Μείωσε κατά 80 εκατ. ευρώ το χρέος του Δήμο Αθηναίων ο Καμίνης παρά την κρίση και τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων της ΤΑ

dimarxeio athina - kaminis

Το ακατόρθωτο για τη… συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, κατάφερε και πέτυχε η Δημοτική Αρχή Καμίνη.

Εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης , που έχει γνωρίσει η χώρα μας και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης να έχουν μειωθεί δραστικά , με τη χρηστή διοίκησή του , ο κ. Καμίνης ,  μείωσε  κατά 80 εκατομμύρια ευρώ , σχεδόν κατά 30% το χρέος που του είχε κληροδοτήσει η Δημοτική Αρχή Κακλαμάνη .

Δικαίως , κατόπιν αυτού , ο κ. Καμίνης , χαρακτήρισε πρότυπο  την οικονομική διαχείριση  από τη Δημοτική του Αρχή.

Ενημερώνοντας σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του ,  με αφορμή τη συζήτηση για την έγκριση της έκθεσης εκτέλεσης προϋπολογισμού του Δήμου του Β’ τριμήνου του 2013, ανάφερε συγκεκριμένα:

 Το χρέος επί Κακλαμάνη

Το 2010 και συγκεκριμένα μία ημέρα προτού αναλάβει η Δημοτική του  Αρχή, ο Δήμος είχε 289 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις, από τα οποία 220 εκατ. ευρώ ήταν τραπεζικός δανεισμός. Σήμερα, είπε ,  οι υποχρεώσεις του Δήμου έχουν μειωθεί στα 209 εκατ. ευρώ Δηλαδή υπάρχει μια μείωση της τάξεως των 80 περίπου εκατ. ευρώ, μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια.

Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε, μέσα στην καρδιά της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα.

Αφήνοντας αιχμές για τον προκάτοχό του , που  «την εποχή των παχιών αγελάδων» , όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμος είχε  έσοδα 535 εκατ. ευρώ και 289 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις, ενώ αντίθετακαι «ο σημερινός Δήμος της κρίσης» έχει 413 εκατ. ευρώ έσοδα και μόλις  209 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις.

«Για να το πω με ποσοστά, με 22% λιγότερα έσοδα, έχουμε πετύχει μείωση 28% των συνολικών απαιτήσεων» τόνισε.

Ειδικά δε για τα δάνεια, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι από 220 εκατ. ευρώ το 2010, σήμερα το υπόλοιπο των δανείων είναι 191 εκατ. ευρώ, δηλαδή 29 εκατ. ευρώ λιγότερα δάνεια βαρύνουν σήμερα τους Αθηναίων και τις Αθηναίες.

 

           Και με λογιστικό πλεόνασμα αντί έλλειμμα

Όσο για το λογιστικό έλλειμμα της τάξεως των 47 εκατ. ευρώ που υπήρχε το 2010, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το 2012 ο Δήμος έκλεισε με λογιστικό πλεόνασμα 12,5 εκατ. ευρώ.

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αθηναίων επιτυγχάνει λογιστικό πλεόνασμα»,όταν , όπως σημείωσε, « η χώρα δεν το έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια» . Χωρίς , υπογράμμισε , η μείωση αυτή  να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος στους κατοίκους, τους δημότες και τους επισκέπτες του.

«Δεν σταμάτησε καμία παροχή» επισήμανε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις κοινωνικών υπηρεσιών προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

 

                           Έργα και δράσεις 120 εκατ. ευρώ

Συνεχίζοντας, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη για την καθημερινότητα των δημοτών και των κατοίκων, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν ζήτησε δάνεια, ούτε από ελληνικές, ούτε από ξένες τράπεζες.

«Δεν υποσχεθήκαμε – είπε- ότι θα συμβάλλουμε με ισόποση συμμετοχή για να πραγματοποιήσουμε έργα στην πόλη, ενώ ξέραμε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Αντιθέτως με οργανωμένο σχέδιο και μεθοδική δουλειά, πετύχαμε αυτό που κανένας άλλος Δήμος δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα. Να αναλάβουμε οι ίδιοι τη διαχείριση 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Να σχεδιάσουμε δράσεις και δομές ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πόλη και τους δημότες».

