ΕΒΕΠ : Περισσότερες από 2000 νέες θέσεις εργασίας αν αναλάβει η ΟΝΕΧ τα ναυπηγεία Ελευσίνας

 

 

 

 

 

Η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά και γενικότερα στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας για την αναγέννηση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, τονίζει το ΕΒΕΠ.

Μ΄αφορμή την επικείμενη όπως φαίνεται συμφωνίας μεταβίβασης τους , στην  αμερικανική εταιρία ΟΝΕΧ  , επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έχει ήδη « αναπτύξει επαφές με αμερικανικές εταιρίες για τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας»

Κατά το ΕΒΕΟ , «εφόσον, τελικά, ευοδωθούν οι προσπάθειες της ΟΝΕΧ και ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πολεμικά πλοία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μεταφράζονται σε έναν επιπλέον αριθμό 1.000 θέσεων εργασίας. Αυτές θα έρθουν να προστεθούν στις 1.500-2.000 θέσεις εργασίας, σε βάθος χρόνου 18 έως 24 μηνών από την έναρξη λειτουργίας των ναυπηγείων, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι θέσεις εργασίας, καθώς υπάρχει, στον ευρύτερο Πειραϊκό χώρο, πλειάδα επιχειρήσεων του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου, των τροφοεφοδίων και γενικά της παρασκευής υλικών για πλοία που προσδοκά στη συνεργασία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, γεγονός που θα δικαιολογήσει έναν, εξ ίσου σημαντικό, αριθμό νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές».

Ακόμη αναφέρει ότι « η  ONEX σχεδιάζει πρόγραμμα εξυγίανσης στα πρότυπα του Νεωρίου Σύρου και επενδύσεις που θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ, για την επόμενη δεκαπενταετία, με χρηματοδότηση από αμερικανικές τράπεζες» και προσθέτει :

«Η στρατηγική της αναμένεται να εστιάσει στην αμυντική βιομηχανία, καθώς στην Ελευσίνα θα μπορούν να κατασκευάζονται και να επισκευάζονται πολεμικά πλοία, όμως υπάρχουν σχέδια για να επεκτείνουν τα Ναυπηγεία τη δραστηριότητά τους και στην παροχή υπηρεσιών σε πλοία της εμπορικής ναυτιλίας, ανάμεσά τους και πλοία όπως μεταφοράς φυσικού αερίου LNG. Το ναυπηγείο διαθέτει τρεις δεξαμενές και στόχος είναι η δημιουργία μιας ακόμα νέας δεξαμενής έως 250.000 τόνους, που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πλοία και να προσελκύσει μεγάλα έργα».

Το Ε.Β.Ε.Π, τονίζει , « θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια αναγέννησης τους ναυπηγείου που υπό άλλες συνθήκες θα έβαζε λουκέτο, κάτι που θα σήμαινε σχεδόν 600 χαμένες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες στον cluster του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα γενικότερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ομίλου Onex Α.Ε., κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα, με την οποία χαιρετίζει την επενδυτική πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και τον καλεί σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π., προκειμένου να συνεξεταστούν θέματα σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευή που έχει σημαίνοντα υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ναυτιλίας και, γενικότερα, στην επιχειρηματικότητα.