Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος: «Μην ψάχνετε εξωτερικά να βρείτε τον Θεό, αλλά μέσα σας»

 

Είμαστε ναοί του Θεού του ζώντος και σε αυτούς τους ναούς δεν χωράει η λατρεία άλλων θεών, αλλά η λατρεία του αληθινού Θεού. Και θα το καταφέρουμε, με το να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από την αμαρτία, με τα μυστήρια του Θεού.

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Ο π. Ιωαννίκιος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην αποστολική περικοπή της ημέρας, προερχόμενη από την Β’ προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου.
Μέσα σε αυτήν την επιστολή, από τη μια καυτηριάζει τους ψευδοδιδασκάλους οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί εκείνον τον καιρό στην Κόρινθο, και από την άλλη πλευρά νουθετεί τους Κορινθίους αδελφούς.
Ανάμεσα στις νουθεσίες που τους απευθύνει, περιλαμβάνεται και η περικοπή της ημέρας και στην οποία ο Απόστολος τονίζει στους Κορινθίους ότι αυτοί είναι ναός του ζωντανού, του αληθινού Θεού.
Πάνω σε αυτή η φράση, ο π. Ιωαννίκιος έκανε κάποιες επισημάνσεις. Η πρώτη επισήμανση έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του ναού.
Ο ναός είναι ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος με τον οποίο λατρεύεται ο Θεός. Μέσα στον ιστορικό χρόνο, ο ναός είναι ο τόπος μέσα στον οποίον ο άνθρωπος λατρεύει τον Θεό του με τις λατρευτικές συνήθειες, στις οποίες συμμετέχει ο ίδιος ο άνθρωπος, με τον τρόπο που αυτές τελούνται.
Η επόμενη επισήμανση μας λέει, ότι μέσα στον ιστορικό χρόνο, ο άνθρωπος είναι η στοιχειώδης λατρευτική οντότητα του Θεού. Ο άνθρωπος, στον χρόνο που του έδωσε ο Θεός για να ζήσει, ζει για να λατρεύει τον Θεό, με τον τρόπο της ζωής του.
Αλλά εφόσον ο άνθρωπος είναι ναός του Θεού και ο Θεός φανερώνεται μέσα στο ναό, άρα και η παρουσία του Θεού γίνεται και μέσα στον άνθρωπο, ο οποίος είναι ο τόπος, ο τρόπος και ο χρόνος παρουσίας του Θεού.
«Και όπως μας λέει ο Θεός, «η βασιλεία των ουρανών εντός υμών εστί». Μην ψάχνετε εξωτερικά να βρείτε τον Θεό, αλλά μέσα σας. Γιατί εσείς είσαστε ναός του Θεού του ζώντος και μέσα σε εσάς μπορεί να κατοικήσει ο Θεός.
Ο κατεξοχήν τόπος, τρόπος και χρόνος λατρείας του Θεού, είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος. Και έρχεται μέσα στον ιστορικό χρόνο και μας δείχνει την παρουσία Του.
Και έχουμε μπολιαστεί κι εμείς από την θεότητα Του και μας δίνει ο Θεός την δυνατότητα να κατοικεί, να περπατάει και να φανερώνεται μέσα μας, να βλέπουμε μέσα μας την βασιλεία Του.»
Ναός του Θεού είναι και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, συνέχισε ο π. Ιωαννίκιος. Έχει κατοικήσει κι έχει περπατήσει μέσα στην καρδιά τους ο ίδιος ο Θεός.
Όταν ο άνθρωπος βιώνει τον Θεό με τον τρόπο της ζωής του ως αγάπη, τότε όταν αγαπάει, ο Θεός μένει σε αυτόν κι αυτός μένει μέσα στον Θεό, και ο Θεός γίνεται Θεός του κι αυτός γίνεται λαός του Θεού.
Όταν λοιπόν αγαπάμε με τον τρόπο της ζωής μας τον Θεό και τον συνάνθρωπο, έτσι όπως το θεωρεί το Ευαγγέλιο, ο Θεός γίνεται Θεός μας κι εμείς αληθινός λαός Του και κατοικεί μέσα μας.
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του:
«Είμαστε ναοί του Θεού του ζώντος και σε αυτούς τους ναούς δεν χωράει η λατρεία άλλων θεών, αλλά η λατρεία του αληθινού Θεού. Και θα το καταφέρουμε, με το να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από την αμαρτία, με τα μυστήρια του Θεού.
Και με το να καταξιωνόμαστε να αγιαζόμαστε καθημερινά, να φέρνουμε μέσα στην ζωή και την ψυχή μας, την παρουσία του Θεού.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: