Απαντήσεις στη Βουλή για το επικείμενο κλείσιμο της «ΠΙΤΣΟΣ»ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατέθεσαν 58 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης σχετικά με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ.

Ανάμεσα στους  ερωτώντες βουλευτές είναι και της Β΄Πειραιά , ο Τρύφωνας Αλεξιάδης , η Νίνα Κασιμάτη και οΓιάννης Ραγκούσης .

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων υπενθυμίζουν» την επιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ανοιχτό και να παραδώσει λειτουργικό το εργοστάσιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θεωρούν τη δυσμενέστατη εξέλιξη του κλεισίματος του εργοστασίου, απότοκο των διαχρονικών χειρισμών των κυβερνήσεων της ΝΔ στο σκάνδαλο SIEMENS».

Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση παρέμβασης για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, τη διερεύνηση διοικητικών και ποινικών ευθυνών καθώς επίσης αιτούνται της δημοσιοποίησης  των σχετικών εγγράφων μεταξύ των Επιτροπών που συστάθηκαν για την παρακολούθηση υλοποίησης της συμφωνίας και των Υπουργών Οικονομικών.

 

                           Η ερώτηση   

 

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής :

Θέμα: “Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ απότοκο των διαχρονικών χειρισμών των κυβερνήσεων της Ν.Δ. στο σκάνδαλο Siemens”

Οι εξελίξεις στο θέμα του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ έχουν άμεση σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την εταιρεία Siemens (σε Ελλάδα και Γερμανία) το 2012, ως αποτέλεσμα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που γνώρισε η χώρα. To σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens αποτελεί την ίδια στιγμή και μία από τις μακροβιότερες συντονισμένες προσπάθειες συγκάλυψης της αλήθειας.

Το 2010 συστάθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, η οποία μεταξύ άλλων προσδιόρισε το ύψος της οικονομικής ζημίας, που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο στο ύψος των 2 δισ. ευρώ.

Με τον παραπάνω εξωδικαστικό συμβιβασμό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με Πρωθυπουργό τον κ. Αντώνη Σαμαρά προχώρησε σε έναν απαράδεκτο οικονομικά και πολιτικά εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού από τα 2 δισ. ευρώ, η Ελλάδα περιορίστηκε να λάβει το ποσό των 170 εκατ. ευρώ και μάλιστα όχι σε ρευστό χρήμα, αλλά σε παροχές σε είδος και συμψηφισμό απαιτήσεων. Επιπλέον, η εταιρεία δεσμεύτηκε έναντι της χώρας μας για την σταθερή παρουσία της και ως εκ τούτου σε μια επένδυση ύψους 60 εκατ. Ευρώ, για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που θα εξασφάλιζε 700 νέες θέσεις εργασίας, πέραν των 600 εργαζομένων που απασχολούσε εκείνη την περίοδο η εταιρεία στην Ελλάδα.

Η επένδυση στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και τελικά υπέγραψε ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αφορούσε αρχικά τη μεταστέγαση του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ σε νέα εγκατάσταση. Ωστόσο, από την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού και μετά άρχισαν να μεταφέρονται γραμμές παραγωγής σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και κυρίως η Τουρκία.

Για την παρακολούθηση της εκτέλεσης της σύμβασης, συστάθηκε με ευθύνη του τότε Υπουργού Οικονομικών η Επιτροπή Εποπτείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές της διατάξεις.

Για την υλοποίηση της επένδυσης των 60 εκατ. συστάθηκε υπό την Επιτροπή Εποπτείας,  Επιτροπή Επενδύσεων. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνεδριάσεων της Επιτροπής Επενδύσεων, η Siemens έφτασε στην τελευταία και καταληκτική συνεδρίαση του συγκεκριμένου οργάνου, να αμφισβητήσει για πρώτη φορά την ιστορική, συμβατική υποχρέωσή της, σύμφωνα με τα πρακτικά που εξασφάλισε τότε «Το Βήμα της Κυριακής» (δημοσίευμα Οκτωβρίου 2014). Η Επιτροπή Επενδύσεων μάλιστα κατέληξε να εισηγηθεί προς την Επιτροπή Εποπτείας και τους τότε Υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα και εν συνεχεία Γκίκα Χαρδούβελλη, την καταγγελία της σύμβασης.

Οι υπουργοί δεν προχώρησαν στην καταγγελία της σύμβασης. Εξάλλου, ένας από τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού που υπέγραψε και υλοποίησε η ΝΔ και οι συγκυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε, θα υποχρέωνε τη χώρα μας να επιστρέψει τα 170 εκατ. ευρώ στη Siemens.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων, έχοντας παραλάβει από τις κυβερνήσεις Σαμαρά όλα τα παραπάνω, κατάφερε, παρά το δυσμενές περιβάλλον και παρά την ειλημμένη ήδη από το 2014 απόφαση της Siemens να κλείσει το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη, να παρατείνει την λειτουργία του και αντί το εργοστάσιο να κλείσει το 2018, να παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα, οπότε και ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας του στα τέλη της χρονιάς.

Επειδή το κλείσιμο του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ συνδέεται άμεσα με τα τεκταινόμενα του πολύκροτου σκανδάλου Siemens, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτάσει μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων,

Επειδή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens όχι μόνο ήταν επιζήμιος για τη χώρα, αλλά με ευθύνη των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων στις οποίες μετείχε η ΝΔ, δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του, καθώς η εταιρεία φέρεται να είχε αποφασίσει ήδη από το 2012 – 2014 να αποχωρήσει από τη χώρα,

Επειδή ήδη αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, η Siemens προχώρησε σε μεταφορά γραμμών παραγωγής σε άλλες χώρες, φτάνοντας το 2014 να πουλήσει τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και, εν μέσω εκτέλεσης του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη χώρας μας, κατάφερε να αποχωρήσει ουσιαστικά από την εταιρεία και επομένως από την Ελλάδα, χωρίς παρέμβαση της τότε κυβέρνησης,

Επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει ανοιχτό το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη μέχρι και σήμερα, παραδίδοντας στην κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ένα εν λειτουργία εργοστάσιο, παρά τα τετελεσμένα που παρέλαβε από τον κ. Αντώνη Σαμαρά,

Επειδή πρώτιστο μέλημα μιας κυβέρνησης είναι η δημοσιονομική σταθερότητα μιας χώρας, η επιδίωξη επενδύσεων στην οικονομία της, η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος έναντι οποιουδήποτε και η ευημερία όλων, δηλαδή και των εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι στο υπό αναστολή λειτουργίας εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας αλλά και με ευθύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη;
  2. Σκοπεύουν να διερευνηθούν πιθανές διοικητικές και ποινικές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων στην όλη εξέλιξη του θέματος;

 

& Ζητούμε

 

Τη χορήγηση των πρακτικών της Επιτροπής Εποπτείας, τη χορήγηση των πρακτικών της Επιτροπής Επενδύσεων, τη χορήγηση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των ως άνω Επιτροπών και των Υπουργών των Οικονομικών, καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου, που αφορά σε πρωτοβουλίες του για το ως άνω θέμα.