Κινδυνεύουν από δερματικά έλκη το καλοκαίρι όσοι πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων

podia-kato-akra-ygeia

Ιδιαίτερα προσεχτικοί  κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπου τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μικροτραυματισμούς, θα πρέπει να είναι οι ασθενείς   που πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων, τονίζουν οι αγγειοχειρουργοί.

Κι αυτό γιατί  η περιφερική αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων σε συνδυασμό με διαβήτη, κάπνισμα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, μπορούν να δημιουργήσουν απειλητικές καταστάσεις τόσο για την βιωσιμότητα του σκέλους όσο και για την ζωή των ασθενών.

«Ειδικά οι διαβητικοί καθώς και οι ασθενείς με χρόνια αγγειίτιδα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν δερματικά έλκη στα κάτω άκρα, τα οποία δύσκολα επουλώνονται, καθώς είναι πολύ ανθεκτικά στη θεραπεία» αναφέρει ο  αγγειοχειρουργός- αγγειολόγος Δρ Χαράλαμπος Ηλίας.

Σύμφωνα με τους  αγγειοχειρουργούς ο διαβήτης  δημιουργεί χρόνια νευροπάθεια και μικροαγγειοπάθεια. Έτσι ο ασθενής  δεν αντιλαμβάνεται έγκαιρα τον μικροτραυματισμό στο πόδι του, ο οποίος λόγω της καλοκαιρινής ζέστης εύκολα μολύνεται .

Έτσι μια μικρή φαινομενικά απλή φλεγμονή στο πόδι μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί και σε συνδυασμό με τη φτωχή αιμάτωση  να μην βελτιώνεται και να οδηγήσει σε νέκρωση των ιστών και σε υγρά γάγγραινα !

« Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη αυξάνει τον κίνδυνο του ακρωτηριασμού  και ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να εισαχθεί σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή, ενυδάτωση ,αγγειοδιασταλτική θεραπεία και καθαρισμό του έλκους από τυχόν νεκρώσεις» εξηγεί ο Δρ Ηλίας.

Στην περίπτωση των αγγειίτιδων τα  έλκη είναι αρκετά μεγάλα και πολλαπλά ,χωρίς όμως ιδιαίτερες φλεγμονές αν ο ασθενής δεν έχει διαβήτη.

 

Φροντίδα ποδιών

Την   καλοκαιρινή περίοδο τα πόδια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε μικροτραυματισμούς , οι πληγές , οι φλεγμονές και τα έλκη αυξάνονται.  Δυστυχώς οι καταστάσεις αυτές  επιδεινώνονται από την άγνοια για την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία .

Σύμφωνα με τους αγγειοχειρουργούς τα κοινά αντισηπτικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα  και να χειροτερέψουν την υπάρχουσα πληγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη, γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχει ειδική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθούν οι  συγκεκριμένοι ασθενείς  και η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων  εξατομικεύεται, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Εκτός από την συνηθισμένη αγωγή τα τελευταία χρόνια , η θεραπεία με laser δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επούλωση των ελκών και παράλληλα βοηθά πολλούς ασθενείς να αποφύγουν τον ακρωτηριασμό.

«Το laser Elves  , αναφέρει ο Δρ Ηλίας, αυξάνει σημαντικά  την αιμάτωση στην περιοχή που υπάρχει το έλκος και προκαλεί φωτοδιέγερση. Έτσι πολλαπλασιάζονται  οι  ινοβλάστες, οι οποίοι  παράγουν νέο επιθηλιακό ιστό με αποτέλεσμα  να έχουμε  γρήγορη επούλωση του έλκους» και συμπληρώνει «Λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας, γίνονται πολλές κυτταρικές αλλαγές που έχουν σαν αποτέλεσμα την συσσώρευση κολλαγόνου και νέου ιστού. Ακόμα και εκεί που «απέτυχε» μια επέμβαση πλαστικής , το laser Elves  μπορεί να βοηθήσει».

Τα αποτελέσματα είναι πιο καλά σε ασθενείς κάτω των 75χρόνων Η δημιουργία ινώδους ιστού στο έλκος έχει σαν αποτέλεσμα την  πλήρη κάλυψη του. Με τη βοήθεια του laser επιτυγχάνεται μείωση των φλεγμονών και των επιμολύνσεων και γρήγορη επούλωση. Δηλαδή εκτός από αναπλαστική δράση το laser  έχει και βακτηριοστατική δράση ,ελαττώνοντας τη χρήση  αντιβιοτικών στο ελάχιστο δυνατόν.

«Όταν λοιπόν ένας διαβητικός  αγγειοπαθής ασθενής  παρουσιάσει φλεγμονή η εξέλκωση στα κάτω άκρα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί ειδικό αγγειοχειρουργό και να λάβει ειδική θεραπεία για την αποφυγή διασποράς της φλεγμονής και την ίαση της» καταλήγει ο Δρ Ηλίας.

www.xar.elias@yahoo.gr,  τηλ 6944261464 /. 2107296277.