 

                           Μοντέλο για την ΤΑ

Και πρόσθεσε: «Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα δείγμα μοντέλου που πρέπει να ακολουθεί η τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να φύγουμε πια από το Δήμαρχο – επαίτη, επαίτη έναντι της κεντρικής κυβέρνησης, ο οποίος θα εξαρτάται από τη διάθεση του εκάστοτε Υπουργού να τον βοηθήσει και να πάμε σε μια ισοβαρή, ειλικρινή σχέση με την κεντρική κυβέρνηση. Μια σχέση που ξεκαθαρίζει τι δίνει ο καθένας και τι ζητάει ο καθένας από τον άλλον. Να μην ζητάμε μόνο, χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε κάνει τίποτα».

Σημείωσε τέλος ότι αν η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ξεπεράσει τον εαυτό της, υπό αυτές τις συνθήκες πίεσης, θα είναι υπόλογη απέναντι στις επερχόμενες γενεές.

«Επειδή λοιπόν είμαστε για τα δύσκολα, γι’ αυτό έχουμε πετύχει όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Τώρα έχει αρχίσει και φαίνεται όλο αυτό το έργο υποδομής που κάναμε μέσα σ’ αυτά τα δυόμισι χρόνια» ανέφερε και κάλεσε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχει σ’ έναν αγώνα για το καλό της πόλης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργήσουμε όπως παλιά. Ούτε στο επίπεδο της διαχείρισης της καθημερινής – θα πρέπει να εξοικονομούμε το κάθε ευρώ- ούτε στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, όπου θα πρέπει μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, αν δεν θέλουμε να επικρατήσουν δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, να προχωρήσουμε από κοινού, διατηρώντας βεβαίως τους διακριτούς μας ρόλους» κατέληξε.

 

Βαφειάδης: Μας απαξιώνετε

Για απαξίωση του οικονομικού έργου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής από το Δήμαρχο, έκανε λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης Νικόλαος Βαφειάδης.

«Εμείς ως Δημοτική Αρχή, αν θυμάστε και αν δείτε τα οικονομικά στοιχεία, μέχρι το Νοέμβριο του 2010 δεν είχαμε πάρει δάνειο» τόνισε και υπενθύμισε ότι τότε αναγκάστηκε να πάρει το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εσόδων του Δήμου εν μία νυκτί κατά 45 εκατ. ευρώ.

Όσο για το πρόγραμμα των 50 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ο κ. Βαφειάδης υποστήριξε ότι ήταν το ίδιο μ’ αυτό που κάνει σήμερα η Δημοτική Αρχή, δηλαδή προγράμματα ΕΣΠΑ, ενώ επισήμανε ότι όταν αποχώρησε η προηγούμενη διοίκηση άφησε στο ταμείο μετρητά ύψους 20 εκατ. ευρώ.

 

Αιχμές κατά Μπακογιάννης

Ο κ. Βαφειάδης , άφησε σαφέστατες αιχμές για την περίοδο της Δημαρχίας Μπακογιάννη και τι κληροδότησε στη Δημοτική Αρχή Κακλαμάνη , που τη διαδέχθηκε , λέγοντας:

«Εγώ όταν ανέλαβα ως Αντιδήμαρχος οικονομικών είχα ή μάλλον είχαμε σαν παράταξη, δύο επιλογές: ή να πάρουμε δάνεια για να πληρώσουμε τοκοχρεωλύσια, ή να πάμε να πάρουμε χρήματα από άλλες πηγές εσόδων. Και επιλέξαμε τις άλλες πηγές εσόδων» ανέφερε, εξηγώντας ότι η τότε Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να πιέσει τους πολίτες να πληρώσουν. «Και να και το αποτέλεσμα: πήγαμε στην αντιπολίτευση» υποστήριξε.

Επανάλαβε τέλος ότι η  δικιά τους διοίκηση δεν έκανε την εύκολη πολιτική των δανείων, αλλά προσπάθησε να εισπράξει τα οφειλόμενα προς το Δήμο.

«Δηλαδή τόσο κακοί ήμασταν στη διαχείριση μας, επειδή τρέχαμε να μαζέψουμε το ένα εκατομμύριο και τα οκτακόσιες χιλιάδες, που υπήρχαν εταιρείες που κάθε μέρα άλλαζαν τις εταιρείες τους και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε» αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι έπιαναν με το ζόρι τους επιχειρηματίες, προκειμένου να τους κάνουν ρυθμίσεις. «Δεν θέλουμε λοιπόν να μας απαξιώνετε πάντα ότι εμείς ήμασταν οι κακοί διαχειριστές και εσείς είστε οι καλοί. Όλοι προσπαθούμε για το καλό. Όλοι έχουμε την ιστορία μας» τόνισε μεταξύ άλλων κλείνοντας.

