Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στον Πειραιά ζητεί το ΕΒΕΠ

LIMANI PEIRAIA2 Στηρίζει το ΕΒΕΠ τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων. Μ’ επιστολή του , προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτη Λαζαρίδη, υπογραμμίζει τη συμβολή που θα είχε σε επενδύσεις  καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής, η δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων.

          «Στο πλαίσιο της πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί, συμφωνούμε ότι το πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά, θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα διεθνώς δημοφιλή ελληνικά αγροτικά προϊόντα», τονίζει και προσθέτει:

« Αναφορικά με τις λεπτομέρειες που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν, οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου μας είναι στην διάθεσή σας ώστε να αποσαφηνιστούν πλήρως και συντόμως. Επισημαίνουμε ότι τόσο από γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, όσο και από ανεπτυγμένες γεωργικά χώρες, όπως η Ιταλία και Μ. Βρετανία, που διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων, μπορούμε να επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο μοντέλο λειτουργίας του στην Ελλάδα.

Αναγνωρίζουμε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε  στο “road show” που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις ΗΠΑ και παρουσίασε στους ξένους και ομογενείς επενδυτές τον οδηγό προϊόντων που είχε προετοιμάσει με περισσότερες από 70 ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής. Η δημιουργία και η παρουσίαση του οδηγού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί σήμερα σαφές και έντονο ενδιαφέρον από ξένα funds για συγκεκριμένους αγροτικούς κλάδους».

Το ΕΒΕΠ δηλώνει  επίσης ότι θα συμμετάσχει δυναμικά στην εκστρατεία προβολής των ελληνικών προϊόντων και κυρίως της προώθησης των ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν στους τομείς της αγροτικής μας παραγωγής και προτείνει την εγκατάσταση του νέου Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτοντας εάν χρειαστεί, τον απαραίτητο χώρο για τη λειτουργία του στο κτίριο του .