Τρ. Αλεξιάδης: Όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε στις γειτονιές του Πειραιά, γνωρίζουμε από αγώνες  

 

Η ανάδειξη, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων ήταν πάντα ο στόχος της Αριστεράς, δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του MEGA, για το τεράστιο θέμα με τις δυσοσμίες που έχει προκύψει στην περιοχή της Δραπετσώνας αλλά και του ευρύτερου Πειραιά.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην κινητοποίηση μελών και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το 2ο Δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας, όπου πρόσφατα μαθητές και δάσκαλοι αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα λόγω των δυσάρεστων οσμών, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις για την επίλυση του προβλήματος.

«Όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε στις γειτονιές του Πειραιά γνωρίζουμε το παρελθόν και τι σημαίνει αγώνας για την απομάκρυνση ρυπογόνων δραστηριοτήτων από τον καιρό της «χαβούζας» τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος για την προσφορά του στην περιοχή.

« Η παραχώρηση της παραλίας των Λιπασμάτων, η επαναλειτουργία της Παιδικής στέγης Κρώσφηλδ, η ανέγερση του Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι κ.α. είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η εντολή για τον έλεγχο του εντοπισμού της πηγής της δυσοσμίας, η οποία έχει δοθεί  με Υπουργό τον Φάμελλο και Περιφερειάρχη τη Δούρου», πρόσθεσε.

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση για το θέμα και παράλληλα με τις απαντήσεις, αναμένουν το τελικό πόρισμα των αρμόδιων επιστημόνων για την τεκμηρίωση της πηγής προέλευσης, που μπορεί να εμφανίζει κάποια καθυστέρηση, αλλά θα αποτελέσει και έναυσμα για μια ολοκληρωμένη συζήτηση για τις δραστηριότητες συνυφασμένες με τη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά.

«Μαζί με τους φορείς της πόλης, όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε στις γειτονιές του Πειραιά γνωρίζουμε τι σημαίνει σύγκρουση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης, δηλώνοντας με σαφήνεια πως  «ο αγώνας που δίνεται είναι για την επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων και όχι προς όφελος κάποιου επιχειρηματία έναντι ενός άλλο».

Η ερώτηση

 

Η Ερώτηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄  Πειραιά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , που  έχει θέμα «Τα προβλήματα έντονης δυσοσμίας στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας απαιτούν άμεσα σοβαρές παρεμβάσεις και όχι ανευθυνότητα κι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», είναι η εξής :

«  Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ημερομηνία 2 Ιουνίου, το οποίο πληροφορεί για τα αποτελέσματα των από τις 19 Μαΐου μετρήσεων του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της OILONE, όχι μόνο δεν παρείχαν ουσιαστική ενημέρωση, αλλά δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι θα προσπαθούσαν να απαντήσουν. Μεταξύ των άλλων, πελώρια ερωτήματα έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε τηλεοπτικό σταθμό, με την οποία δήλωνε ότι για τις δυσάρεστες οσμές στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας το θέμα περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα.

Δήλωσε, δηλαδή, ότι περιήλθε σε γνώση του πρόσφατα ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο έχει τύχει ευρείας δημοσιότητας και έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων παρουσία και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από το καλοκαίρι του 2019.

Το θέμα των δυσάρεστων οσμών στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο κάνει την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή σε ορισμένες ώρες και ημέρες κυριολεκτικά αβίωτη και απαιτεί σοβαρή και επισταμένη έρευνα κι αντιμετώπιση.