 

     Δανδουλάκης: Υπάρχουν πλατείες που έχουν αναπλαστεί 50 φορές

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Δανδουλάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική τόσο της σημερινής Δημοτικής Αρχής όσο και της προηγούμενης.

«Νομίζω – είπε- ότι στις σημερινές συνθήκες περιττεύει να βγάζει ο Δήμαρχος διαγγέλματα ότι τι ωραία που τα κάνουμε και είμαστε υπόδειγμα, γιατί ο κόσμος στην καθημερινότητα του ζει την κατάσταση. Όσα διαγγέλματα και να του κάνεις η φτώχεια που υπάρχει και για μέρος της οποίας είναι υπεύθυνη και η Δημοτική Αρχή, δεν αλλάζει».

Σημείωσε τέλος ότι οι παροχές προς τους δημότες μειώνονται ραγδαία, ενώ όσον αφορά το ΕΣΠΑ, υποστήριξε ότι τα χρήματα είναι χιλιοπληρωμένα από τους πολίτες και άσκησε κριτική για το περιεχόμενο τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πλατείες που έχουν αναπλαστεί πενήντα φορές, επειδή το ΕΣΠΑ επιτρέπει τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Όταν από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί και δεν καλύπτονται μια σειρά άλλες ανάγκες των πολιτών, με την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Πορτάλιου : Να διεκδικήσουμε  εφαρμογή του νόμου Ραγκούση

Από την πλευρά της η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου  κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για πλήρη αποδοχή της οικονομικής μνημονιακής πολιτικής, η οποία αποστέρησε από το Δήμο θεσμοθετημένους από τον Καλλικράτη πόρους για την αυτοδιοίκηση.

«Η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα λόγο να επαιτεί, όπως διατείνεται ο κύριος Δήμαρχος, αλλά να διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου Ραγκούση» τόνισε και υποστήριξε ότι αυτό που εφαρμόζει η διοίκηση είναι μια πολιτική λιτότητας με δυσμενή αποτελέσματα στις υπηρεσίες του Δήμου.

«Είναι μια πολιτική η οποία είναι σκληρή ταξική και η οποία πρόκειται να φέρει στο χείλος της αβύσσου εκατομμύρια ανθρώπους» κατέληξε.

 

  Κωνσταντίνου:Πόσους αστέγους βοηθήσατε;

Κριτική στην κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής άσκησε και ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις Γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, αναρωτώμενος πόσοι άστεγοι έχουν βρει στέγη όλο αυτό το διάστημα, τη στιγμή που στην πόλη υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε κάποια από τα οποία θα μπορούσε ο Δήμος να παρέμβει.

«Το τι έχει δημιουργήσει η πολιτική των μνημονίων την οποία τη στηρίξατε, είναι η απέραντη φτώχεια, η δυστυχία και η εξαθλίωση» συνέχισε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η διοίκηση του Δήμου να προτείνει το μοντέλο που ακολούθησε και προς τα έξω.

 

Καμίνης : Τους χρεοκόπησε τους Δήμους το ΚΚΕ

Απαντώντας στα παραπάνω ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, φέρνοντας σαν παράδειγμα το γεγονός ότι στις 31/12/2010 οι επιχορηγήσεις στα δημοσυντήρητα ήταν σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, όταν η σημερινή Δημοτική Αρχή θα κλείσει το 2013 με 56 εκατ. ευρώ. Επίσης, τόνισε, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας, στο τέλος του 2010 ανέρχονταν στα 164 εκατ. ευρώ, και στο τέλος του 2013 εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 95 εκατ. ευρώ.

Κάλεσε παράλληλα τα μέλη του Σώματος να μην μπερδεύουν τα πράγματα, επισημαίνοντας ότι είναι άλλο το δάνειο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, που υποχρέωνε το Δήμο να βάλει άλλα τόσα για να κάνει έργα και άλλο τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τα οποία ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να βάλει ούτε ένα ευρώ.

Όσον αφορά τέλος τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από όποιους Δήμους πέρασε τους χρεοκόπησε, γιατί φυσικά έπρεπε να τους αφήσει όλους ικανοποιημένους, κάνοντας προσλήψεις, δίνοντας υπερωρίες κλπ.