Κατάργησε 60 τμήματα 11Δ/νσεις και 8ΝΠΔΔ ο Δήμος Αθήνας κάνοντας αξιολόγηση των δομών του. Ο Δήμος Κορυδαλλού;

DIMARXIO ATHINAS-newsTA

Ο Δήμος Αθηναίων είναι ο πρώτος Δήμος πανελλαδικά που προχώρησε και ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των δομών του και περιόρισε δραστικά τη γραφειοκρατία .

Συνολικά μείωσε   κατά 11 τις Διευθύνσεις του , κατά 60(!) τα τμήματα και κατά οκτώ τα νομικά πρόσωπά του . Χωρίς να απολύσει προσωπικό αλλά τοποθετώντας το πλεονάζον εκεί που είχε ανάγκες και χωρίς να περιμένει την κυβερνητική παρέμβαση , που ενδεχομένως να είχε άλλες – οδυνηρές αυτή τη φορά – συνέπειες γι αυτούς .

Αντίθετα , στο δικό μας Δήμο τον Κορυδαλλό , η Δημοτική Αρχή Κασιμάτη. Εμφανίζεται παντελώς απρόθυμη να πράξει ανάλογα . Προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους ή φοβούμενη το « πολιτικό κόστος». Εκτός κι αν είναι ικανοποιημένη (!) από τη λειτουργία των υπηρεσιών της .

Σε πολλές εκ των οποίων μάλιστα , κατά παράβαση κάθε ηθικής δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης , έχει τοποθετήσει στη « ζούλα» προισταμένους ή τμηματάρχες αποφοίτους …Λυκείου ( όπως συμβαίνει πχ στον Αθλητικό Οργανισμό) όταν διαθέτει πτυχιούχους ΑΕΙ και με …περισσότερα χρόνια στο Δήμο, εργαζομένους στις υπηρεσίες αυτές .

Παρότι ο κ. Κασιμάτης , είναι μέλος της ηγεσίας του συνδικαλιστικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης  στην Αττική , της ΠΕΔΑ , το οποίο  τάσσεται …υπέρ των αξιολογήσεων , στο Δήμο που προίσταται πολιτικά , πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Συμπαραστάτη δυστυχώς , σ΄αυτό έχει και το σύνολο της αντιπολίτευσης , η οποία θεωρεί την αξιολόγηση των δομών « Μνημονιακή» υποχρέωση ενώ τη διατήρηση της σημερινής απηρχαιωμένης , σε αρκετές περιπτώσεις , γραφειοκρατικής δομής του Δήμου Κορυδαλλού , ως «προοδευτικό» και «φιλεργατικό».

Παρουσιάζοντας , ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων ,  Θεόδωρος Λιβάνιος ,   το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του , για το πόρισμα αξιολόγησης των δομών του Δήμου  και το οποίο  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία,  υπογράμμισε την ωριμότητα που έχει δείξει ο Δήμος  τους , στο συγκεκριμένο θέμα.

«Θα μπορούσε να μην έχει κάνει τίποτα απ’ αυτά και να έχει νομικά πρόσωπα που δεν έχουν προσωπικό, νομικά πρόσωπα τα οποία αλλού είναι οι υπάλληλοι και αλλού φαίνονται ότι είναι» είπε  , θέλοντας να υπογραμμίσει η Δημοτική Αρχή δεν φοβήθηκε κανένα «πολιτικό» κόστος .

Επίσης κατήγγειλε τους πολιτικούς και τους γραφειοκράτες κεντρικών κρατικών υπηρεσιών , που όπως είπε , δεν έχουν καταφέρει να ανασυντάξουν έναν οργανισμό σ’ ένα Υπουργείο και  κουνούν το «δάχτυλο» τους, στους  Δήμους. «Εγκαλώντας τους και παίρνοντας τους κόσμο, όταν οι ίδιοι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα, ούτε καν να αξιολογήσουν, να κάνουν έναν οργανισμό»,.

Ακόμη επισήμανε ότι με την αξιολόγηση  ο Δήμος απέδειξε ότι δεν έχει πλεονάζον προσωπικό. «Σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει μηχανικός, δεν θα υπάρχει εργάτης, δεν θα υπάρχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

 

                                 Δημόπουλος

Την στοχοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατήγγειλε και ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Δημόπουλος, υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι να περάσουν οι υπηρεσίες των Δήμων σε άλλους φορείς.

Περνώντας στην ουσία του θέματος, ο κ. Δημόπουλος αναγνώρισε ότι το πόρισμα για την αξιολόγηση των δομών του Δήμου είναι μια αρκετά καλή δουλειά και δήλωσε ότι θα το στηρίξει με μια σειρά από παρατηρήσεις.

 

                      Δανδουλάκης

Τη ριζική διαφωνία του με τη γενικότερη αυτή φιλοσοφία, διατύπωσε το στέλεχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανώλης Δανδουλάκης.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε να διαγωνίζονται ο Δήμος με την κεντρική κυβέρνηση ποιος θα μειώσει περισσότερο δομές, διευθύνσεις, τμήματα κλπ, και ποιος θα βγάλει πιο πολύ πλεονάζον προσωπικό» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι ασφαλώς αυτοί που θα την πληρώσουν τελικά θα είναι οι εργαζόμενοι.

«Είναι προφανές για εμάς, ότι δεν θα έπρεπε ο Δήμος να παίξει αυτό το παιχνίδι, περί δήθεν αξιολόγησης δομών» κατέληξε.

 

Πορτάλιου

Από την πρόβλεψη ότι σε δύο με τρία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων θα έχει πλήρως καταρρεύσει από έλλειψη προσωπικού, ξεκίνησε την τοποθέτηση της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου και υποστήριξε ότι πολλές από τις προτάσεις βρίσκονται στη λογική της συμμόρφωσης με τη μνημονιακή πολιτική.

Κάλεσε τέλος το Δήμο να συμμετέχει σε μια μαζική αντίσταση κατά αυτής της πολιτικής, η οποία έχει φέρει «την αυτοδιοίκηση στην εντατική και σε λίγο στο νεκροταφείο», προτείνοντας στα πλαίσια αυτά την πραγματοποίηση ενός ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των φορέων.

 

                       Κωνσταντίνου

Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι η αξιολόγηση των δομών του Δήμου λειτουργεί σαν « φύλλο συκής» για απολύσεις και εξέφρασε μεταξύ άλλων τη διαφωνία του με τις συγχωνεύσεις και την εκχώρηση των ανείσπρακτων οφειλών σε οποιαδήποτε εταιρεία, λέγοντας ότι τέτοιου είδους πιέσεις οδηγούν μόνο σε αυτοκτονίες.