Σοκάρουν οι αποκαλύψεις τι συνέβαινε στις φυλακές Κορυδαλλού επί ΣΥΡΙΖΑ και σιωπούσε η διοίκηση Κασιμάτη

Συνταρακτικές είναι οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»  για το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στις φυλακές Κορυδαλλού .

Τόσο η διοίκηση Κασιμάτη , η οποία  στις περυσινές δημοτικές εκλογές για τη συνολική της στάση έναντι της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  έλαβε το επίσημο χρίσμα του αλλά και  συλλογικότητες του Κορυδαλλού , που το τελευταίο διάστημα , δείχνουν « ευαισθησία» στο θέμα αυτό  ,   τότε , επί χρόνια , σιωπούσαν και αδιαφορούσαν ηχηρά για ότι συνέβαινε .

Το « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» , αποκαλύπτει εσωτερικό  έγγραφο για την κατάσταση που επικρατούσε  στις φυλακές  επί ΣΥΡΙΖΑ  και  όπως  την παρέλαβε η νέα κυβέρνηση ,

Επίσης τονίζεται ότι για όσα συνέβαιναν , υπήρξε παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και καταγράφονται στη σχετική  έκθεση της CPT (Απρίλιος 2019)

                                   Τι βρήκαν στις φυλακές Κορυδαλλού

Μεταξύ άλλων , σύμφωνα με την ιστοσελίδα αποκαλύπτεται ότι συνέβαινε  μια πολύ ανησυχητική κατάσταση η οποία συνοψίζεται με τα εξής:
-«Το συγκρότημα φυλακών Κορυδαλλού είχε καταλήξει να είναι άνδρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Εντός των φυλακών δραστηριοποιούνταν ισχυρές ομάδες κρατουμένων οι οποίες δρούσαν ανεξέλεγκτα προς τον σκοπό νέων εγκληματικών ενεργειών».
-«Το Κ.Κ. Κορυδαλλού  είχε καταλήξει να είναι φυλακή καταδίκων αντί για φυλακή υποδίκων που παρέμενε συνεχώς ανοιχτή μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες και με κυκλοφορία των κρατουμένων σε πολλά κελιά και διαφορετικές πτέρυγες».
-«Διαπιστώθηκε παραμονή επί μακρόν “επώνυμων” με σημαντική κακουργηματική δράση κρατουμένων χωρίς αιτία στα θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης (Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. και Ψ.Κ.Κ.). Οι περιπτώσεις αυτές επανεξετάστηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ιατρούς και οι εν λόγω κρατούμενοι απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στα Καταστήματα Κράτησης που ανήκαν».
Επίσης για τις φυλακές Κορυδαλλού , το σχετικό έγγραφο ελέγχου αναφέρει τα εξής για τότε:

                                            Γεμάτο ποντίκια και κατσαρίδες

«Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού Ι & ΙΙ όσο και στην ψυχιατρική κλινική βρήκαμε σε όλους τους χώρους, δηλαδή στα δωμάτια και τα κελιά ασθενών, αλλά και στα μαγειρεία πολύ μεγάλους πληθυσμούς από κατσαρίδες.

Σε πολλά σημεία του Κορυδαλλού υπήρχαν πολλά ποντίκια καθώς επίσης σε 60 φρεάτια που ανοίξαμε και ψεκάσαμε στον Κορυδαλλό υπήρχαν πολλά ποντίκια και η μεγάλη μαύρη κατσαρίδα» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας και προσθέτει ότι στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού, ειδικά στην ψυχιατρική κλινική και το νοσοκομείο, βρέθηκε μεγάλος πληθυσμός από κοριούς.

                                    Μέτρα για την πανδημία
Παράλληλα η ιστοσελίδα , δημοσιεύει και ενημερωτικό σημείωμα  της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις φυλακές λόγω πανδημίας  , το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής :

« Σε ότι αφορά στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου οργανώσαμε συσκέψεις, λάβαμε προληπτικά μέτρα, εκδώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες αποστείλαμε προς όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας και καταρτίσαμε και σχετικό Πρωτόκολλο ενεργειών και διαχείρισης πιθανού κρούσματος εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στην μάχη αυτή εναντίον του COVID-19 σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης της Ελλάδος.

Μία από τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο εφοδιασμός όλων των φυλακών με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (4.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, 330.000 προστατευτικές μάσκες, 720.000 γάντια) τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τα Καταστήματα Κράτησης. Στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, προμηθεύσαμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης με είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνι χεριών) καθώς και είδη καθαριότητας(χλωρίνες, καθαριστικά επιφανειών και δαπέδων). Συνολικά 52.000 λίτρα για 11.500 κρατούμενους».