Στο υφιστάμενο διαδημοτικό νεκροταφείο του Σχιστού στρέφεται το βλέμμα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) μετά την ακύρωση του έργου στο δήμο Μαρκόπουλου και τα πολεοδομικά προβλήματα που παρουσίασαν οι μέχρι πρότινος ενδεδειγμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου.
Την υλοποίηση των δομών που θα επιτρέπουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος μετά θάνατον, ζητά από την Πολιτεία η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ένα αίτημα που ετέθη και σε συνέντευξη Τύπου , μετά τη γνωστή υπαναχώρηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαρκόπουλου.Το οποίο κάτω από τις πολυποίκιλλες πιέσεις που ασκήθηκαν στα μέλη του υπαναχώρησε από την αρχική του ομόφωνη απόφαση.
Όπως είναι γνωστό σθεναρότατα είχε αντιταχθεί στην προοπτική λειτουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, που θα ήταν το πρώτο στη χώρα μας , ο Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με δημόσιες παρεμβάσεις του .
Στην επίμαχη δε συνεδρίαση παρέστησαν εκατοντάδες «πιστοί» μ’ «επικεφαλής» τέσσερις ιερείς και ένας αρχιμανδρίτη. Κάτω από αυτή την πίεση πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι να αλλάξουν την αρχική τους θέση .
Η λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Διαδημοτικό Νεκροταφείο Σχιστού είχε τεθεί « χαλαρά» σε άτυπες συζητήσεις πριν από κάποια χρόνια, αλλά «ξεχάστηκε» στη συνέχεια , χωρίς φυσικά κανείς – ΔΣ Συνδέσμου Νεκροταφείου , Δήμοι , Δήμαρχοι , παρατάξεις-να ζητήσει εξηγήσεις .
Όπως το ίδιο συνέβη και με το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους , με αποτέλεσμα και ο Σύνδεσμος να χάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και κυρίως ανθρώπινες τραγωδίες να διαδραματίζονται με όσους έλληνες πολίτες μουσουλμανικής καταγωγής ή αλλοδαπούς νόμιμα ευρισκόμενους στη χώρα μας , χάνουν κάποιο δικό τους άνθρωπο. Είναι αναγκασμένοι να τον μεταφέρουν στη Θράκη για να κηδευτεί σε κάποιο από τα εκεί μουσουλμανικά νεκροταφεία .
Για όσους δε επιθυμούν να προβούν σε καύση του νεκρού τους , τότε αναγκάζονται να μεταβούν στη Βουλγαρία , η οποία σημειωτέον είναι επίσης Ορδόξοξη χώρα.