Πνιγμένη και στα σκουπίδια η Αίγινα

aigina-4_jpg

Πέρυσι ήταν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισε στην υδροδότηση και τινάχθηκε στον «αέρα» η τουριστική περίοδος , με αποτέλεσμα τρομακτικές συνέπειες στην τοπική οικονομίας της. Φέτος είναι τα …σκουπίδια , που πνίγουν την Αίγινα και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί κινδυνεύουν να δώσουν στην οικονομική ζωή του τόπου της αλλά και στο περιβάλλον της ,  τη…χαριστική βολή

Όπως επισημαίνουν σ΄ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Τουρισμού , οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ , Σπύρος Λυκούδης και Μαρία Ρεπούση,  « φέτος οι σωροί των σκουπιδιών σε κεντρικότατα σημεία του νησιού, δημιουργούν κακή εικόνα αλλά και αφόρητη δυσοσμία».

Αναφέρουν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους :

 « Η Αίγινα είναι ένα μεγάλο, ιστορικό και πολύ κοντινό νησί στην Αθήνα. Πέραν των μονίμων κατοίκων, έχει επισκέπτες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι οπότε και προσελκύει εγχώριο και διεθνή τουρισμό.

Όμως κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση και στην διαχείριση των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κανονική λειτουργία του νησιού.

Το καλοκαίρι του 2012 το χρόνιο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού έφερε τους κατοίκους και τους τουρίστες σε οριακές καταστάσεις. Σήμερα, η κανονική ροή υδροδότησης δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα και σε διάφορες περιοχές εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμα και μέσα στη θερινή τουριστική περίοδο.

Σοβαρότατο πρόβλημα συνιστά επίσης το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Φέτος οι σωροί των σκουπιδιών σε κεντρικότατα σημεία του νησιού όπως στην είσοδο του λιμανιού, την περιοχή της Παναγίτσας, το Ευνάρδειο ακόμα και στον Πύργο του Μαρκέλλου, δημιουργούν κακή εικόνα αλλά και αφόρητη δυσοσμία. Λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και στην εκκλησία της Φανερωμένης, η κατάσταση ξεφεύγει συχνά πέρα από κάθε έλεγχο, με συσσώρευση μεγάλου όγκου από αδρανή υλικά και κλαδέματα .

Στο νησί της Αίγινας δεν υπάρχει χώρος για την απόθεση των απορριμμάτων. Αυτά μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ της Φυλής με πλοία και ως εκ τούτου η ολοκλήρωση της απόθεσης εξαρτάται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από την εύρυθμη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση της αποκομιδής ή της ενδιάμεσης φύλαξης, απαιτεί έναν άλλο σχεδιασμό που δεν θα αφήνει τα απορρίμματα στους δρόμους του νησιού -στο κέντρο ή στην περιφερειακά, εν μέσω τουριστικής περιόδου».

Και ρωτούν τους υπουργούς:

«Με ποιόν προτίθεσθε συνεργαζόμενοι να δώσετε άμεσα λύση σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα;

Δεν θεωρείτε ότι δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας όταν η διαφημιστικές τουριστικές μας καμπάνιες παρουσιάζουν την Ελλάδα και αν προκειμένω την Αίγινα καθαρή και ελκυστική και η πραγματικότητα αποδεικνύεται διαφορετική και ιδιαιτέρως δυσάρεστη;».