Μεγάλη εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου για τους προέδρους του

manousakis stelios

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν των απερχομένων Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΠ. Τιμώμενοι οι κ.κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, τ. Πρωθυπουργός, ετ. Πρόεδρος Σ.Τ.Ε., Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος ΣΤΕ, Ρένα Ασημακοπούλου, Πρόεδρος Αρείου Πάγου, Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Φωκίων Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος Ν.Σ.Κ.

Συγκινητική και φιλόξενη η ατμόσφαιρα, γεμάτη φίλους και των Προέδρων και του Συλλόγου, αποτύπωσε δεσμούς χρόνων και εκτίμηση στα πρόσωπα των τιμώμενων.

Ο κ. Στέλιος Μανουσάκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, υπογράμμισε την ιδιαίτερη προσφορά των Προέδρων κατά τη διάρκεια της θητείας τους στην ομιλία του που ακολουθεί: « Με χαρά βλέπω ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση τιμής για τους Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς της χώρας μας, ενόψει της αποχώρησής τους, έτυχε τέτοιας αποδοχής.

Κατά τη γνώμη μου είναι ορθό και δίκαιο να διατυπώνουμε και να καταδεικνύουμε, ιδιαίτερα ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ, που η χώρα μας δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα, ό,τι είναι σημαντικό και κοινωνικά ωφέλιμο. Και αυτό ακριβώς πιστεύω για τον κύριο Παναγιώτη Πικραμμένο, για τον κύριο Κωνσταντίνο Μενουδάκο, για την κ. Ρένα Ασημακοπούλου, για τον κύριο Ιωάννη-Σπυρίδωνα  Τέντε, για τον κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλο………. Είναι σημαντικοί και σπουδαίοι, γιατί, ο καθένας από τη θέση του, και μέσα από την μακρά, επίπονη αλλά ευδόκιμη θητεία τους μας έδειξαν ότι πρωταρχικό στοιχείο στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας είναι η συνείδηση ότι πρόκειται για λειτούργημα και αποστολή.

Αυτό που θα ήθελα να σημάνω ως σημαινόμενο και για όλους τους τιμώμενους είναι πως δεν αναλώθηκαν σε «μάχας ανωφελείς και έριδας», όπως αναφέρει ο Απ. Παύλος, αλλά εξ αρχής αντελήφθησαν πως ο Νόμος- ως ανθρώπινο δημιούργημα και επομένως συχνά ατελής- , δεν είναι το δίκαιον, αλλά αντιθέτως είναι το εργαλείο για να εξευρεθεί το δίκαιον προκειμένου ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη στην κοινωνία η οποία προσβλέπει στο δικαστή ως κριτή επί της καθημερινής υπερβολής ή έλλειψης του νόμου.

Η Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα, η ελευθερία του ενός που σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, δεν είναι αυτονόητα, ακόμα και στον 21ο αιώνα. Αντιθέτως παραβιάζονται καθημερινά και μάλιστα με νομιμοφανή προσωπεία, γι’ αυτό ο Δικαστής βρίσκεται ή τέλος πάντων πρέπει να βρίσκεται εκτός επιρροών «επέχοντας αδάμαντι χαλινόν», διαχρονικές ηθικές προτροπές και διδαχές που οι σημερινοί τιμώμενοι Ανώτατοι Δικαστικοί επέδειξαν με λόγο και έργο σε όλη τη πορεία τους.

Αξιότιμοι και Σεβαστοί Δικαστές,

Η Δικαστική εξουσία, οι δικηγόροι και ο νομικός κόσμος σίγουρα θα στερηθούν την ενεργή και ρηξικέλευθη παρουσία σας, όχι όμως η νομική επιστήμη, μιας και οι αποφάσεις σας που ήδη έχουν αφήσει νομολογιακή παρακαταθήκη, θα αποτελούν ορόσημα και οδηγούς.

Έστω και αν σας στερηθούμε ως ενεργούς δικαστές, προς όφελος της ιδιωτικής και οικογενειακής σας ζωής, το ειδικό βάρος της νομικής σας προσωπικότητας θα είναι παρόν και εσείς στη συνείδηση όλων μας. Σας τιμούμε δε, όχι μόνο γιατί αναδειχθήκατε επάξια στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα αλλά και διότι καταλάβατε εξίσου επάξια ανώτατη θέση στις συνειδήσεις των διαδίκων και της νομικής οικογένειας, τόσο για τον τρόπο που λειτουργήσατε στην πολύχρονη υπηρεσιακή σας διαδρομή ως ουσιαστικοί και ακυρωτικοί Δικαστές όσο και για τον τρόπο με τον οποίο ασκήσατε τα διοικητικά σας καθήκοντα ως Πρόεδροι του ΣΤΕ, του Αρείου Πάγου των Εισαγγελιών όλης της χώρας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Είναι γενική νομίζω η αναγνώριση ότι λειτουργήσατε με υποδειγματικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο και δημιουργήσατε παράδοση άξια συνέχισης στο μέλλον.

