Να ελεγχθούν οι πολιτικοί για τα δάνεια τους , ζήτησε ο Αλεξιάδης

 

Να ελεγχθούν αποπληρωμές των δανείων των πολιτικών, ζήτησε μεταξύ άλλων  ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, Βουλευτής Β’ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021, στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο κ. Αλεξιδης :

  • Στηλίτευσε τις διαχρονικές ευθύνες που φέρει το πολιτικό σύστημα, με «τη  συζήτηση για τον προϋπολογισμό να είναι η αποθέωση της υποκρισίας και της δήθεν σοβαρότητας, αφού στις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε στη χώρα, με 100 νεκρούς την ημέρα, ακόμα και αν συμφωνήσουμε 300 βουλευτές δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να μεταφέρουμε κανένα ποσό από ένα υπουργείο σε άλλο»
  • Εξέφρασε την «ανησυχία» του για το τι συμβαίνει και «οι ομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ακριβώς ίδιες και συνεχώς επαναλαμβανόμενες χωρίς να απαντούν στα ερωτήματα ή στις διευκρινήσεις που θέτει και ζητά η αντιπολίτευση». Ο βουλευτής μίλησε για αδυναμία απαντήσεων και επανάφερε τις ερωτήσεις «Ποιος έφερε τη χώρα στην οικονομική καταστροφή του 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ ; Ποιος επέβαλε βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές την περίοδο 2010-2014; Ποιος είπε τον Ιανουάριο του ’15 «Δεν θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις σε λίγο» ξέροντας ότι έχουμε εκλογές ; Ποιος παρέλαβε 37 δις αποθεματικό το 2019 με τις εκλογές, ενώ δεν παρέδωσε ούτε μισό;». Υπενθύμισε τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Σκυλακάκη στις 17.12.19 που θεωρούσε το πλεόνασμα που παρέλαβε σαν «τη μεγαλύτερη γκάφα και τη μεγαλύτερη αστοχία οικονομικής πολιτικής» και τους κάλεσε να ζητήσουν συγγνώμη για αυτά που έλεγαν. Ανάφερε βέβαια πως «δεν περιμένει από ομοϊδεάτες και συνομιλητές του κ Τζήμερου και της κ. Ξαφά να μας κάνουν  μαθήματα για θέματα του δημόσιου χρέους», προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Ολομέλειας κ. Κακλαμάνη, που δήλωσε 56 χρόνια νεοδημοκράτης, διαχωρίζοντας τη θέση του από τις απόψεις Τζήμερου.
  • Για «το θέμα των 3,6 δις επιπλέον φορολογικών εσόδων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό και τα οποία σύμφωνα με τους ομιλητές της ΝΔ θα προέλθουν από την …ανάπτυξη, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, οι παραγωγικοί φορείς κ.λπ. μιλούν για καταστροφή» ο Τρ. Αλεξιάδης πρότεινε να δώσουν «έστω ένα ευρώ αύξηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, στους νηπιαγωγούς, τους δάσκαλους, τους καθηγητές, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό, με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» και όχι όπως προβλέπουν «με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα , οπότε μεγαλοστελέχη ιδιωτικών νοσοκομείων, φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα τύχουν μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, ακόμα και 700 € τον μήνα».
  • Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων πρότεινε στο Οικονομικό επιτελείο «να προχωρήσετε άμεσα σε ελέγχους, πρώτα στο τραπεζικό σύστημα διότι διαπιστώνουμε πως εκεί που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, κάποιοι πολιτικοί παίρνουν πολύ εύκολα δάνεια, ώστε να ξέρουμε ποιες τράπεζες είναι αυτές που δίνουν τόσο εύκολα τόσο μεγάλα δάνεια και αυτό που πρέπει να ελέγξετε είναι η αποπληρωμή των δανείων των πολιτικών, αν οι δόσεις των δανείων δικαιολογούνται από το εισόδημα των φορολογικών τους δηλώσεων, διότι αποτελούν μαζί με πολλά άλλα τεκμήριο», πρότεινε δε ο έλεγχος να ξεκινήσει από τον ίδιον.
  • Κλείνοντας αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή «ότι οι κυρώσεις για την Τουρκία δεν είναι αυτοσκοπός». Απευθύνθηκε μάλιστα στα κυβερνητικά έδρανα λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν καταπατώνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, όταν το Oruc Reis κάνει βόλτες έξω από την Τήνο και το καμαρώνουν όσοι έχουν εκεί εξοχικό, όταν έχουμε τα προβλήματα στην Αμμόχωστο, στην Αγία Σοφία… Που είναι για σας η κόκκινη γραμμή ;»