Η αναφορά σε ορισμένες ημέρες και ώρες είναι σημαντική, καθώς δείχνει ότι το φαινόμενο είναι περιοδικά επαναλαμβανόμενο και απαιτεί ελέγχους και μετρήσεις σε σταθερή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει μέσω του Δελτίου Τύπου ότι (τη συγκεκριμένη ημερομηνία) «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή», ενώ στη συνέχεια, στο ίδιο δελτίο Τύπου, να αναφέρει ότι «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών», τα οποία μεταξύ άλλων να οδηγούν στην πηγή εκπομπής των οσμών, εκτός από τη δημιουργία ερωτημάτων δημιουργεί και μεγάλη αμφιβολία για τη σοβαρότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Επισημαίνεται ότι είναι γνωστό πως την απαραίτητη τεχνογνωσία, τα όργανα και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έχει ήδη αναθέσει σχετικό έργο, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι το οποίο αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Με βάση τα παραπάνω, και

–Επειδή, το πρόβλημα με τις δυσάρεστες οσμές είναι ιδιαίτερα οξύ και δημιουργεί σημαντικές επιβαρύνσεις όχι μόνο στους πολίτες, των οποίων οι κατοικίες γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο των Λιπασμάτων, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

– Επειδή, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του κράτους και των δημόσιων αρχών πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι να πραγματοποιούνται για επικοινωνιακούς λόγους,

-Επειδή καμία εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων με βάση τους οποίους της δόθηκε η άδεια λειτουργίας,επιβαρύνοντας και ρυπαίνοντας την ευρύτερη αστική περιοχή.

– Επειδή οποιαδήποτε εταιρεία οφείλει βάσει της περιβαλλοντικής της αδειοδότητσης να λαμβάνει όλα τα απαιραίτητα μέτρα και να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να περιορίσει/αντιμετωπίσει/μετριάσει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Α. Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Συμφωνεί πως ουδείς Έλληνας πολίτης μπορεί να ζει σε μια περιοχή αστικού ιστού με έντονη βιομηχανική δυσοσμία;
 2. Τι προτίθεται να πράξει άμεσα η Κυβέρνηση, ώστε να εντοπιστεί η πηγή προέλευσης των ρυπογόνων οσμών;
 3. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει άμεσα η ανυπόφορη κατάσταση για όλους τους κατοίκους που προκαλείται από τη βιομηχανική δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας;
 4. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση, ώστε να γίνει έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων αδειοδότησης και λειτουργίας της επιχείρησης OILONE ΜΑΒΕ, αλλά και του συνόλου των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εταιριών της περιοχής (Lafarge, ΕΛΠΕ κλπ), ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος;
 5. Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος τη δημόσια δήλωσή του στην τηλεόραση του “MegaChannel”, την Κυριακή 31 Μαΐου, ότι για πρώτη φορά πληροφορήθηκε το θέμα της δυσοσμίας πολύ πρόσφατα και μάλιστα τηλεφωνικά; Από τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού, μέχρι και σήμερα, δεν είχε καμία άλλη ενημέρωση, γραπτή ή προφορική, για το πρόβλημα από αυτοδιοικητικούς φορείς ή βουλευτές του κόμματος του ή/ και από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου του;
 6. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι θα απευθυνθεί άμεσα σε «πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο» (δηλαδή της μέτρησης και του εντοπισμού των οσμών), από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη έρευνα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής;
 7. Η 19η Μαΐου-ημέρα κατά την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος στις εγκαταστάσεις της OILONΕ, από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντοςήταν άραγε μία ημέρα με έντονη βιομηχανική δυσοσμία στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας ή δεν υπήρχε καθόλου δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή, όταν διαπιστώθηκε πως «δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή»;
 8. Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν προτείνει εναλλακτική διαδικασία ελέγχου, η οποία θα είναι αποτελεσματική και θα εξασφαλίζει αξιόπιστα αποτελέσματα;
 9. Πώς και πότε ο αρμόδιος Υπουργός έχει σκοπό να λύσει το πρόβλημα του εξοπλισμού των Επιθεωρητών με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης και ελέγχου, χωρίς τα οποία είναι αδύνατη η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και πορισμάτων επιθεώρησης;

Β. Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:

 • Η Έκθεση Αυτοψίας και ‘Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαϊου στις εγκαταστάσεις της OILONEMABE, για την οποία γίνεται αναφορά στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 • Έγγραφο ή έγγραφα που αφορούν τον προγραμματισμό ή την εντολή διενέργειας επιθεώρησης από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ στην περιοχή.

Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές Δρίτσας Θοδωρής Αλεξιάδης Τρύφωνας Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) Ραγκούσης Γιάννης