Αντίθετο και το ΕΒΕΠ στην απομάκρυνση των δικαστηρίων από το κέντρο του Πειραιά

ebep

Την απόλυτη αντίθεσή του στη λανθασμένη, όπως χαρακτηρίζει ,  απόφαση μεταφοράς των Δικαστηρίων εκτός της πόλης  του Πειραιά , εξέφρασε το Ε.Β.Ε.Π., με επιστολή του στο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαρ. Αθανασίου, την οποία κοινοποίησε στους Βουλευτές Α’ Πειραιά, το Δήμαρχο Πειραιά, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και όλους τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης

Στην επιστολή του , το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η « μεταφορά των Δικαστηρίων του Πειραιά εκτός των ορίων της πόλης και συγκεκριμένα στο κτίριο Κεράνη επί της Λεωφόρου Θηβών, του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, θα αποτελέσει ένα επιπλέον πλήγμα στην αναβάθμιση της πόλης».

Επίσης ,έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μακραίωνη ιστορία των Δικαστηρίων του Πειραιά, τα οποία από συστάσεώς τους το 1836, όταν ιδρύθηκε το Ειρηνοδικείο Πειραιώς, βρίσκονταν πάντα εντός των ορίων της πόλης. Συγκεκριμένα, το πρώτο Πρωτοδικείο το οποίο συνεστήθη με το Νόμο 1547 της 3.11.1918, εγκαταστάθηκε στο διώροφο οικοδόμημα, επί της πλατείας Κοραή, ενώ η Εισαγγελία σε κτίριο επί των οδών Καραΐσκου και Σκουζέ.

«Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κανείς εάν έχει υπάρξει προηγούμενο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, όπου τα δικαστήρια μίας πόλης να μεταφέρονται εκτός των διοικητικών ορίων της», αναφέρει και προσθέτει:

« Σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια σοβαρά έργα υποδομής για τον Πειραιά, επί παραδείγματι η κατασκευή του Μετρό, με κύριο στόχο να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται ως μητροπολιτική πόλη-λιμάνι, η μεταφορά των Δικαστηρίων, τα οποία για ουσιαστικούς λόγους είθισται να δεσπόζουν στο κέντρο μιας πόλης, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αρνητικές μελλοντικές συνέπειες, κάνοντας την πόλη μας φτωχότερη. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ότι καθημερινά κινούνται περίπου 2.500 πολίτες στα Δικαστήρια, οπότε η απομάκρυνσή τους σηματοδοτεί ένα καίριο πλήγμα στην εμπορική κίνηση του κέντρου του Πειραιά».

Το ΕΒΕΠ υπογραμμίζει , « κατανοούμε πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των Δικαστικών Αρχών, αλλά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η έλλειψη διαλόγου, καθώς και σχετικής μελέτης, για την δυσκολία πρόσβασης, αφού για να μετακινηθεί κανείς από το κέντρο του Πειραιά προς το κτίριο Κεράνη, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά με αναγκαστική χρήση μεταφορικού μέσου, κάτι που σταδιακά θα αναγκάσει πολλά δικηγορικά γραφεία να μεταφερθούν επίσης εκτός Πειραιώς και πλησίον των νέων Δικαστηρίων.

Για τους λόγους αυτούς, κρίνουμε απαραίτητο, ότι θα έπρεπε να έχουν εξαντληθεί πρώτα, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς, όλες οι δυνατότητες μεταστέγασης των Δικαστηρίων στα διαθέσιμα κτίρια προβολής του κέντρου της πόλης, που ανήκουν στον Δήμο Πειραιά, ώστε να αξιοποιηθούν κατάλληλα και να προσδώσουν ανάλογη υπεραξία, χωρίς μάλιστα να προκύψει πρόβλημα αλλαγής χρήσης τους, στο μέλλον».

Και καλεί τον υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη « τις θέσεις του ΕΒΕΠ για την κρισιμότητα λήψης μιας τέτοιας απόφασης, η οποία θα υποβαθμίσει το κύρος, την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης μας. Η απομάκρυνση των Δικαστηρίων δεν βοηθάει την προσπάθεια των επιστημονικών και παραγωγικών τάξεων, στην δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή παραδοσιακών επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων στον Πειραιά».