Πάνω όμως απ’ όλα σας τιμούμε για τη συνέπεια και την αφοσίωση στις αρχές και στις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης. Γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, από αρχές και αξίες σε χαλεπούς καιρούς σαν αυτόν που σήμερα διανύουμε.»

Για την πορεία και το έργο των τιμωμένων Προέδρων μίλησαν:

Για τον κ. Πικραμμένο, ο κ. Μιχάλης Βηλαράς, Σύμβουλος Επικρατείας, για τον κ. Μενουδάκο, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης, Σύμβουλος Επικρατείας, για την κ. Ασημακοπούλου, ο Αρεοπαγίτης, κ. Χρυσόστομος Ευαγγέλου, για τον κ. Τέντε, ο κ. Νικόλαος Παντελής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, για τον κ. Γεωργακόπουλο, η κ. Ελένη Σβολοπούλου, Σύμβουλος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι κ.κ.: Μαρίνος Σκανδάμης, Γεν. Γραμ. Σωφρονιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλειος Κυριαζής, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας, κ. Κων/νου Αρβανιτόπουλου, Ιωαν. Τραγάκης, Αντ/δρος της Βουλής. Οι Βουλευτές κ.κ. Κων. Κατσαφάδος, Ιωαν. Πανούσης, Θεοδ. Δρίτσας, Ευγενία Βαμβακά. Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλειος Μιχαλολιάκος. Ο κ. Λεων.  Αθανασιάδης, Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ και Καινοτομίας. Από τον δικαστικό χώρο οι κ.κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Αντ/δρος του ΣΤΕ, Αθανάσιος Ράντος, Αντ/δρος ΣΤΕ,  Γεωρ. Χρυσικός, Αντ/δρος Αρείου Πάγου, Ρούσσος – Εμμανουήλ Παπαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι Αρεοπαγίτες, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Χρυσούλα Παρασκευά, Γρ. Λαπατάς  Βασ. Λυκούδης,  Δημ. Υφαντή, ο κ. Ιω. Κάρκαλης, Αντεπίτροπος Επικρατείας, οι Σύμβουλοι Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.κ. Νικ. Μηλιώνης και Κων. Κωστόπουλος. Οι Αντ/λείς Εφετών Παν. Αγγελόπουλος, και Χρήστος Κουμπής. Η κ. Κλεονίκη Θεοδωροπούλου, Πρ. Εφετών, Προϊσταμένη Εφετείου Πειραιά,  η κ. Θεοδ. Βιτουλαδίτη, Πρ. Τριμ. Συμ. Δ/νσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας, ο Προϊστάμενος της Εισ/λίας Εφετών Πειραιά κ. Ευαγ. Ζαχαρής, ο κ. Αποστ. Ζαβιτσάνος, Πρόεδρος Τριμ. Συμβ, Δ/νσεως Πρωτ. Πειραιά  ο κ. Νικ. Ποιμενίδης, Πρ/νος της Εισ/λίας Πρωτοδικών Πειραιά  οι Πρ. Εφετών ΔΔ, Ειρ. Γιανναδάκη και Βασ. Χριστοφίλης, οι Πρόεδροι Εφετών κ.κ. Σ. Ντάντου, Ιω. Νικολιάς, Αρτ. Παναγιώτου, Επίσης οι εφέτες κ.κ. Κων. Γκανιάτσος, Κυρ. Οικονόμου, οι Εφέτες Δ.Δ, Αγγ. Παπαπαναγιώτου-Λέζα, Νικ.Οικονομίδης και Γ. Καφές. Οι Πρόεδροι Πρωτοδικών Ιωαν. Λαμπρινόπουλος και Γεωρ. Ζανιάς. Ο κ. Βασ. Βενέτης ετ Πρόεδρος Δικηγ. Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Χάρης Δημητρίου, Γεν. Γραμματέας του Δικ. Συλλόγου Λεμεσού, ο κ.  Βασ. Βραχιώτης, μέλος του Συμβουλίου του Δ.Σ.Α. Η κ. Διαμάντω Ζάβρα, Γεν. Διευθύντρια Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Βασ. Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συν/δίας Ελληνικού Εμπορίου και του ΕΒΕΠ, ο κ. Κων. Χιονής ως εκπρόσωπος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο κ. Δημ. Χατζίνας, Πρόεδρος Δικ. Υπαλλήλων και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του Πειραιά.