Μειώνουν 10% τα «κρεβάτια» στο Τζάννειο

tzanneio

Να  διαψεύσει  κατηγορηματικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας τα σενάρια αλλαγής χαρακτήρα και περαιτέρω υποβάθμισης του νοσοκομείου, ζητεί μ΄ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Θοδωρής Δρίτσας .

Επίσης  καλεί τον υπουργό να λάβει υπόψη του την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και με αυτήν ως βάση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του οργανισμού, αναβαθμίζοντας το Τζάνειο όπως απαιτούν οι ανάγκες της ευρύτερης πειραϊκής κοινωνίας και των νησιών, που εξυπηρετούνται από αυτό.

Ο κ. Δρίτσας καταγγέλλει ότι « είναι φανερό ότι οι αλλαγές στο χώρο της υγείας υλοποιούνται με μοναδικό επί της ουσίας κριτήριο την περικοπή των δαπανών, αδιαφορώντας για την διάλυση που αυτές επιφέρουν στο πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κατάσταση της υγείας των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας από την άλλη επιμένει ότι η διαδικασία της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας θα περικόψει μόνο της δαπάνες που δεν χρειάζονται και δεν θα απολυθεί προσωπικό παρά μόνο θα μετακινηθεί εκεί που χρειάζεται από εκεί που πλεονάζει. Κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό αυτό παίζει η μετατροπή των μικρών – λεγόμενων – νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , τονίζει ότι το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» , « δεν ανήκει φυσικά στην κατηγορία του μικρού νοσοκομείου. Είναι η βασική νοσοκομειακή μονάδα του Πειραιά αλλά και ευρύτερα της 2ης ΔΥΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Έχει τεράστια προσφορά στον κόσμο του Πειραιά εδώ και χρόνια και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με αρτιότητα και επιστημονικό κύρος.

Παρόλα πρόσφατα ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου εξέφρασε την ανησυχία ότι «Το Τζάνειο φαίνεται να επιλέγεται ως ο ευάλωτος κρίκος της νοσοκομειακής αλυσίδας της 2ης ΥΠΕ, ως ο κρίκος που μπορεί να μετασχηματισθεί από Νοσοκομείο σε αστικού Κέντρο Υγείας». Συγκεκριμένα, με το πρόσχημα της μειωμένης πληρότητας, πράγμα που αμφισβητείται, ο νέος οργανισμός καταργεί, χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό σχέδιο και ενάντια στη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, σειρά κλινικών, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη για ένα νοσοκομείο σαν το Τζάνειο.

Έτσι, μειώνονται οι κλίνες νοσηλείας από 475 σε 430, οι θέσεις ιατρών από 260 σε 169 και οι θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 200. Επίσης, δημοσιεύτηκε πρόσφατα κατάλογος 30 νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και το Τζάνειο, που το προσωπικό τους θα ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου έχει υποβάλλει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του νοσοκομείου με άξονα την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού» , καταλήγει στην ανακοίνωσή του .