Διμέτωπη επίθεση σε  Χουρσαλά – Κασιμάτη για το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Κορυδαλλό   από τη Λαική Συσπείρωση

Νέα σχολεία και όχι « Γκράβες» απαιτεί η  δημοτική παράταξη «Λαική Συσπείρωση» Κορυδαλλού ,  από  τη συνδιοίκηση Χουρσαλά -Δημόπουλο

Η δημοτική παράταξη  του ΚΚΕ τονίζει ότι  δεν αποτελεί  λύση η μετεγκατάσταση σχολείων που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια σε άλλες μονάδες.

Και καταγγέλλει τη συνδιοίκηση Χουρσαλά- Δημόπουλου για παντελή έλλειψη ενός σχεδίου αντιμετώπισης του σοβαρότατους προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της πόλης .

Επίσης  επιρρίπτει ευθύνες και στην προηγούμενη  Δημοτική Αρχή , επί Κασιμάτη, η οποία με τον ισχυρισμό πως «τα σχολεία θέλουν χρόνια για να γίνουν», άφησε να χαθούν σημαντικοί χώροι.

Σημειώνοντας ωστόσο εξακολουθούν και υπάρχουν άλλοι , για τους οποίους  η « Λαική Συσπείρωση» καλεί τη συνδιοίκηση Χουρσαλά- Δημόπουλου , να προβεί σε απαλλοτριώσεις για την ανέγερση  νέων σχολείων .

 

                        Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση της « Λαικής Συσπείρωσης» , έχει ως εξής

Με ανησυχία και έντονο προβληματισμό βλέπουμε τη διοίκηση Χουρσαλά-Δημόπουλου να αποφασίζει την μεταστέγαση του 8ου Γυμνασίου σε χώρους του 5ου Λυκείου. Σίγουρα το κτίριο που στεγάζεται τώρα το γυμνάσιο είναι πλήρως ακατάλληλο ως και επικινδυνο. Όμως η μεταστέγασή του στο 5ο Λύκειο δεν μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη λύση.

Η λύση βρίσκεται στην δημιουργία νέου σχολείου στην περιοχή του κέντρου της πόλης. Από εκεί δηλαδή που έφυγε το 1999 «προσωρινά», λόγω σεισμού. Μια προσωρινή μετακίνηση 22 ετών. Μπορούμε να φανταστούμε πόσο «προσωρινή» θα είναι η επικείμενη μετεγκατάσταση. Είναι φανερό ότι ούτε τώρα πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητάμε το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης που έχει η πόλη μας, την αναντιστοιχία της ύπαρξης των σημερινών σχολείων που έχουμε, με αυτό που η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη μπορεί να παρέχει.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, επιβάλλεται με ακόμη πιο αυστηρό τρόπο, να υπάρχουν οι κατάλληλες σχολικές υποδομές, τέτοιες που τα παιδιά μας θα ζουν και θα μαθαίνουν, σε ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο.

Δεν δεχόμαστε την μετεγκατάσταση ως λύση, γιατί ουσιαστικά μονιμοποιείται η κατάσταση της ήδη επιβαρυμένης σχολικής στέγης. Έτσι θα έχουμε:

Ø Άλλη μια τάχα προσωρινή λύση, άλλη μια εικοσαετία να περιμένουν γονείς και μαθητές να φτιαχτεί νέο σχολείο. Θα μπει στο «ψυγείο» κάθε αναζήτηση πραγματικής λύσης από την διοίκηση και θα παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον.

Ø Οι όποιες κενές αίθουσες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αραιώσουν τους μαθητές των ήδη υπαρχόντων τμημάτων. Αντ αυτού αυξάνεται ο πληθυσμός και σε έναν χώρο που ήταν 500 μαθητές, προσθέτουμε άλλους 200.

Σαν Λαϊκή Συσπειρωση έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της σχολικής στέγης στον Κορυδαλλό και να μας παρουσιάσει η Διοίκηση του δήμου τον προγραμματισμό της για το θέμα. Όμως επιμελώς το αποφεύγει.

Δεν μας παραξενεύει γιατί, όπως αποδεικνύεται και από αυτή την εξέλιξη, δεν υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για δεσμεύσεις χώρων, απαλλοτριώσεις, δημιουργία νέων σχολείων στο κέντρο της πόλης.

Είναι η λογική του κόστους για τις λαϊκές ανάγκες που έχει κάνει σημαία αυτό το σύστημα και δεν επιτρέπει στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να έχουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Δεν έχει την υπογραφή μας, και δεν θα την έχει ποτέ, αυτή η πολιτική που επιλέγει το μικρότερο κακό ως λύση.

Με την επιχειρηματολογία πως «τα σχολεία θέλουν χρόνια για να γίνουν», η προηγούμενη διοίκηση άφησε να χαθούν σημαντικοί χώροι. Η σημερινή διοίκηση λοιπόν, να αφήσει τις υπεκφυγές και τις δικαιολογίες.

Ακόμη υπάρχουν χώροι ικανοί να γίνουν έστω και μικρότερα σε δύναμη σχολεία, να τους διεκδικήσει και να τους πάρει.

Να καλύψει την ανάγκη του 8ου γυμνασίου αλλά και των 2ου, 3ου, 4ου και 5ου γυμνασίων,την στέγη για το 18ο δημοτικό, τα νηπιαγωγεία που άλλα βρίσκονται σε κοντέινερ και άλλα σε οριακά κατάλληλους χώρους, τις μεγάλες ανάγκες του Σχιστού σε νέα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ταυτόχρονα να φροντίσει για την ασφάλεια όλων των σχολικών μονάδων πραγματοποιώντας τις απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές.

Τώρα να φτιάξει η διοίκηση χρονοδιάγραμμα δεσμεύσεων και απαλλοτριώσεων. Οι λύσεις βρίσκονται στην δημιουργία νέων σχολείων».