβλήματος και δεσμεύτηκε πως γίνονται προσπάθειες να στελεχωθεί το νοσοκομείο με επιπλέον αναισθησιολόγους, μετακινώντας άμεσα μια αναισθησιολόγο από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και προσπαθώντας να επαναφέρει και την αναισθησιολόγο που είχε μετακινηθεί στη Λήμνο, ενώ αναφέρθηκε και στην προκήρυξη που είναι στον “αέρα” με αναισθησιολόγους σε όλη την Ελλάδα».
Ρωτά τον υπουργό
Κατόπιν όλων αυτών η βουλευτής καλεί τον υπουργό να απαντήσει σε επτά συγκεκριμένα ερωτήματα :
1. Είναι ενήμερος για την υπολειτουργία του νοσοκομείου «Μεταξά»;
2. Πόσες οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων προβλέπονται για το νοσοκομείο και πόσα κενά υπάρχουν την τελευταία τριετία;
3. Στις 14/9/2021 αναρτήθηκε προκήρυξη για 2 θέσεων επί θητεία αναισθησιολόγων. Δεδομένου πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει πάνω από οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων γιατί προκηρύσσονται μόνο 2 θέσεις;
4. Για ποιο λόγο προτιμάται η μετακίνηση αναισθησιολόγου από την 1 ΥΠΕ, αντί να προβείτε σε προσλήψεις μονίμων αναισθησιολόγων;
5. Ποιες άμεσες ενέργειες θα γίνουν ώστε να τεθούν σε πλήρη λειτουργία και τα έξι χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου;
6. Για ποιο λόγο συγχωνεύτηκε η ουρολογική κλινική με τη χειρουργική και πώς επηρεάζει η συγχώνευση αυτή τη λειτουργία της ουρολογικής;
7. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε η ουρολογική κλινική να επανέλθει στην αυτόνομη λειτουργία της;